用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
樓主: crystalli2009
go

中四選科 [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-11-19 12:21
好多人對會計行業有刻板印象,以為佢地只係識DrCr,計下數,唔洗識對外技巧

呢啲理解,應該已經錯左幾拾年了~

mcl233 發表於 23-11-19 12:20
咁類似見到finance呢兩個字,可以係好唔同嘅~

樓主話會計,會計係accounting,視乎边科啦~

Accounting 裡面的management accounting 一樣要識吹水,個forecast的解釋,你夠膽吹就得

如果你睇過有d公司發夢想上市,交出來forecast就知啦,真係好好笑,最後當然過唔到啦

LeeCC 發表於 23-11-19 12:30
Accounting 裡面的management accounting 一樣要識吹水,個forecast的解釋,你夠膽吹就得

如果你睇過有d ...

算啦,宜家EK仲留低既,不少係吹水大師,佢地作文一定掂,数好讀M2,数差既M1,可想而知佢地啲作文能力。正如,我目標係Business,係咪M1有用過M2?啲大師級為求抬高自己,真係算把啦,但忽略佢自圓既行為係害人既~

我位年輕人好友,6年來一直都係相伴,人地係榜眼,咪一樣係M1,不過佢係E,边個話数好係必修M2,边科幫到自己最實際~

LeeCC    發表於 23-11-19 13:09

王國會長

crystalli2009 發表於 23-11-17 05:43
未讀過econ, 會唔會有好多分析的題目,或者好多野記

econ 好多分析

王國會長

crystalli2009 發表於 23-11-19 07:43

Econ無得試讀呀,其他都讀緊,所以先唔知讀唔讀econ ...

econ 唔係靠吹, 你要用讀過的econ theroy 去解釋

mcl233 發表於 23-11-19 13:00
算啦,宜家EK仲留低既,不少係吹水大師,佢地作文一定掂,数好讀M2,数差既M1,可想而知佢地啲作文能力。 ...

我仔個數學老師話,讀m1要英文好,所以我仔就打定主意讀m2

王國會長

LeeCC 發表於 23-11-19 12:21
好多人對會計行業有刻板印象,以為佢地只係識DrCr,計下數,唔洗識對外技巧
DrCr 只係會計文員做嘅野, 我考LCC 的年代初/中級叫bookkeeping, 高級才叫accounting, 而且另分cost accounting, management account

crystalli2009 發表於 23-11-22 10:56
我仔個數學老師話,讀m1要英文好,所以我仔就打定主意讀m2

我仔讀緊M1,佢話原來好多應用題,要識解題目

聽佢咁講,我覺得類似大學讀accounting,finance咁,題目長篇大論,講個situation,你要應用學過的rules,concept去解難

瑩瑩老豆 發表於 23-11-22 10:52
econ 唔係靠吹, 你要用讀過的econ theroy 去解釋

同意,首先要對各theory 透徹明白,才用得正確,再加以分析

瑩瑩老豆 發表於 23-11-22 10:56
DrCr 只係會計文員做嘅野, 我考LCC 的年代初/中級叫bookkeeping, 高級才叫accounting, 而且另分cost accoun ...

當年大學的accountancy, year1 的term1要一口氣學完會考和Alevel 四年的課程

LeeCC 發表於 23-11-22 11:04
我仔讀緊M1,佢話原來好多應用題,要識解題目

聽佢咁講,我覺得類似大學讀accounting,finance咁,題目長 ...

好多人誤會accounting同數學差唔多,以為數學叻就讀到accounting,但事實係我見好多數學叻嘅人,俾accounting嚇跑

10090 發表於 23-11-22 20:50
好多人誤會accounting同數學差唔多,以為數學叻就讀到accounting,但事實係我見好多數學叻嘅人,俾account ...

數學好,讀accounting的唯一優勢只係唔驚數字

王國會長

10090 發表於 23-11-22 20:50
好多人誤會accounting同數學差唔多,以為數學叻就讀到accounting,但事實係我見好多數學叻嘅人,俾account ...

會計識加減乘除已應付到   

瑩瑩老豆 發表於 23-11-22 23:03
會計識加減乘除已應付到

係,但對數字有恐懼的讀accounting, 加減乘除都可以係惡夢

我當年讀accountancy, 有同學怕數學,但因應家人要求讀accountancy, 理由是將來係專業人士,但我地睇住佢讀到喊咁口,讀左一年,凡要計數的科,就唔合格,背書吹水的科佢就好高分,家人都面對現實覺得佢不適合讀會計,所以退學,後來聽講佢考到另一間大學傳理系,多年後的今天,她是一位出色的公關

我女也是生活與社會很差,常答不到point, 所以她也很擔心自己唔知是否讀Econ也會讀很差,但學校的選科框架下,她要在生物或Econ選其中,但生物她也不擅長怕記很多內容,煩惱不知怎選擇。

LeeCC 發表於 23-11-22 11:09
當年大學的accountancy, year1 的term1要一口氣學完會考和Alevel 四年的課程

唔好吹到咁大。
acct101最多只係中四水平。

利申,當年中四會計科直讀到master.

babyyiu 發表於 23-11-27 09:28
唔好吹到咁大。
acct101最多只係中四水平。

呢個係我當年同學講既,佢會考和a level都係讀會計,佢話,你地一個term讀晒我4年讀既嘢?

我估佢意思係financial accounting一科吧

當年第一次接觸會計,多得同學幫,先順利升班,仲記得佢term1成日話,呢樣佢Alevel學,個樣A level 學,到term2,佢話有新嘢學啦

回覆 LeeCC 的帖子

1. 論Depth, 差天共地,acct101(姑且咁叫)只係當年正常中四水平,無complexity無tricky野,目的只係要你認知基本accounting cycle,再無其他(我知,我都10年前都教左五年+ UG acct101)。

2. Topics wise都唔對,中四中五一堆partnership同speciality accounts processing (到今日好多你聽都唔會聽到),就係要運用double entry rule去處理各種不同會計要求-consignment/joint-venture/hire-purchases//bills/branch/container etc再多都仲有, 到今天讀完大學都唔會再見到,咁點會acct101有?

3. 到HKAL係會將以上課題再深化好多, spiral形式(UK O level 轉 a level都係咁)再教深好多,再黎玩過。

4. 佢講sem2開始有新野係因為 2nd course正常係cost accounting, 咁好多好多年以前CE同HKAL叫做近呢樣只係有manufacturing accounting,其餘唔教都唔考。  

5. 又或者咁講,中四五教accounting theory得一個chapter, 中六七會有另一本書再黎。  明冇?

6. 你呢位朋友細細個就老吹胡言,吹到一個學期學哂CEAL會計咁計,你以後都係要小心o的佢。

babyyiu 發表於 23-11-27 13:10
回覆 LeeCC 的帖子

1. 論Depth, 差天共地,acct101(姑且咁叫)只係當年正常中四水平,無complexity無tricky ...

我年代久遠,真係有讀過partnership
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊