用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
go

中四選科 [複製鏈接]

仔仔今年中三,學校band 1b,級頭,數理成績ok,但分析型題目好弱(而家中西史讀得好吃力)。他好怕d要吹水的題目,比如通識呢類,最好簡單直接有肯定答案果隻。

對數學有興趣,暫時想大學讀會計,預計選科會讀bafs, 但另外兩科唔知應該選咩,打算以下科選兩科

Phy, chem, m2, econ

Econ唔知會唔會好多分析,他看過past paper話long question好多要explain咩,explain咩咁 ,反而bafs就無咩explain題目

Phy考左第一次ut, theory唔難,但apply落去題目度,阿仔好似唔太理解到

Chem他聽師兄姐話高中chem好難,同中三chem兩回事

M2唔太清楚呢科,只知道係數學

唔考慮bio, 因為無興趣同太多野背。
   0    0    0    0

crystalli2009 發表於 23-11-16 20:15
仔仔今年中三,學校band 1b,級頭,數理成績ok,但分析型題目好弱(而家中西史讀得好吃力)。

對數學有興 ...

Phy   chem   bafs/econ   m2 /m1 or

Phy  bafs   econ   m1/m2

其實數學好, 以上X科都係不錯配搭, 不過大學想讀會計, phy或chem都可以唔讀, 不過有能力建議讀埋佢, 大學選科就多啲選擇。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

econ 再搭一科比較有興趣...

lojo11 發表於 23-11-17 05:34
econ 再搭一科比較有興趣...

未讀過econ, 會唔會有好多分析的題目,或者好多野記

gracelam 發表於 23-11-16 22:01
Phy   chem   bafs/econ   m2 /m1 or

Phy  bafs   econ   m1/m2

學校只可以選3科,m1/m2都係當1科

econ相對易讀啦,要explain嘅題目,多數書本有齊答案,肯溫實有分。通識已經摺咗,唔使驚。

hiuching8 發表於 23-11-19 00:14
econ相對易讀啦,要explain嘅題目,多數書本有齊答案,肯溫實有分。通識已經摺咗,唔使驚。
...

他就係怕econ似通識,而家生活與社會科讀到叫救命,明明溫曬,但elaborate果part次次都唔中point

學校有無選科試讀的安排?如有,不如讀完,和老師傾吓,再決定

選科通常都係7月考完final出左成績才最後落決定既

LeeCC 發表於 23-11-19 07:34
學校有無選科試讀的安排?如有,不如讀完,和老師傾吓,再決定

選科通常都係7月考完final出左成績才最後落 ...

Econ無得試讀呀,其他都讀緊,所以先唔知讀唔讀econ好,只係看過econ dse past paper, 他話同生活與社會科咁似,都係問有咩影響,咩現象咁,他好怕呢d要吹水的科目

Bafs比較多會計,計數,直接,有實際答案,他覺得ok, 所以打算選

他中意操卷,所以數學chem呢d有卷操,成績就好ok

crystalli2009 發表於 23-11-19 07:00
他就係怕econ似通識,而家生活與社會科讀到叫救命,明明溫曬,但elaborate果part次次都唔中point
...

econ不是通識,econ有標準答案,有三成分數係選擇題

crystalli2009 發表於 23-11-19 07:43

Econ無得試讀呀,其他都讀緊,所以先唔知讀唔讀econ ...

放長假期時,睇下YouTube,好多補習老師有各科的YouTube,可以理解多d關於dse內容和答題要求

數理科可以睇herman yeung

crystalli2009 發表於 23-11-19 07:43

Econ無得試讀呀,其他都讀緊,所以先唔知讀唔讀econ ...
我女依2科都有讀,仲有收Geog同M1,升上中六,結果Drop左M1,依家讀3科,佢話3科中,Econ同Bafs相對易讀,Predict出黍,依2科都有5。Econ有野要背,但唔多,答LQ要引用出來答題,再用自己既Point去答。Bafs反而多野要記,但計數成分比較少,主要係要明白concept。

睇嚟係典型理科生, 建議捨Econ, 揀phy /chem再加一科M2及 bafs。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 23-11-19 09:18
我女依2科都有讀,仲有收Geog同M1,升上中六,結果Drop左M1,依家讀3科,佢話3科中,Econ同Bafs相對易讀,P ...

Econ要用自己point去答,呢樣野他已經投降

阿仔好straight forward, 書入面的point直接用就得,自己去想就唔掂

crystalli2009 發表於 23-11-19 09:41
Econ要用自己point去答,呢樣野他已經投降

阿仔好straight forward, 書入面的point直接用就得,自己去想 ...

公開試善用自己強項去選科,拿到大學入場劵,先揀有興趣的科
會計系通常無prerequisite, 英文好和數學好就讀得掂,有M1更好,因為要讀statistics,和econ會用到簡單calculus

會計讀書時一樣要讀法律和mananement,都係分析和寫essay

工作並非唔洗同人講嘢,一樣要見客,上到中高層要present, 見banker, 寫報告(有可能中英對照都係你負責),所以語文(寫和講)都好重要

LeeCC 發表於 23-11-19 11:14
公開試善用自己強項去選科,拿到大學入場劵,先揀有興趣的科
會計系通常無prerequisite, 英文好和數學好就 ...

會計常用既技巧,係一般情況下係唔使數好的。但係大學和將來考專業試, Stat和Calculus 係無可避免既。所以數好同會要既係兩回事~

亦同意,除非長期停留係某些位置,否則,對外技巧係不能缺既,其實大部份行業如是~

mcl233 發表於 23-11-19 11:55
會計常用既技巧,係一般情況下係唔使數好的。但係大學和將來考專業試, Stat和Calculus 係無可避免既。所 ...

如果讀到corporate finance,數好就讀得輕鬆d

LeeCC 發表於 23-11-19 12:09
如果讀到corporate finance,數好就讀得輕鬆d

咁類似見到finance呢兩個字,可以係好唔同嘅~

樓主話會計,會計係accounting,視乎边科啦~

mcl233 發表於 23-11-19 11:55
會計常用既技巧,係一般情況下係唔使數好的。但係大學和將來考專業試, Stat和Calculus 係無可避免既。所 ...

好多人對會計行業有刻板印象,以為佢地只係識DrCr,計下數,唔洗識對外技巧

大學讀得會計,畢業後目標都至少入big4,銀行/大公司MT等等,唔會話想一世做會計文員。其實就算最junior的audit trainee都要見客,要識同客溝通,經常面對的係客人的財務主管經理

mcl233 發表於 23-11-19 12:20
咁類似見到finance呢兩個字,可以係好唔同嘅~

樓主話會計,會計係accounting,視乎边科啦~

而家課程係點我唔知,我地當年要讀finance,econ要用calculus, 專業試要考finance,呢d係基本知識
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊