用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 vs 嶺小 vs 培道
樓主: Ckm0425
go

禮賢 vs 嶺小 vs 培道 [複製鏈接]

回覆 rabbitbaby1 的帖子

因為深水埗網是相對弱, 搬去那個網不會跌Band?真心請教
因為心儀禮賢, 但擔心男生升中校網, 謝謝

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 16:35
佢中學測考合格我當夠用㗎喇

可能我哋要求高

wangmum 發表於 23-11-13 16:40

「本身ro 高去九龍城網都唔會跌 」 今年班主任講過嘅

六年小學生涯,身為爸爸平時都係媽媽跟學校野。
但係我都覺得學校除咗老師校長,最少校工、職員個個都好有禮貌
至於升中 ,唔計抽奬 ,真係好睇小朋友本身
希望幫到你作為參考

回覆 ah_sai 的帖子

好, 謝謝你

明白, 大家RO應該都好好

wangmum 發表於 23-11-13 17:02

明白, 大家RO應該都好好

其實大家都唔知,小學只會大約估到

我覺得禮賢最勁就係令到我個女鍾意返學,有讀書嘅動力

所以佢今年嘅升中係超班完成

覺得禮賢好神奇,有愛心, 成績和升中又好

自行看全港次第不用擔心
大抽獎邊緣人跨區可能跌 Band
不過穩B1的話(B1A/B)應不成問題

回覆 Poyau 的帖子

謝謝

Poyau 發表於 23-11-13 20:35
自行看全港次第不用擔心
大抽獎邊緣人跨區可能跌 Band
不過穩B1的話(B1A/B)應不成問題
其實禮賢升band 1 有幾多%佢無寫人數真係唔知。
識人係禮賢讀緊, 家長都唔信有8成升band 1, 100%升英中。
信最多只係6成。
禮賢學術偏淺, RO 會高?
同埋如果禮賢真係有8成而又讀得輕鬆, 應該個個爭住揀, 而唔會爭住讀陳守仁, 英華果啲。
佢應該係1線超熱門既私小

bighero 發表於 23-11-14 11:44
識人係禮賢讀緊, 家長都唔信有8成升band 1, 100%升英中。
...

根據真實用家講法,上年有50人畢業,分別去了23間中學。我逐間睇,其中20間算係band1中學,咁個別幾間就有少少尷尬,介乎1C與2A之間,可能嚴格少少就未必當係band1,但我就照當住先,果度加埋最少都四成升band1。

如果講六成升band1,其實都係講緊30人,咁睇返學校名單,有幾間一定唔止得一個學生,例如同區的上智、聖母玫瑰,另外匯基東九龍好似係友好中學,每年都會收幾個禮賢生,咁加加埋埋應該最少都有30人,六成點都會有。

咁如果畢業生真係50人,而果23間中學係全部升學名單,咁升band1去到七成,甚至八成又未至於冇可能,不過六至七成這個range相對比較合理。

Band1嘅range 一向都好闊,咁三私一直升嘅中學級數同禮賢升嘅都好明顯一段距離,係含金量嘅分別。

印象中EK都有好多禮賢家長,現實中都有識人讀緊,話分兩頭,禮賢學術上其實又唔係真係外界睇咁淺。學術深淺係相對嘅概念,睇同乜嘢學校比較,同三私一直比就咁係淺,但同一般津校比其實唔算淺。印象中禮賢數學和常識科,有部份係用英文教,好似係小一下學期開始。

我自己睇法,學術層面禮賢就好難同三私一直比,如果target升中入神校,就未必會揀禮賢。如果睇關愛和學術做到平衡,咁聽咁多家長講,佢地算係做得好好,所以好睇追求乜嘢。

禮賢升中名單 (Banding方面都係上網睇,個別學校唔同網有唔同評級,純粹係for自己reference)

Band1A

拔萃男書院

聖保羅書院

聖保羅男女中學

德望學校

浸信會呂明才中學

寶血會上智英文書院 (KL2)

Band1B

英華書院

旅港開平商會中學

匯基書院(東九龍)

荃灣公立何傳耀紀念中學

沙田培英中學

優才(楊殷有娣)書院

基督教崇真中學

Band1C

聖母玫瑰書院 (KL2)

福建中學

循道中學

長沙灣天主教中學

香港神託會培基書院

中華基督教銘基書院

香港管理專業協會李國寶中學

Band2

聖若瑟英文中學

基督教中國佈道會聖道迦南書院

林大輝中學

Ckm0425 發表於 23-11-14 16:41
根據真實用家講法,上年有50人畢業,分別去了23間中學。我逐間睇,其中20間算係band1中學,咁個別幾間就 ...

其實又唔一定想入神校唔選禮小。小兒已經畢業了幾年,小六那年剛開始疫情,很多中學取消面試連zoom 都沒有。我哋個年三個st Paul boy,但最後只有一個入讀,因為想入津,培英,迦密,上智,銘賢都有數個。連band 2 同學入到基崇都入精英班。我不是級十內,不是九龍塘校網,但我哋自行神津,都能入到。所以很多謝老師校長支持鼓勵令我冇放棄,小學至中學都沒有補習,如果有唔識自己教他,入到神津都跟得上,中學英文讀快一級,中一時中文老師讚他中文好,很多文言課文已經讀過,還問他從那間小學來。

Lovemi0819 發表於 23-11-14 17:54
其實又唔一定想入神校唔選禮小。小兒已經畢業了幾年,小六那年剛開始疫情,很多中學取消面試連zoom 都沒有 ...

睇咗幾年EK, 幾乎所有用家都係對學校讚口不絕,雖然未必係大部分EK家長心中嘅首選,但最少係一間好學校。

Ckm0425 發表於 23-11-14 18:07
睇咗幾年EK, 幾乎所有用家都係對學校讚口不絕,雖然未必係大部分EK家長心中嘅首選,但最少係一間好學校。 ...

我大仔崇小,細佬讀禮幼禮小。相比之下更加知道什麼叫好學校

禮賢好多同學都係去直資,或者自行已經入到,所以就算深水埗網,影響都唔係咁大,況且大抽獎之後仲有叩門,學生叩門能力都強。
當個好爸爸

根據真實用家講法,上年有50人畢業,分別去了23間中學。我逐間睇,其中20間算係band1中學,咁個別幾間就 ...

我女嗰班就全部人升英中。咁當中有林大輝,聖道迦南band2直資但係都算英中,夾埋有3人。
咁我女識得隔離兩班嘅同學,佢哋都話佢哋班全部人升英中。
佢冇公佈每間學校升讀嘅人數。但據我所知淨係我哋班st Paul boys都有兩個,英華又有兩個,培基有兩個,李國寶又有兩個。
所以最保守估計升band 1%一定多過70%。
假設只係計我個女嗰班,(17/20)*100%,已經85%band 1中學

係呀我喺樓上都講過,禮賢升b1嘅學校同3私一直嘅級數爭好遠。但係我覺得已經好滿意, 我唔需要個女讀神校, 讀得開心又係英中已經足夠。

bighero 發表於 23-11-14 11:44
...

咁我相信入得Spcc, RO都唔會低

其實六年前呢三間小學都有Offer
喺培道同禮賢間諗咗好耐
最後揀咗禮小
小二小三其間都有曾經後悔點解冇揀培道一條龍,但係原來有實力嘅同學其實都可以同三私一直一拼

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊