用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 vs 嶺小 vs 培道
go

禮賢 vs 嶺小 vs 培道 [複製鏈接]

男仔,家住九龍城區。三間類型都係比較關愛嘅小學,請問應該點樣選擇?
   1    0    0    1

我同你一樣,但女仔,住九龍城,如無更加好offer,會選禮賢,升中睇,禮賢三間最好

回覆樓主:

推薦禮賢,唔谷又成績係三間中最好,校長、老師對學生關愛度非常高。
當個好爸爸

Ckm0425 發表於 23-11-11 13:37
男仔,家住九龍城區。三間類型都係比較關愛嘅小學,請問應該點樣選擇?

九龍城區校網好過深水埗區,男仔係深水埗選擇唔多,要靠自行階段取錄往外區闖闖。禮賢升中成績似乎係3間中比較另外兩間好~

升中大抽獎校網可跟小學或住址
禮賢/嶺小升中可選九龍城區大抽獎

嶺小2023年升中派位
--------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1/英中 2+4+19=25 (62.5%)
--------------------------------------------------------
官津 2+4=6 (15%)
本區 長天(男) 2
HK1 英華女 1
KL3 黃笏南 1
NT1 全完 1
NT7 郭得勝 1

直資 19 (47.5%)
HK3 中華基金 1
HK4 赤提 1
KL1 李國寶 1
KL2 基崇 2
KL3 顏寶鈴 1 香島 1
KL5 滙基KE 2 STCC 3
NT7 培基 1 林大輝 4
NT8 真道 1 啟思 1

其他 7+8+0=15 (37.5%)
官津 6+9=15 (37.5%)
本區 瑪神 1 路協 1 滙基 4
KL1 信義 1 麗澤 1
KL3 培道(女) 1 基道 1
NT1 皇仁舊生會 2 鍾榮光 2
NT8 鄭植之 1

名單上^ 9+12+19=40 (100%)

^ 不計海外升學

校務報告及計劃書
https://www.luaaps.edu.hk/article/54/23

2022-2023 周年報告 (p.19)
https://www.luaaps.edu.hk/upload/2023/11/b1f1eb1a93f49398bd59c493d3220176.pdf

培道2023年升中派位
官津本區+他區+直資

英中 21+5+12=38 (44.19%)
官津本區 21 (24.42%)
陳瑞祺(男) 6 MCS(女) 1 民生 1
華英 3 迦密 2 旅港 2
黃笏南 1 銀禧 3 丘佐榮 2

官津他區 5 (5.81%)
KL1 油真(女) 2 銘基 1
NT7 曾肇添 1 沙蘇 1

直資 12 (13.95%)
HK4 港同 2
KL1 李國寶 1
KL3 顏寶鈴 2
KL5 滙基KE 1 福建 2 STCC 2
NT6 羅定邦 1
NT8 真道 1

其他 36+6+6=48 (55.81%)
官津本區 36 (41.86%)
培道(女) 13 [聯繫位21個] (15.12%)
九鄧(男) 1 德蘭(女) 9
何官 1 胡兆熾 3 基道 1 文理(九龍) 1
KTSSS 1 彭學高 4 蔡功譜 1 新亞 1

官津他區 6 (6.98%)
KL4 聖母書院(女) 2 林炳炎(女) 1
KL5 梁式芝(女) 1
NT2 SFXS(男) 1
NT7 劉百樂 1

直資 6 (6.98%)
KL3 創知 4
NT8 匯知 2

名單上 57+11+18=86 (100%)

https://www.ptps.edu.hk/CP/pG/20/21/29

禮賢2023年升中派位
官津本區+他區+直資

B1/英中 3+6+13=22間
官津 3+6=9間
本區 長天(男) 上智(女) 聖母玫瑰(女)
KL1 循道 銘基
KL2 旅港
NT2 何傳耀
NT7 沙呂 沙培

直資 13間
HK1 SPC(男) SPCC
KL1 李國寶
KL2 英華(男) 基崇
KL3 DBS(男)
KL4 德望(女)
KL5 滙基KE 福建 STCC
NT7 培基 林大輝
NT8 優才

其他 0+1+0=1間
官津他區 1間
KL5 SJACS(男)

名單上 3+6+14=23間 [100%?]

班相 6F 16 + 6L 19 + 6C 18 = 53人

英中 ≥22 / 53 ⇒ ≥41.51%

http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

嶺小2023年升英中比例可能最高
英中有B1亦有非B1官津直資中學
只計B1校(參考以下) 看看禮賢如何

【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

Poyau 發表於 23-11-12 16:40
感謝Poyau!!! 資訊很豐富,很有用!

Poyau 發表於 23-11-12 16:13

禮賢2023年升中派位

大女今年禮賢畢業。有80%左右升b1中學。讀開私小,大部分家長偏向讀直資中學。受不了津中(唔關愛,少活動,死谷爛谷)。

Poyau 發表於 23-11-12 16:40

如果講英中%,禮賢應該100%。因有啲直中學雖然b2,但都係英中

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 07:20
大女今年禮賢畢業。有80%左右升b1中學。讀開私小,大部分家長偏向讀直資中學。受不到津中
...

謝謝分享 明白
請問網頁上23間是否全數中學名單

Poyau 發表於 23-11-13 07:48
謝謝分享 明白
請問網頁上23間是否全數中學名單

是。今年50人畢業
全部讀英中
大部分讀直資中學

boyboobee 發表於 23-11-11 19:30
推薦禮賢,唔谷又成績係三間中最好,校長、老師對學生關愛度非常高。

同意。
唔谷,但學術程度唔會比啲谷到癲嘅津校差

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 07:51
是。今年50人畢業
全部讀英中
大部分讀直資中學

謝謝分享
禮賢升中如此亮麗可比三私一直

Poyau 發表於 23-11-13 07:57
謝謝分享

因為有幾個同學升 聖道迦南同林大輝嗰。啲唔係band one中學但都叫係英中直資。
學校較為低調。
我都覺得讀得開心過三私一直喎, 佢哋教錢淺深,我哋教淺考淺。起碼課程唔會教深一年 ,唔谷同埋唔使強迫學樂器。

Poyau 發表於 23-11-13 07:57
謝謝分享

咁又無得比嘅。佢哋升啲好top嘅band one中學。我哋係一般嘅band one中學。
但我覺得已經足夠。識好多朋友都好top嘅band one中學,讀到就嚟想跳樓

回覆樓主:

不過我覺得禮賢唔谷又開心, 有咁嘅升中派位已經好好 。我仔間舊校 地區龍頭津小,谷到癲咪又係派返本區嘅band one津中,b1%比禮賢低。
所以細仔11月1日已經轉返去禮賢

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 07:51
是。今年50人畢業
全部讀英中
大部分讀直資中學

上年仲有74人畢業,今年得50人?!!真係要多多宣傳一下禮賢學校嘅好,好 多人只着重學校嘅關愛,其實學校學術都做得非常好㗎!
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊