用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 vs 嶺小 vs 培道
樓主: Ckm0425
go

禮賢 vs 嶺小 vs 培道 [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-11-12 16:13

禮賢2023年升中派位
請問在那裏看到的?禮賢網頁找不到
謝謝分享

manyinyin 發表於 23-11-13 09:13
請問在那裏看到的?禮賢網頁找不到
謝謝分享

#8 最底條 link

boyboobee 發表於 23-11-13 09:01
上年仲有74人畢業,今年得50人?!!真係要多多宣傳一下禮賢學校嘅好,好 多人只着重學校嘅關愛,其實學校 ...
今年小一開4班,應該會好一點。

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 08:01
因為有幾個同學升 聖道迦南同林大輝嗰。啲唔係band one中學但都叫係英中直資。
學校較為低調。
我都覺得讀 ...

讀禮賢的確冇壓力又開心,無論學生表現如何,校長老師都非常有耐性去引導和教授。三私不大清楚,TSL也是同樣讓學生讀得很開心,並不覺得有壓力的。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 23-11-13 09:01
上年仲有74人畢業,今年得50人?!!真係要多多宣傳一下禮賢學校嘅好,好 多人只着重學校嘅關愛,其實學校 ...

唉,啱啱大女出世嗰年嘅人移民潮最犀利。
今年小一禮賢收多咗一班。小一有四班。希望到畢業嘅時候多返啲人啦

boyboobee 發表於 23-11-13 10:06
讀禮賢的確冇壓力又開心,無論學生表現如何,校長老師都非常有耐性去引導和教授。三私不大清楚,TSL也是同 ...

我最鍾意佢小一至小六都係同班唔分精英班。
好谷嘅津校就小三開始分精英班。唔係讀精英班嗰啲就永遠升唔到band one中學。學校當你隱形。 但精英班又會多好多功課㗎喎
津校嘅老師係唔會比電話號碼家長。禮賢班主任直情同家長開一個whatsapp group 得閒會send下佢哋喺學校嘅相比家長。( 不過唔係班班都係咁開group). 但係老師都係會比電話號碼家長㗎。
我女試過班主任買蛋糕同佢哋慶祝.之後同個佢地影相又曬返啲相比佢哋。感覺好窩心。
除咗老師有愛校長都好有愛。喺畢業禮綵排,校長感動落淚,唔捨得返學生。
同埋學校好肯聽家長意見。津校就當家長透明。
大女讀嗰陣時 聖經金句仍然要默書同埋每年4測2考大部分家長都覺得吃力。 家長日之前會有通告問家長有冇任何問題。 我同另外幾位家長提出以上問題, 校長下一個月就取消咗聖經默書同埋改返每年2測2考。
津校好多時學生有問題,學校都唔會即時解決,只係叫家長比啲時間啲小朋友適應。

可能就係大女讀咗六年禮賢太關愛,唔谷,開心。所以細仔讀咗兩個月津小我同佢都頂唔順。

其實係要讀完先明顯感受到私小同津小真係好多嘢都唔同。

學校好多細節位都為學生著想。減少佢哋嘅時間。 我有時間再詳細分享

boyboobee 發表於 23-11-13 10:06
讀禮賢的確冇壓力又開心,無論學生表現如何,校長老師都非常有耐性去引導和教授。三私不大清楚,TSL也是同 ...

三私我覺得有壓力。課程教深一年又強制要學樂器

rabbitbaby1 發表於 23-11-13 10:35
我最鍾意佢小一至小六都係同班唔分精英班。
好谷嘅津校就小三開始分精英班。唔係讀精英班嗰啲就永遠升唔到 ...

我大女都係禮賢畢業的,很認同你所講述的狀況,我女一直數學特別差,幾年來都是數學老師不管是週末或長假期都Whatsapp練習題俾阿女做,做完又whatsapp批改,唔明仲會發解題視頻過來,真係去邊度搵咁好嘅老師呢?
當個好爸爸

boyboobee 發表於 23-11-13 10:42
我大女都係禮賢畢業的,很認同你所講述的狀況,我女一直數學特別差,幾年來都是數學老師不管是週末或長假 ...

你講起呢點我又醒起喇
大女班中有啲同學英文比較弱,英文老師(副校長教)要佢哋放學留低(當時仲係疫情返半日放1點20分。好有愛
小五小六同一班主任,嗰時返半日,班主任會分批約同學,請佢哋去又一城lunch,同佢哋傾計。
數學老師又試過帶一箱上課室雪糕請佢哋食,測驗85以上嘅同學有得食。

boyboobee 發表於 23-11-13 10:42
我大女都係禮賢畢業的,很認同你所講述的狀況,我女一直數學特別差,幾年來都是數學老師不管是週末或長假 ...

好有愛呀。
真係讀完禮賢, 適應唔到津小
老師唔關愛, 個個顧住交業績
谷學生
上堂唔比傾偈,將學生倒模到一模一樣容易管教

聽完你哋分享禮賢學校,我都好鍾意禮賢,不過小朋友今年小一waiting,唔知有冇機會!有冇人知waiting有幾多人?

Fat阿豬媽 發表於 23-11-13 11:42
聽完你哋分享禮賢學校,我都好鍾意禮賢,不過小朋友今年小一waiting,唔知有冇機會!有冇人知waiting有幾多 ...
而家好多直私未出OFFER,直資出左OFFER 就有人放私了,到左大抽獎又有一批放,所以OK 的,加油。

回覆樓主:

同埋禮賢疫情前,每隔年6月都在浸大會堂有 綜藝表演,比每個同學有機會表演。大女小二參加後再疫情,學校無再搞喇。好懷念呀
想再講學校唔會好似大部分津校咁,只派最叻嗰十幾廿個出去比賽。係每個同學都有機會,有教無類。

Fat阿豬媽 發表於 23-11-13 11:42
聽完你哋分享禮賢學校,我都好鍾意禮賢,不過小朋友今年小一waiting,唔知有冇機會!有冇人知waiting有幾多 ...

即時寫信比校長,好大機會,會欣賞你誠意。

回覆樓主:

大家見學校網頁都唔多post得獎嘅嘢,如果想谷嘅家長,呢間學校就唔係你杯茶喇(emoji)
同埋津小好鍾意每星期默書。
禮賢一個月默1次書咋
想再講,當一線津小,高小要每日做2個鐘功課。我大女到小五小六,從來無做功課超過半個鐘
細仔轉回禮賢後即時開心晒
佢由當初好驚同好憎返嗰間津小,變左宜家好愛上學,雖然只係返左8日禮賢。 雖然轉校好急好煩好趕,但好值得。

回覆樓主:

都係嗰句啦,讀開津小嘅家長,覺得津校咁樣管教同谷小朋友係理所當然,唔知道外面嘅世界都有啲讀得開心嘅學校
如果負擔得起,當然比仔女讀得開心啲。
宜家細仔lunch後唔駛上堂好開心。lunch 後星期一三功課堂。星期二上 陶藝, 星期四上乒乓波,星期五放1點半。
相反,津校每日lunch黎要上中,英,數相連堂, 真係飯氣攻心,好鬼悶,講一句嘢又即刻比人罰冇小息。
一般津校每日上8至10堂,禮賢只上7堂

回覆樓主:

津小 真係乜都管,校服唔攝衫又罸。連掛學生證條帶都要跟佢方法, 要揭起恤衫領攝入去再反返衫領落嚟,唔跟又鬧。
視藝堂又要執一大個視藝袋,入面啲工具又要跟佢啲牌子。 執漏一樣嘢又話要罰。所以我每日都好大壓力,成日驚自己執漏嘢連累個仔比人罰。
轉返禮賢冇曬呢啲壓力啦, 功課又少啲課程又冇咁谷老師又關愛。

回覆樓主:

禮賢上堂無津小咁呆板, 津小通常唔比人出聲,只可以坐定定聽書,嘈一句又會罰。 禮賢鼓勵小組討論,同學踴躍發言,班上好熱鬧上堂嘻嘻哈哈好開心。 同埋經常鼓勵佢哋行出嚟喺全班同學面前講解。
例如我仔上常識堂,叫佢哋帶一張全家福,每個同學輪流行出嚟介紹自己家人。
佢哋都幾多機會出嚟講嘢,所以中學面試嘅時候冇難度。
呢啲教育模式津小唔到。

回覆樓主:

以前我都唔知咁大分別。係細仔讀咗兩個月津小,先發覺所有嘢都唔同

回覆樓主:

我有啲朋友其實都好想讀禮賢,但係因為要比學費負擔唔起。
所以如果家長負擔得起,就比仔女讀禮賢啦一定會好開心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊