用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科排位問題
樓主: ericter
go

大學選科排位問題 [複製鏈接]

ericter 發表於 23-11-15 08:50
咁結果呢?

如先前所說,DSE公布後先改返正路排法~

mcl233 發表於 23-11-15 15:06
如先前所說,DSE公布後先改返正路排法~

結果你係咪排其他去A一至A三?咁A一次A三嘅面試咪嘥咗

ericter 發表於 23-11-19 08:39
我女昨晚約左老師傾排位(學校要佢地排左頭6位先),老師話阿女排得正確,頭3係好想讀,搏左面試機會先,A1-2事係LQ位置,所以一定要面試。

妹妹頭 發表於 23-11-19 09:11
我女昨晚約左老師傾排位(學校要佢地排左頭6位先),老師話阿女排得正確,頭3係好想讀,搏左面試機會先,A1 ...

我女排a1-2高過m,係咪都要面試呢?其實面試係見marginal 果d,定抑或有機會既全部都會見呢

ericter 發表於 23-11-19 09:23
我女排a1-2高過m,係咪都要面試呢?其實面試係見marginal 果d,定抑或有機會既全部都會見呢
...
大學係唔會知道你個predict grade,所以應該都係要面試

ericter 發表於 23-11-19 08:39

所以咪一早話DSE後果次先後主菜。又咁講,係某些科,你第一次唔填佢,係以後都冇機會,又何來會可惜呢?第二次因為已經近乎肯定你既大學學科,先會將心儀又唔使面試推到最岩位置~

妹妹頭 發表於 23-11-19 11:01
大學係唔會知道你個predict grade,所以應該都係要面試

是嗎?我以為佢係睇咗predicted grade,再決定面試

妹妹頭 發表於 23-11-19 11:01

應該唔係一定的,年輕人以前啲師兄姊既料,有啲話要面試而佢地係冇人講要面試,某些係一定有面試,所以佢哋係會將後者推上A1/2,但未必會係大機會會讀既,只係保留機會~

mcl233 發表於 23-11-19 11:37
應該唔係一定的,年輕人以前啲師兄姊既料,有啲話要面試而佢地係冇人講要面試,某些係一定有面試,所以佢 ...
明白

妹妹頭 發表於 23-11-19 11:55
明白

可能係睇學校,或叫往績。年輕人曾經亦講過,係坊間有提某些科係有面試,但佢地往績係冇人提去過面試~

第二次選科係最重要,曾經見過啲害人料教人A1,甚至A2,可以搏高2-3分,呢啲好明顯係去害人,手執DSE成績單,仲未知可否存在機會,大學以前既LQ都公開晒。所以網上取資訊,都係要小心啲,自己分析虛實~

mcl233 發表於 23-11-19 12:03
可能係睇學校,或叫往績。年輕人曾經亦講過,係坊間有提某些科係有面試,但佢地往績係冇人提去過面試~

...
我地老師都有講,依家可以盡排,但到放榜後改選,就一定係睇餸食飯,老師放榜後,每個同學安排教佢地改選排位,再上載上Jupas

我想問吓如果要交 portfolio 的科目, 係報 JUPAS 時要上載埋, 定係面試前交就得?

回覆樓主:

請問中大MBChB JS4502 & JS4501 是否只interview 1次?
A如果只放JS4502 GPS ,放榜之後,如果meet 唔到,再放JS4501
入A是否可以?

twobirds 發表於 23-11-22 12:53
請問中大MBChB JS4502 & JS4501 是否只interview 1次?
A如果只放JS4502 GPS ,放榜之後,如果meet 唔到, ...

JS4501/4502只需in一次。放榜後4502唔夠分,再擺返4501 上A部無問題,學系一樣正常收生程序咁做。

twobirds    發表於 23-11-22 17:48
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊