用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科排位問題
go

大學選科排位問題 [複製鏈接]

想問吓三大非大熱大冷的課程,可以排佢哋落去B嗎?如果排落B,係好細機會或冇機會,咁即係三大嘅課程只可以揀A1至A3三個係唔係?
   8    0    0    0

ericter 發表於 23-11-7 15:32
想問吓三大非大熱大冷的課程,可以排佢哋落去B嗎?如果排落B,係好細機會或冇機會,咁即係三大嘅課程只可以 ...
想問吓三大非大熱大冷的課程,可以排佢哋落去B嗎?----------------------可以

如果排落B,係好細機會或冇機會--------------------DSE放榜後,看DSE成績,有一次改選機會,到時才是真章

咁即係三大嘅課程只可以揀A1至A3三個係唔係?-----------------唔係

2jkidsfather 發表於 23-11-7 17:23
想問吓三大非大熱大冷的課程,可以排佢哋落去B嗎?----------------------可以

如果排落B,係好細機會或冇機會--------------------DSE放榜後,看DSE成績,有一次改選機會,到時才是真章

唔係好明,排3大去B,就算成績幾好,佢都會覺得你冇誠意吧,好似有啲學科直頭係唔收B;咁就算佢唔係完全排除B類,人哋將佢排A都會優先收咗先,咁機會咪即係好細囉?

咁搞法,如果排三大去B ,係咪即係仲浪費咗B幾個選擇?

或者咁問,有咩情況會將三大排去B而有利既?

ericter 發表於 23-11-7 17:44

如果排落B,係好細機會或冇機會--------------------DSE放 ...

需要理清的是:志願優先還是分數優先.

睇留言,應該是志願優先.即只要A1-A3過最低分數門檻,則同屬優先.此時,B志願不管幾多分,都無機會.

所以,前面會員已經指出,DSE放榜后,改選的機會就是無論如何,也要為個人安放一個穩陣選項在A.否則就需要睇衆人的選擇.指的是,(冷門課程才有可能)如收不足A選擇,留有餘額才落去B(再有餘去C).這一點,在聯招公佈前,應該沒有人可以預計到(三大)哪一個科目可以冷門到B大機會入到.

如果排落B,係好細機會或冇機會--------------------DSE放 ...

放榜後大執位,除非該學科係一定要有面試先收,若只係憑夠分即收,咁你咪睇餸食飯,由B排返佢上A123囉。自己揸住幾多分,冇乜理由自己都唔知吧。亦所以睇數據,不少學科係主收A123~

其實依個階段, 盡放20個選擇, 無論係有能力又想讀,  冇能力又想讀, 又或者如果唔好彩失手的大後備, 全部放晒入去, 當然, 最想, 又想去面試的, 又如果係三大的, 都放band A 吧.

有啲科目, 面試完, 會send email 比你, 提你將佢果科放番上band A.

mimi1102 發表於 23-11-8 10:17
其實依個階段, 盡放20個選擇, 無論係有能力又想讀,  冇能力又想讀, 又或者如果唔好彩失手的大後備, 全部放 ...

哦,原來要咁樣,我原先以為A1-3放三大,然後其他就放5大想讀既科。謝謝提點

ericter 發表於 23-11-8 10:21
哦,原來要咁樣,我原先以為A1-3放三大,然後其他就放5大想讀既科。謝謝提點
...

因為如同#2樓所講, 放榜後先見真章.
考完DSE, 放榜前有時間, 好好認識下每科所讀的科目, 究竟係咪真係有興趣, 放榜後睇餸食飯, 就馬到功成

我想問吓放榜後𢾺選, 係只可以改原先的20個學科的排位, 定係可以將原先冇排入20位學科都可以選?

chanwendy 發表於 23-11-9 16:56
我想問吓放榜後𢾺選, 係只可以改原先的20個學科的排位, 定係可以將原先冇排入20位學科都可以選? ...
任改。

我想問吓放榜後𢾺選, 係只可以改原先的20個學科的排位, 定係可以將原先冇排入20位學科都可以選? ...
5出5入。

20個選擇其實係非常足夠,少一半都應該仲得,除非真係對自己既估算非常無概念~

mcl233 發表於 23-11-9 21:20
20個選擇其實係非常足夠,少一半都應該仲得,除非真係對自己既估算非常無概念~
...
我個人非常同意,我地只排左AB part 6個位置,其他可能都只係求其排。

上年係可以5出5入, 今年唔知有冇改變.

ericter 發表於 23-11-7 15:32
想問吓三大非大熱大冷的課程,可以排佢哋落去B嗎?如果排落B,係好細機會或冇機會,咁即係三大嘅課程只可以 ...
三大唔排Band A 係完全無機會咁制. 仲有為左增加入讀的機會Band A最好簡有early interview的課程除非你肯你的小朋友DSE成績有好多星星.

pccw2017 發表於 23-11-10 17:52
三大唔排Band A 係完全無機會咁制. 仲有為左增加入讀的機會Band A最好簡有early interview的課程除非你肯你 ...

點解早面試會好d?

mcl233 發表於 23-11-9 21:20
...

即係predicted grade好準?

ericter 發表於 23-11-10 20:41
即係predicted grade好準?

我位年輕人學校係唔提供PG既,只可以自己估,都問題不大。唔比PG冇問題,問題反為係提供比大學既PG係刻意低估,問題先嚴重~

回正路,其實若有心儀路向/學科,若幾間大學都有開辦,已經提供do re me既選擇,各大學收生條件已經唔同,大學與大學之間同一學科,都已經有1-2分既距離,唔符合A,可以揀B,再不揀C。所以重點係要保住入學條件,若例如,炒左中/英文,成個選校流程就會變得好被動,比多20個選擇都係幫你唔到~

妹妹頭 發表於 23-11-10 06:48
我個人非常同意,我地只排左AB part 6個位置,其他可能都只係求其排。

點樣可以咁大信心?成績好好吧

ericter 發表於 23-11-11 09:01

點樣可以咁大信心?成績好好吧
不是好好成績,只是阿女一直目標讀既科,唔算收分好高,所以可以盡排頭6位。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊