用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科排位問題
樓主: ericter
go

大學選科排位問題 [複製鏈接]

回覆樓主:

如果學生係大約清楚自己既市場位置,又知道自己既興趣,已經係選科中有一定既取向,6-10個已內已經非常足夠~

當中已經出現既保障策略~
如果決定左某科,大學A收25>B收23>C收21
如果會在3科中作選擇,變成學科D收26>E收24>F收22

認真啲佢認識自己既目標,唔好炒主科,係比較重要~

mcl233 發表於 23-11-11 11:21
如果學生係大約清楚自己既市場位置,又知道自己既興趣,已經係選科中有一定既取向,6-10個已內已經非常足夠 ...

就係唔知道自己市場位置,又怕predicted grade 唔準。

可否解釋下以下,唔係好明

如果會在3科中作選擇,變成學科D收26>E收24>F收22

ericter 發表於 23-11-11 11:28
就係唔知道自己市場位置,又怕predicted grade 唔準。

可否解釋下以下,唔係好明

即係舉例原本你有DEF放左係你10個選擇內(假設只可以填10個,事實係可以20個)~

咁你出左成績單,如果符合左最低要求,即係果啲332A2,或者332A33,自己計下有24分(我唔計加權了)~
數字上我冇理由仲放科D,因為須要26分,當然係推E和F上前面啦,放A1和A2(舉例乍)
或者,換入科G放上A1,科G係夠分即收,收23分,之前不在20個選擇內

明未?其實,我用呢個大約分做例子,因為香港啲大學,不少係夠分即收,要有面試先會考慮既,其實唔係太多,自己睇返唔同科既要求,面試是否重要~

如果要有面試才會有機會,一般做法係在第一次填表,就盡量放係前面,例如A1A2A3,搏有面試先。取到DSE成績單,再將自己偏好既推上A1A2A3,當然你要有LQ既分数,或者保守啲高1-2分~

mcl233 發表於 23-11-11 15:35
即係舉例原本你有DEF放左係你10個選擇內(假設只可以填10個,事實係可以20個)~

咁你出左成績單,如果符 ...

其實點解要放面試嗰啲先呢?

如果細路唔擅長面試,係咪都要放面試嗰啲科先呢?

咁我係咪要睇返大學面試時間表,睇吓放榜前面試嗰啲就放a1-3先呢

我地想要嗰啲科全部需要面試,咁如果我哋放A一至A三,係咪就一定會有面試呢?

唔好意思好多問題,因為唔明啲細節點樣玩法

ericter 發表於 23-11-11 16:20

點解要放某些學科需要面試才會機會大收?
咪已經好簡單,你唔放上A123,而該科又絕少會收例如B123,大學可能覺得你選這科誠意不大,冇面試咪近乎冇機會囉~

有面試唔一定收,冇面試係近乎已經冇機會~

又咁舉例,如果你一直成績麻麻地,而你A123放晒兩大医學院,你自己評估下有冇機會有面試?就算有,又是否浪費自己既A123機會~

選合理性既選擇是常識吧~

ericter 發表於 23-11-11 16:20

其實,老師應該會教路~

如果你學校係成績透明既,你可以試下用你校內各科估計排名,從而去估算自己在該科可能既DSE grade。又不過,除非係B1英中,否則學校既各科成績未必好透明~

mcl233 發表於 23-11-11 17:52
點解要放某些學科需要面試才會機會大收?
咪已經好簡單,你唔放上A123,而該科又絕少會收例如B123,大學可 ...

明白有面試就有機會,但係dse 前面試同dse 後面試有分別咩?點解我覺得J M講到DSE前面試,機會會好啲?

ericter 發表於 23-11-11 18:05
明白有面試就有機會,但係dse 前面試同dse 後面試有分別咩?點解我覺得J M講到DSE前面試,機會會好啲?:qu ...

我係指DSE放榜前~

ericter 發表於 23-11-11 18:05
明白有面試就有機會,但係dse 前面試同dse 後面試有分別咩?點解我覺得J M講到DSE前面試,機會會好啲?:qu ...

放榜前面試好處
~有D科會出conditional offer
~有D科會加分,如要求你DSE分少1至2分
~醫科爲例,放榜後分數衹係border line,可能沒有面試機會

強烈建議你去JUPAS官網睇片

22welldone77 發表於 23-11-12 11:51

係咪遴選程序果條片?但係佢冇詳細講面試喎

ericter 發表於 23-11-12 12:26
係咪遴選程序果條片?但係佢冇詳細講面試喎

但對大學選科排位好有用

ericter 發表於 23-11-10 17:54
點解早面試會好d?

因為早interview早D有分加, 其他後來改選換入的人咪無左interview分, 如果大家DSE同分情況下, 你有interview分佢無, 咁你的機會咪高D. 當然選科都係睇興趣為先.

pccw2017 發表於 23-11-13 10:31
因為早interview早D有分加, 其他後來改選換入的人咪無左interview分, 如果大家DSE同分情況下, 你有intervi ...

原來係咁,真係唔知添,請問邊度可以睇到多啲有關資料

我仔當時係以大學去排(佢只心儀一間), 頭3位係最認真排... A3已經係預埋萬一失手到都入到... 所以band B都係隨意放.. 不過最近睇番admission score, A3個科嘅分升左, LQ升左3分....呢D因素都要預下.. 唔好計得咁盡..

面試只會有機會加分, 而唔會減分的, 所以, 對面試有把握的人, 都希望可以係放榜前有得面試, 因為唔知自己最後會考成點, 盡量攞多一分得一分.

lojo11 發表於 23-11-14 04:57
我仔當時係以大學去排(佢只心儀一間), 頭3位係最認真排... A3已經係預埋萬一失手到都入到... 所以band B都 ...

請問你地係咪第一round已經好認真咁排a1-3,?

我女a3係收得最高,佢成績只去到LQ,因為佢唔太鍾意,所以排咗去A3,咁排係咪唔係咁好?但係佢A一至A三已經排唔到其他科落去,佢話冇其他鍾意

ericter 發表於 23-11-14 10:06

我女a3係收得最高,佢成績只去到LQ,因為佢唔太鍾意,所以排 ...
第一round已經好認真排... 一定會將最心儀放A1... 如果A1係好大機會會入到, A3排咩都唔係咁緊要...

ericter 發表於 23-11-13 23:57
原來係咁,真係唔知添,請問邊度可以睇到多啲有關資料
其實面試除左有分加之外,仲可以見下d教授更了解果科。我仔見完A3覺得完全係兩回事之後放榜改選就刪走左呢科。

ericter 發表於 23-11-14 10:06

我女a3係收得最高,佢成績只去到LQ,因為佢唔太鍾意,所以排 ...

唔係,當年年輕人排位係睇需要面試如否既安排,佢排左科科大上前3,因為係必須要有面試先有機會,但佢係近乎唔會讀既科~

mcl233 發表於 23-11-14 15:13
唔係,當年年輕人排位係睇需要面試如否既安排,佢排左科科大上前3,因為係必須要有面試先有機會,但佢係近 ...

咁結果呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊