用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

fmf903 發表於 23-11-7 17:48

我見你報db, SPCC 其餘5間係咪都一線熱門果啲?

又要比學識,又要比身家,而家面試真係大壓力

陳生陳太 發表於 23-11-7 19:22
又要比學識,又要比身家,而家面試真係大壓力
我都覺得大壓力。回想我小朋友幼年時,幸運地入了一間不錯私幼,但覺得老師對我小朋友唔好,後轉去卷幼,亦係大家講嘅happy school。每天放學,我只問小朋友茶點好唔好食,有冇識到其他曳小朋友,最鍾意同邊個傾偈。代價係考小全肥,入讀地區雞记小學,又一次慳學費。人其實開心時間好短,越大越不懂快樂,倒不如讓小朋友多吃點茶點,多玩些游戲,快快樂樂渡過幼童年,將來大把時間讀書。可能你未必信,開心既幼童年,會令你更有力面對困境,成就你優越嘅人生,當然包括令人羨慕的成績。

回覆樓主:

不用灰心。舊年我超細b開頭都係得一間收,但過年後都有4-5間call waiting....

Winghtsang 發表於 23-11-7 18:20
感謝你既分享,家長心態真係好重要,我心情低落既時候我仔仔安慰翻我轉頭,佢話唔緊要啦我哋繼續一齊努力, ...

盡力就算了, 你同小朋友都做得好好了, 只係初為人母後,身邊冇過來人分享,所有準備都有點後知後覺,因為我都係   盡力就算

lot888 發表於 23-11-7 21:26
我都覺得大壓力。回想我小朋友幼年時,幸運地入了一間不錯私幼,但覺得老師對我小朋友唔好,後轉去卷幼,亦 ...

好同意快樂童年是無價! 我囡三年讀啓思(政府學券),快快樂樂咁過佢既童年,佢性格開朗自信,聰明伶俐,邊個話券校一定比下去?

Winghtsang 發表於 23-11-7 17:32
呢個post出黎係安慰冇offer既媽媽,我唔明你一直係到踩人有咩意義?

過來人(真實存在的家長用戶) 同你分享下呀,上年呀囡入左其中一間熱門直資,so far都唔見有同學係話放假要去歐遊喎, 而呢幾次學校event都唔覺有媽媽悉心扮到闊太咁出席呢 (薄施脂粉, 乾淨企理咁啦), 手袋都冇話要用到闊太級喎...

我都有見到呀囡有1/3左右同學仔係券幼畢業生, 係唔係"屋村基層" 我就唔知啦, 不過我諗學校都唔係好似d人咁狗眼看人低既, 哈哈哈。簡單黎講, 呢度有好多人係得閒冇野做, 中意挑起人地神經, 升小遊戲已經夠累人了, 把精力留起來陪小朋友沉著應戰, 要儲備能量啊! 最緊要知道自己咩位置, 排返正常人列隊就可以了。媽媽加油!

heidya    發表於 23-11-9 12:15

我大女都是券幼happy school,只外補英文,當年都唔知考小遊戲點玩法,特長又冇,學術又冇,報左10間,都唔係最top果d,收8reject,來年6月尾三私中一間call waiting,感覺自己中左六合彩咁。小一第一年其實都跟唔到,尤其是數學,因為之前完全未有補過。小二疫情停課,我辭職幫佢補,三年級已經可以跟到,同埋去到級頭,插班有top2果兩間offer。所以考小唔係終點,只係一個機會比你諗清楚想要啲乜,並且規劃點樣做先至達到目標。加油💪

heidya    發表於 23-11-9 12:15
Winghtsang    發表於 23-11-8 17:40

失敗搵藉口姐
家境好既 的確係可以比多D 資源

面試落選就覺得係學校因為家底而唔揀你,因為冇推薦信,冇人脈,而唔肯承認因為表現不及他人,只係一種逃避。

考小一需要既學術品德,基本上任何家長都有能力教到自己小朋友,唔一定要大灑金錢外補,人人都好努力栽培,奈何位就係咁多。

LucyMacymama 發表於 23-11-8 16:20
過來人(真實存在的家長用戶) 同你分享下呀,上年呀囡入左其中一間熱門直資,so far都唔見有同學係話放假要 ...
多謝你我都相信學校係唔會狗眼看人低,而家知道自己小朋友係咩位置,我會繼續努力

LucyMacymama 發表於 23-11-8 16:20
過來人(真實存在的家長用戶) 同你分享下呀,上年呀囡入左其中一間熱門直資,so far都唔見有同學係話放假要 ...

人哋狗眼會俾你睇到咩?唔好咁天真啦。

講現實問題都叫挑人神經,層主好似比某d人無咁玻璃心

相信自己  相信小朋友   
只要繼續努力  必然會有回報的

HamHamMaMa 發表於 23-11-8 16:59
我大女都是券幼happy school,只外補英文,當年都唔知考小遊戲點玩法,特長又冇,學術又冇,報左10間,都唔 ...

成件事咁睇

如果當年連最後一個機會 call waiting 都無

成件事係改變哂,你的小朋友可能去了2 3線學校 幾叻都好 只可能入到band 1a school 應該去唔到top 2

呢件事帶出考小一全軍覆沒機會好大
,僥倖有一個半個waiting等call
,call唔到就收皮等抽奬

陳生陳太 發表於 23-11-9 00:54

成件事咁睇

Top 2又點,咪又係學校一間。主要靠父母發力,唯一分別係人哋聽到可能嘩一聲。

話時話,早兩日同一個邨校阿媽提起S神校,佢媽都未聽過,所以有可能連嘩一聲都無

Winghtsang 發表於 23-11-7 18:12
仲有英華港同播道真道同陳守仁,我已經知道冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,所以只係想圍下爐就算,唯有小學努力 ...

上年真道真係call好多人,機會係有架

Jean1769 發表於 23-11-9 08:46
Top 2又點,咪又係學校一間。主要靠父母發力,唯一分別係人哋聽到可能嘩一聲。

話時話,早兩日同一個邨校 ...
其實就好似Ibanker,有人以為係普通teller一樣。讀書都一樣,自己開心就得,人人目標一線,無人讀其他學校了

乖寶寶布布 發表於 23-11-7 22:33
不用灰心。舊年我超細b開頭都係得一間收,但過年後都有4-5間call waiting....
...
二面都冇果堆其實唔會有CALL

如果直私炒哂
認真如果跌落咗二線小學
都係讀好啲想盡辦法插返出黎。
係條條大路通羅馬
但係你入到某啲學校小朋友條路係舒服好多。
眼界都唔同。
呢個深有體會。

chun719 發表於 23-11-9 12:14
二面都冇果堆其實唔會有CALL

有些學校都係得一面

我又分享下,大仔四年前考小,讀私幼但出名happy school,冇乜英文,我有外補英文,冇上面試班
考十幾間直私,前面全部一面止步,好好彩最後in的兩間唔係top嘅直資龍校收咗,結論係可能大仔需要練習下先發揮到

今年細仔考,讀名幼,一樣外補英文,k2上了一年面試班
又考十幾間直私,全部入到二面!
咁證明咩?
我自己覺得:
1. 學術底要好
2. 面試班我覺得有用,至少佢係熟悉面試可能會遇到嘅遊戲/題目
3. 我估計名幼名聲其實有用,見到不同程度同學一樣過到一面,名校人地screen out時可能有用,可能呀下我只係話
4. 啲學校話咩唔洗面試班,唔係要小朋友識超過佢年齡嘅嘢,全部係假嘅

總括嚟講,想考小易啲,先要選名幼,但當然想都未必入到,我大仔當年就係入唔到
咁次選學術高嘅私幼,英文一定要好,財力夠就加面試班

另一原因有可能係今年少咗學童易考咗嘅,四年前競爭可能大啲

terrenandtania 發表於 23-11-9 13:38
我又分享下,大仔四年前考小,讀私幼但出名happy school,冇乜英文,我有外補英文,冇上面試班
考十幾間直 ...

對你既#4深感認同!真係唔好比d小學校長扼左,佢地咁講只係marketing 既一種。信左,入去裸考衰左,就只怪自己咁大個人仲咁天真。

唯一db校長比較坦白,講到明面試係考5歲以上既野,所以學術係先決條件。

今年考小難左,問既學術都比2年前深左。有家長分享過,家姐呀妹同一間幼,2年前家姐無面試班,呀妹2年後有上面試班,出黎既offer都一樣。令呀媽懷疑人生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊