用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

多謝大家安慰
我一開始唔係target直小,都係到k2果陣先突然想比仔仔試,呢一年只係自己教phonics,有係出面學trinity,我低估左考小原來係咁難,所以只能怪自己冇做好準備,雖然一直有做心理準備最後0offer,但心底裏仍然妄想或者我仔仔會好好運呢,結果當然是殘酷的。。

回覆樓主:

真心覺得, 私幼也好券幼也好,家長小朋友都要有努力,或者有運。唔好覺得名幼真係幫到你由無offer變有offer。 最重要的還是家長用心教導孩子。

别人可能不知道,名幼家長好早就目標明確,努力5年,或者可能有offer。 但其他人只看到小朋友件校服,冇了解家長的努力。

MsMJ 發表於 23-11-7 14:37
真心覺得, 私幼也好券幼也好,家長小朋友都要有努力,或者有運。唔好覺得名幼真係幫到你由無offer變有offe ...

件名幼校服,
未出世已經要準備playgroup,
先著得到名幼校服

Winghtsang 發表於 23-11-7 14:01
多謝大家安慰
我一開始唔係target直小,都係到k2果陣先突然想比仔仔試,呢一年只係自己教phonics,有 ...

輪準備都差一截,更莫講私幼考小既學校配套,家長一手消息互通既network等等。其實有齊以上準備充足都未必考到,更莫輪準備不足既。

你係第一次考小嗎?我覺得新手媽媽第一次玩考小真係由有配套既私幼開始,好過係券入面盲中中,自己搏鬥。

Lightwriter 發表於 23-11-7 15:41
輪準備都差一截,更莫講私幼考小既學校配套,家長一手消息互通既network等等。其實有齊以上準備充足都未必 ...
係阿,我身邊冇乜人有小朋友,只靠自己上網睇,學術完全唔知要考到幾深,而家得真道入到第二輪,但都係機會渺茫,如果自行入到我母校基華九龍塘我個心就定啲,只怕派得唔好要周圍叩門,過程真係好煎熬

其實如果你唔係要神級個幾間, 其他直私唔係想像中咁難。
除左某幾間超級注重學術的學校外,其他學校反而係睇小朋友的溝通表達能力。
我女啲中文認字差到冇朋友、冇報個啲咩鬼Trinity Oxford、冇面試班、冇學樂器、唔係名幼,結果都係考到架,你要神級個啲就冇計了

Winghtsang 發表於 23-11-7 14:01
多謝大家安慰
我一開始唔係target直小,都係到k2果陣先突然想比仔仔試,呢一年只係自己教phonics,有 ...

你會唔會諗得太簡單

見你打去spccps問幾時通知second in咁緊張。就算名幼大外補生對呢間都要看輕d啦。何況你自稱基層家庭讀邨幼。

Jean1769 發表於 23-11-7 16:46
你會唔會諗得太簡單

見你打去spccps問幾時通知second in咁緊張。就算名幼大外補生對呢間都要看輕d啦。何 ...
其實我上面都認左我係低估左考小呢個遊戲,我冇接觸過直資,邊知道原來幾歲人仔就要識我哋以前小學先教既野@@?而家我知道啦,認清左事實了謝謝你。另外你話我打去問咁緊張,我報左7間,除左學校有講明幾時出result其餘我間間都有打過去問的,作為家長緊張有咩問題?你係想表達我小朋友讀邨校一定冇機會唔需要咁著緊嗎?呢樣我心知肚明,唔該哂你

Winghtsang 發表於 23-11-7 17:23
其實我上面都認左我係低估左考小呢個遊戲,我冇接觸過直資,邊知道原來幾歲人仔就要識我哋以前小學先教既野 ...

緊張—》增加職員工作量

人哋遲早都會通知你
個個好似你咁仲得掂

Jean1769 發表於 23-11-7 17:25
緊張—》增加職員工作量

人哋遲早都會通知你
呢個post出黎係安慰冇offer既媽媽,我唔明你一直係到踩人有咩意義?

Winghtsang 發表於 23-11-7 17:32
呢個post出黎係安慰冇offer既媽媽,我唔明你一直係到踩人有咩意義?

我就無踩你
但你自己都話邨幼基層公屋家庭又無乜外補但考直私竟然咁高期望
係期望管理問題
玩乜遊戲都好,最緊要知自己位置
同埋衰d講,俾你入到直私都唔係件好事。你話自己節衣縮食先俾到個仔外補,直私大部分家長都資源充足,人哋講暑假去左歐洲玩你個仔呢?入到都可能自卑,仲未計你見其他家長個個扮得靚靚闊太咁款,你自己都可能會咁諗。呢個係非常現實的問題。

倒不如大抽獎係間津校努力讀書升中再去band 1A 學校好過啦

忠言係難聽,所以我講到呢度。安慰說話人人識講,有無用先得㗎!你以為插班好易咩?起碼級頭先插到好d的直私,甚至筆試機會都係好難。呢度成功的例子始終係小數。

Winghtsang 發表於 23-11-7 17:23
其實我上面都認左我係低估左考小呢個遊戲,我冇接觸過直資,邊知道原來幾歲人仔就要識我哋以前小學先教既野 ...

我見你報db, SPCC 其餘5間係咪都一線熱門果啲?
如果是,落選好正常。
出面LH , BH, SC , CCKG 已千幾人可揀,父母背景好+ 出盡力幫小朋友,唔止外補,內補都好勁。
一般人要追上名幼學術要更加努力。小朋友圈子很重要,因為你身處劵幼,所以唔知出面水平。知道水平,先知道點追呀。

Jean1769 發表於 23-11-7 17:38
我就無踩你
但你自己都話邨幼基層公屋家庭又無乜外補但考直私竟然咁高期望
係期望管理問題
係冇乜外補既,暫時只有trinity GESE grade3 distinction,phonics只學到magic e,自知學術未夠班,只憑小兒性格才對他有高期望,錯信有啲校長所講既展現童真,只要肯講嘢就得。Anyway多謝你既意見,我會疊埋心水等自行/大抽獎

Winghtsang 發表於 23-11-7 15:56
係阿,我身邊冇乜人有小朋友,只靠自己上網睇,學術完全唔知要考到幾深,而家得真道入到第二輪,但都係機會 ...

加油,只要你對一件事有追求,有目標係會有壓力的,不過,唔好比太大壓力比小朋友同自己,relax
我大女升小都直私考左4間,冇offer,派第二志願,然後叩門,叩門有幾間offers可以揀
到細仔都係讀番家姐間happy 券幼,最後有間直資收左
而且依家學位冇甘緊張,唔使太大壓力,relax

fmf903 發表於 23-11-7 17:48

我見你報db, SPCC 其餘5間係咪都一線熱門果啲?
仲有英華港同播道真道同陳守仁,我已經知道冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,所以只係想圍下爐就算,唯有小學努力爭取去好既中學

我個經歷都幾年前,小朋友而家都高小,都可以分享一下食全餐嘅心路歷程。女仔,普通私幼,學術中等,小朋友性格比較怕羞。

考直私 - 前後考了十多間,最後三間有offer,不過全部都係二線私校,神校三私一直一間都考唔到。當初考直私嘅心態其實係為大抽獎買個保險,讀唔讀心態上都係一半一半,不過叫有個安心。

自行 - 當時自行收了,不過比較過自行那間和私校offer, 最後放棄了自行那間,拎私校backup去大抽獎。

大抽獎 - 因為有私校offer做backup,所以選擇上比較進取,結果獲派寶校,喊咗一晚。

叩門 - 前後叩了六七間,最後一間都叩唔到,當時叩到懷疑人生,果段期間覺得自己和小朋友都好冇用,當時心情跌落谷底。

二線私校與寶校之間做選擇 - 咁有得揀梗係私校。

小一 - 小朋友過了一個好愉快的小一生涯,期間有嘗試裝備佢考插班,最後小二幸運地插了一間有直屬中學的學校,正式完成食全餐嘅過程。整個過程漫長又痛苦,但正正是這些經歷令自己更了解小朋友的強弱項。

sandra1004 發表於 23-11-7 18:08
加油,只要你對一件事有追求,有目標係會有壓力的,不過,唔好比太大壓力比小朋友同自己,relax
我大女升 ...
謝謝你,我會同小朋友一齊努力,而家只係考小,仲有漫漫長路要一起走過

Ckm0425 發表於 23-11-7 18:14
我個經歷都幾年前,小朋友而家都高小,都可以分享一下食全餐嘅心路歷程。女仔,普通私幼,學術中等,小朋友 ...
感謝你既分享,家長心態真係好重要,我心情低落既時候我仔仔安慰翻我轉頭,佢話唔緊要啦我哋繼續一齊努力,知道自己情緒會影響到佢,我而家都收收埋埋自己諗通就算,或者上黎放下負取下暖

Winghtsang 發表於 23-11-7 18:12
仲有英華港同播道真道同陳守仁,我已經知道冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,所以只係想圍下爐就算,唯有小學努力 ...

播道 真道 應無咁難爭
凈低3間都係難
你應報多幾間2線。

fmf903 發表於 23-11-7 18:45
播道 真道 應無咁難爭
凈低3間都係難
你應報多幾間2線。
播道而家都難呀,身邊好多家長都target 佢,因為佢英小,中學又升緊。真道係相對算易入的,上年計埋call 的應該有4,500個人起碼。
不過唔緊要啦,你而家先認清都未遲,慢慢追返上黎,一樣考到band 1 中學的,其實而家band 1 中學已經多好多,有1/3,我地個時得1/5 係英中je,爭崩頭。

Winghtsang    發表於 23-11-7 19:29
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊