用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

回覆 northernstar123 的帖子

我本身 take左另一直資,我最後重新買過書同校服,但起碼收左我丫,我都己經好開心

Busheepbear 發表於 23-11-4 21:31
我小朋友都係讀劵幼,我唸住我個仔係大B,超鐘意social,非常外向,好多野講,唸住咁既package坐定粒六一定 ...

關乜券唔券幼事,係睇面試表現

如果學校名真係咁重要,就唔會有人無offer。

jerrytko 發表於 23-11-4 21:49
Ummmm. 睇嚟係我太天真,睇嚟細仔都係跟家姐讀返st cat…… 吾知幼稚園有家姐讀過有無分加….
...

細仔沒考慮讀龍幼?進可攻退可收。考小一這遊戲,真心累(emoji)

其實兩批家長對考直私小目標+出力程度完全唔同,比黎都無謂。私幼家長本身aim high,願意出錢出力去谷去配合,目標係直私或神津,券幼則大部分家長target 抽獎,亦唔想太早谷小朋友,覺得童年快樂就可以,只有少部分aim high,target 考直私。所以私幼入直私率高,券幼低係好正常。
其實考小只係一個起點,大把happy school 幼稚園的小朋友力都未發,私幼小朋友就已出盡力,長遠邊批叻真係無人知,入到名小,神津都要讀得掂,年年都聽唔少讀唔掂要自己走或勸退,亦同時好多小學先發力的小朋友插入,所以盡力就好了,條路仲有起碼15年捱,唔好甘大壓力,最緊要搵到一間岩小朋友的學校,唔好盲目去追名校,近排成日都有人跳樓,真係唔想再發生。

lemoncake88    發表於 23-11-5 11:45
kisani    發表於 23-11-5 01:12

CCCCS 發表於 23-11-4 19:34
真係唔好灰心 努力+堅持 希望在明天!!回想當初 大B 神幼 面試班 再加游水四式 但係因為疫情所以冇比賽 太 ...

唔係冇禮貌,但好難令人相信,如spcc, dbs, cky call 你,你仲簡aps 讀,真唔真?正常都唔會嘛。aps 你都未入學,咁點解有好d 嘅call, 你唔改變讀好d 嘅?

jerrytko 發表於 23-11-4 07:07
我個人覺得讀卷幼同名幼好似分別吾太大,我大女讀 ST cat 係超名幼啦,咪又係一個 offer 都仲未有,最重要 ...

而家大部份叻嘅都未出offer, 除了ghs.
cky 未出,dg 未出,spcc 未出,港同未出,sfa 未出,tsl 未出,aps 未出。11月頭,言之尚早。就算去到出年,都會call waiting 的。

CCCCS 發表於 23-11-4 19:34
真係唔好灰心 努力+堅持 希望在明天!!回想當初 大B 神幼 面試班 再加游水四式 但係因為疫情所以冇比賽 太 ...

本身收reject的學校,會直接俾offer? 因為我都收左唔少reject

jerrytko 發表於 23-11-4 21:49
Ummmm. 睇嚟係我太天真,睇嚟細仔都係跟家姐讀返st cat…… 吾知幼稚園有家姐讀過有無分加….
...

呢間一定有

potato38 發表於 23-11-5 08:11
cky 未出,dg 未出,spcc 未出,港同未出,sfa 未出,tsl 未出,ap ...

係囉 咁快出黎呻 好似早左啲(emoji)

HK-CR7 發表於 23-11-5 08:48

因為收嘅都係reject,仲有希望咩

HK-CR7 發表於 23-11-5 08:48

未出個幾間有些已知道first in 不成功。

cky 未出,dg 未出,spcc 未出,港同未出,sfa 未出,tsl 未出,ap ...

係未出offer,入到第二輪面試都當你贏

呢堆入到2nd in都唔容易,叻既小朋友和家長好多

身邊有人嗰囡大B,各方面都好優秀,考晒證、上足面試班,CKY, DG都失敗,暫時只係入到其中1間2nd in,媽咪超級失望

Kathying416 發表於 23-11-5 08:24
本身收reject的學校,會直接俾offer? 因為我都收左唔少reject

我估可能係sfa,舊年有聽人講過話俾sfa reject 完之後暑假突然call offer

雙祉爸爸 發表於 23-11-5 10:30
我估可能係sfa,舊年有聽人講過話俾sfa reject 完之後暑假突然call offer
Reject 都收?唔夠人到甘?😯

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

好多hold 多間offer, 臨尾先黎放,但其他小朋友可能已經又有其他offer, 買最校服書,真係call 都未必去讀,所以最後call reject,  真係吾出奇。

回覆樓主:

有時唔係hold offer, 而係學校越遲call d人越多turn down ,唔係個個都願意急轉校的,尤其當小朋友已上左小學體驗班後。

回覆樓主:

見有人講券vs 私幼。今年有幸已獲直資取錄,根據谷內投票,有offer人士券vs私係1:9,而私幼入面,一半來自LH.

以上數據,只作參考。但好明顯如果你無信心做個1成既券幼生,都係讀私穩陣。

回覆 potato38 的帖子

當然唔係你講呢幾間 係有其他媽媽估到嘅sfa 我哋嗰年的確有reject咗但係暑假收電話俾Offer 而且我都話除神校以外我最想入嘅就係APS 同埋我都唔係好明點解呢個時候我要講啲難以令人相信嘅嘢 我個遊戲都已經玩完 我全部有Offer就話難以令人信服啫 我只係將我經歷過嘅嘢話俾大家知 個音樂椅轉到開學前仲轉緊

我覺得券幼都有機入到英直,但要留意入到去要適應全英文,所以我地外補英數。我地幼稚園都有好多入到直私。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊