用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

jerrytko 發表於 23-11-4 07:07
我個人覺得讀卷幼同名幼好似分別吾太大,我大女讀 ST cat 係超名幼啦,咪又係一個 offer 都仲未有,最重要 ...
而家先剛11月,仲有好多直私都未出offer ( 仲要係大家最緊張同心儀果d 學校),而家收到offer 果d 學校你問心最後會唔會讀先?卷幼同名幼分別係非常之大,如果要入直私,卷幼 vs 私幼個比例相差勁遠 !到最後回望過去,我肯定你會收返呢句說話

我在上年經歷完。。。券幼,最後8月28日收英龍直資 offer。。。真係希望在明天,奮鬥到最後一刻。。。

jerrytko 發表於 23-11-4 07:07
我個人覺得讀卷幼同名幼好似分別吾太大,我大女讀 ST cat 係超名幼啦,咪又係一個 offer 都仲未有,最重要 ...

睇一線收生數字,就知名幼優勢係大,但如果aim high,學術和面試技巧缺一不可,無練好好難入到top直私2nd in。

不過就算無offer,仍然可以等call和叩門,好多最後都可以入到間唔錯既學校,去到中學仲可以插班入番top中學。

oskmshbo 發表於 23-11-4 12:47
我在上年經歷完。。。券幼,最後8月28日收英龍直資 offer。。。真係希望在明天,奮鬥到最後一刻。。。 ...

請問最後入咗邊間呀?

回覆 jerrytko 的帖子

今日我小朋友都見完真道,感覺良好,老師積極,反之見叧一將軍澳直資,面試老師好,所以坊間講得幾好,都不及親身經歷重要

回覆 bigbigbubu 的帖子

面試幾耐?問家長D咩問題?

回覆 milk67890 的帖子

福附呀

真係唔好灰心 努力+堅持 希望在明天!!回想當初 大B 神幼 面試班 再加游水四式 但係因為疫情所以冇比賽 太高估自己 覺得一定有Offer 只報st Paul co ed,Dbspd,apskt,陳守仁,YW,SFA,CKY 再加41網大抽奬   陳守仁,YW,SFA,CKY 全部唔記得first round or second round再rejected
St Paul co ed 入咗Final round唔記得咗最尾300 or 400然後reject
DBSPD又係入咗Final round最後300 然後reject
41大抽獎自殺式填表派咗去黃大仙
真係世界末日 喊 😭😭
Apskt本來waiting 然後好似六月筆試 筆試完第二朝即收offer
Aps 係除咗神校之外最想入嘅一間 所以有Offer真係好感恩
到八月頭有上述reject咗嘅學校打嚟直接俾Offer 但係我冇take Offer 一心讀aps
小一努力 班頭3(學校冇級名次) 運動校隊 樂器 小二插男神津得咗 好感恩 而家讀得好開心

CXW 發表於 23-11-4 10:52
而家先剛11月,仲有好多直私都未出offer ( 仲要係大家最緊張同心儀果d 學校),而家收到offer 果d 學校你問 ...

我都絕對認同卷幼同名幼嘅分別 當然呢個只係第一步 再加其他努力 但係呢個第一步絕對緊要

CCCCS 發表於 23-11-4 19:48
我都絕對認同卷幼同名幼嘅分別 當然呢個只係第一步 再加其他努力 但係呢個第一步絕對緊要 ...
我小朋友都係讀劵幼,我唸住我個仔係大B,超鐘意social,非常外向,好多野講,唸住咁既package坐定粒六一定有啲直私offer,但暫時見親都reject,我覺得好大機會係因為劵幼。

回覆樓主:

好攰,心攰,報5間,所有都係reject,連waiting 都唔係,卷幼,小朋友應該係未夠實力,冇辦法,唯有津小,從頭再黎嘅話絕對揀私幼,可惜冇啦,接受現實

Ummmm. 睇嚟係我太天真,睇嚟細仔都係跟家姐讀返st cat…… 吾知幼稚園有家姐讀過有無分加….

我小朋友讀卷幼,冇任何證書,只有出去學畫畫同補英文,報左一私四直,暫時私小已有offer,兩間直資都有2nd in,另外兩間未出result,其實可能都睇小朋友臨場表現加點運氣同緣份,希望黎緊仲會有好消息,大家加油

kaka2003922 發表於 23-11-4 21:36
好攰,心攰,報5間,所有都係reject,連waiting 都唔係,卷幼,小朋友應該係未夠實力,冇辦法,唯有津小,從 ...

加油,我也是,就係度想自己當初可能比佢讀私幼少d 外補咁比較好。(少d外補只係因為錢就得咁多,私幼+十全大補未能做到)。

By the way, 不能再想,再想我想講我真係見到好多大B表現真係好些,水平高些,名幼名小易入些。想來無用嘅嘢唔好想咁多。

其實真係睇面試表現,學術能力。我仔私幼,直資暫得嶺南,幾間都reject, 私校暫時1間。

CCCCS 發表於 23-11-4 19:34
真係唔好灰心 努力+堅持 希望在明天!!回想當初 大B 神幼 面試班 太高估自己 覺得一定有Offer 只報st Paul ...

大B 神幼 面試班,真係不怪得做媽媽有信心的,比我,我都會有高期望。

dlwl 發表於 23-11-4 22:23
我小朋友讀卷幼,冇任何證書,只有出去學畫畫同補英文,報左一私四直,暫時私小已有offer,兩間直資都有2nd ...

小朋友叻,大家一齊加油

oskmshbo 發表於 23-11-4 12:47
我在上年經歷完。。。券幼,最後8月28日收英龍直資 offer。。。真係希望在明天,奮鬥到最後一刻。。。 ...

8月28日call, 咁即係對方考慮到最後一刻。。我仲以為7月大部分人都決定咗。8月初都算,8月最尾個幾日才考慮放番個offer 出來嘅家長真係有點兒。。。唉。。唔識講。

回覆 915chloe 的帖子

你講真道?都係問點解揀真道?如同學之間有爭執,家長如何處理?家長是否相信學校處事方法?真道似乎接好多家長投訴,所以想揀一些態度温和的家長,減少投訴

Bicanna 發表於 23-11-4 22:34
其實真係睇面試表現,學術能力。我仔私幼,直資暫得嶺南,幾間都reject, 私校暫時1間。 ...

我都係得嶺小+音小,10月B女,讀私幼,感覺上真係唔夠人爭,心累了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊