用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學爸媽心靈支援組
樓主: nicolemummy
go

[其他] 留學爸媽心靈支援組   [複製鏈接]

mother904 發表於 23-10-12 10:23
試下飲玫瑰花茶,可以理氣解鬱,緩和情緒,改善血液循環,對睡眠應有幫助。

你應注意多疏肝,肝鬱很容易 ...

https://www.hk01.com/%E5%81%A5%E5%BA%B7Easy/592209/%E9%A4%8A%E7%94%9F%E8%8C%B6-%E8%82%9D%E9%AC%B1%E6%98%93%E7%B7%8A%E5%BC%B5%E5%A4%B1%E7%9C%A0%E6%84%88%E8%A3%9C%E6%84%88%E7%87%A5-%E4%B8%AD%E9%86%AB%E6%8E%A8%E4%BB%8B%E6%B4%8B%E7%94%98%E8%8F%8A2%E6%AC%BE%E8%8C%B6%E7%B4%93%E7%B7%A9%E6%83%85%E7%B7%92

1. 洋甘菊茶:用約兩茶匙乾燥的洋甘菊,以開水沖泡,燜約30分鐘,可以斟酌加一些蜂蜜。洋甘菊含有類黃酮(flavonoid)可增加讓人有好心情的荷爾蒙多巴胺與血清素。

2. 菊花枸杞茶:用一大茶匙乾燥的菊花,搭配半茶匙的枸杞,用滾燙開水沖泡,燜大約 10分鐘,枸杞本身有點甜味,不需要再另外添加糖就很好喝了。

陳光偉也提醒,肝氣鬱結的人要少碰補品,例如,薑母鴨很偶爾吃一次就好,如果兩三天就吃一次薑母鴨,胃會容易痛、化燥、發炎。

原文網址: 養生茶|肝鬱易緊張失眠愈補愈燥?中醫推介洋甘菊2款茶紓緩情緒 | 香港01 https://www.hk01.com/article/592209?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

回覆樓主:

用疏肝理氣的中藥緩解肝氣鬱結

要緩解肝氣鬱結的其中一個方法就是吃一些疏肝理氣的中藥。疏肝最常用的複方中藥材有加味逍遙散、小柴胡湯,單方則是柴胡、芍藥、甘草、陳皮、香附、鬱金。理氣的部分則是佛手、山楂、川芎、青皮等。

另外要再加一些活血的藥,像是當歸、丹參,才能真的達到疏肝理氣的效果,吃了這些中藥就不會那麼容易緊張或是憂鬱,也比較好入眠。

若沒有去看中醫,找個空閒時間泡些洋甘菊茶或菊花枸杞茶來喝能平緩一些情緒。

原文網址: 養生茶|肝鬱易緊張失眠愈補愈燥?中醫推介洋甘菊2款茶紓緩情緒 | 香港01 https://www.hk01.com/article/592209?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

Yanamami 發表於 23-10-12 05:16
如果你愛孩子的話,現在多注意自己的健康吧。讓自己長久活得健康偷快,一來能陪伴他們更長的時間,二來不 ...

有無平價B雜推介,要努力慳錢

回覆 Yanamami 的帖子

完全同意你嘅講法,後生嘅時候試多啲我都有叫佢放膽去試

最近睇咗套劇,個老竇同個仔講,你第一次做人,我亦第一次將父母。

大家都要學,有時唔使對自己咁harsh。

nicolemummy 發表於 23-10-12 12:39

食落肚不要平價。維他命我通常選Blackmores的,有人會喜歡加拿大的Webber Natures.在HKTVMall買。

nicolemummy 發表於 23-10-12 12:39

儲埋幾個items,去澳洲網Chemist Warehouse,計埋運費,應該會平過香港, Swisse / Blackmores都係大品牌~

katrinafu 發表於 23-10-8 14:38
有工作的家長就繼續努力為學費打拼 , 其實得閒約下朋友出街、食飯、睇戲 , 做下Facial , 上下英國的日韓 ...
我同意, 我反而覺得自由輕鬆咗

BBG1 發表於 23-10-8 16:17
internet之下我反而同仔女傾多左偈,日日也有傾一陣,關係好左。感覺自由左,多左時間做喜歡的事! ...

我同意, 我都多咗同仔溝通, 之前佢成日躲响自己房其實都好少見面, 依家我睇之前1X年冇睇嘅電視劇, 學吓畫畫, 勤力啲做吓mask, 約吓朋友食飯, 淡季隨時旅行好正呀. 9月剛去完探佢, 12月佢就返港放暑假啦

mcl233 發表於 23-10-12 17:05
儲埋幾個items,去澳洲網Chemist Warehouse,計埋運費,應該會平過香港, Swisse / Blackmores都係大品牌 ...

可否給D link 出來,謝謝。

Yanamami 發表於 23-10-12 15:07
食落肚不要平價。維他命我通常選Blackmores的,有人會喜歡加拿大的Webber Natures.在HKTVMall買。 ...

謝謝

回覆樓主:

今日亞大遲返,老公又遲返,一個人好唔想返屋企。屋企空洞洞好害怕。

孩子昨日說,佢可以食檸檬皮,一定是遺傳我。我知道他也掛著我。心中不知怎的。

相比以前,現在有internet,都明白比以在港更可同留學生溝通。但只是單單是我,需要更長時間來心靈settle.

我希望大家也互助,讓不敢啟齒的我們有個發愁的平台。

nicolemummy 發表於 23-10-12 18:58
謝謝

買Blackmores既Advanced B Stress Relief.  HKTVMall賣HKD229/60粒。.

回覆樓主:

我女女2021年出國留學,當時12歲。獨女。
疫情期間,好多人都叫我 畀佢自己一個人飛去英國開學。但我怎會捨得。
仲記得當年全副武裝同佢上機,去到英國為佢添置開學用品,買校服。
開學當日送佢入宿舍,幫佢 unpack行李,已經眼濕濕。
當年返香港仲要隔離21日, 我第二日自己一個人離開英國,飛機起飛嗰刻已經爆喊。

PPPLee 發表於 23-10-12 19:16
疫情期間,好多人都叫我 畀佢自己一個人飛去英國開學。但我怎會捨 ...

點解12歲就過去?covid 就過2-3年先嘛?因為quit左香港了?

在covid仲要自己12歲一個飛?不可能,我應該會postpone2-3年

PPPLee 發表於 23-10-12 19:16
疫情期間,好多人都叫我 畀佢自己一個人飛去英國開學。但我怎會捨 ...

一個飛10+小時,返黎仲要21日quarantine, 點受的??

回覆樓主:

係,當時小學畢業,一心打算過去讀中學。2020年報/考學校都冇預計covid攪咁耐。
加上考到心儀學校,所以 硬著頭皮過去開學。
2021年11月,經歷佢受傷,當刻又再爆喊。3月佢中covid,原先打算4月復活節返香港放假, 上機前做pcr test,結果+ve, 再找另一個test centre做多次,都是positive, 簡直係絕望。 被迫取消,當刻又再 包喊多一場。
第一年好難過,但正如其他媽媽講。。。慢慢會適應。
阿女足足過去讀書已經兩年了。我經已好習慣。(emoji)

PPPLee 發表於 23-10-12 19:27
係,當時小學畢業,一心打算過去讀中學。2020年報/考學校都冇預計covid攪咁耐。
加上考到心儀學校,所以  ...

要好慢慢適應。我諗我要一年。

哈利媽 發表於 23-10-12 17:22
我同意, 我都多咗同仔溝通, 之前佢成日躲响自己房其實都好少見面, 依家我睇之前1X年冇睇嘅電視劇, 學吓畫 ...
我同仔女也好期待12月佢地放暑假回來!

PPPLee 發表於 23-10-12 19:27
加上考到心儀學校,所以  ...

亞大在2022年暑假,去左英國做summer intern,當時21日quarantine 已經變成7日。但香港,英國也要PCR。本來想著搭轉機會平宜些,但轉機太多變數

1. 轉機國家要否入境出境?泰國正是要入境出境。要入境,要有PCR+醫療保險。

2. 如果中途,i.e 轉機站,中招點算?停下轉機國家quarantine?book 酒店...

3. 同上,已book的香港quarantine 酒店點算?

4. 轉機令旅程超過48小時,就得在轉機站找PCR店,有店嗎?太晚未營業點算?等結果要幾日點算?

結果,我迫亞大一定要坐直航。CX當時有免費改機服務,很好。

感謝天父,亞大和同學們都順利無中到covid

回覆樓主:

今年暑假,亞大和另一些同學到美國做intern. 這次非常好,沒有PCR,沒有quarantine 。亞大們做了intern 5星期,順便過去加拿大走訪17天左右。

有機會就要走走,唔知幾時又落閘。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊