用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學爸媽心靈支援組
go

[其他] 留學爸媽心靈支援組   [複製鏈接]

第1次有孩子出國留學,發現是前所未有的掛情,也標誌著家長們不會逆轉的空巢期開始。

開這個谷,希望有需要的父母可以在此忬發心情。
   11    0    1    0

有工作的家長就繼續努力為學費打拼 , 其實得閒約下朋友出街、食飯、睇戲 , 做下Facial , 上下英國的日韓超市網,睇下有咩訂比佢食下 。

katrinafu 發表於 23-10-8 14:38
有工作的家長就繼續努力為學費打拼 , 其實得閒約下朋友出街、食飯、睇戲 , 做下Facial , 上下英國的日韓 ...

回到家空空的,不會好空虛嗎?現在就是這狀態,坐立不安,尤其是晚上。

回覆樓主:

特別是天氣不好的時候,前一排黑雨,現在8號波,夜欄人靜的時候,總是睡不到。睡得深時就扎醒了

明白如果是獨生子女,或者是全職媽媽,感覺由為強烈!現在可以FaceTime, 已經叫容易見樣傾下計,減少分離感覺!加油

bettyay 發表於 23-10-8 15:32
明白如果是獨生子女,或者是全職媽媽,感覺由為強烈!現在可以FaceTime, 已經叫容易見樣傾下計,減少分離感 ...

現在有互聯網,已經很好。

可是天黑黑、情緒又會來。

讓我在這裡加了運動youtubes(隨便在網上找找),大家可以跟著做,生產點安多芬。

nicolemummy 發表於 23-10-8 16:04
現在有互聯網,已經很好。

可是天黑黑、情緒又會來。

https://youtu.be/YGFPr93uaAA?si=dxJHbHsW-UVWU5se

https://www.youtube.com/watch?v=LmrKejHOaG4

heidya    發表於 23-10-10 09:24

記得第一年頭幾個月真係好大不捨感覺,但隨時間,子女長大了,適應了外國生活,雖然是「長憂99」,但相比第一年的憂,會放鬆了,空虛感亦適應了。父母或者主動一點去找回自己的社交、自己的興趣..令自己開心健康地生活,子女不用擔心你,正如你也希望自己子女在外國開心生活一樣。  加油啊,這裏好多同路人互相支持:)

Yanamami    發表於 23-10-11 08:03

internet之下我反而同仔女傾多左偈,日日也有傾一陣,關係好左。感覺自由左,多左時間做喜歡的事!

JN125 發表於 23-10-8 16:08
記得第一年頭幾個月真係好大不捨感覺,但隨時間,子女長大了,適應了外國生活,雖然是「長憂99」,但相比第 ...

我從未聽這裡有爸媽講過有呢D經歷。但原來當有這樣經歷,就已是空巢開始,是逆轉不到了。

所以如果有一樣這樣的經歷,可以大家在這裡互相鼓勵。

BBG1 發表於 23-10-8 16:17
internet之下我反而同仔女傾多左偈,日日也有傾一陣,關係好左。感覺自由左,多左時間做喜歡的事! ...

我也希望越來越好。共勉之。

nicolemummy 發表於 23-10-8 14:55
回到家空空的,不會好空虛嗎?現在就是這狀態,坐立不安,尤其是晚上。
...

我個也是獨生女 , 11歲便去留學 , 當時一樣有很多的擔憂 , 她在當地要適應, 媽媽們也要適應 。 每次聽到她返學很開心 ,總算很安慰。每次她返港,收拾行李 ,跟她傾談 ,一次比一次成長 。
晚上睇YouTube , 煲煲劇 、看看書 ,得閒去下食、買、玩都係一個方法 。

第一年頭兩、三個月,我好似失戀咁個心好實,每日去呀女間房執拾下摸下佢既被舖,不斷買野寄過去,個心好空虛,好掛住佢。

但呢種感覺係會過去的,慢慢適應左之後,開始重新規劃自己的社交同生活,知道大家生活安好就係最大的安慰。

katrinafu 發表於 23-10-8 17:05
我個也是獨生女 , 11歲便去留學 , 當時一樣有很多的擔憂 , 她在當地要適應, 媽媽們也要適應 。 每次聽 ...

可以分享點解11歲就過去?好細喎!我個18歲過去讀有dormitory 既大學,我自己都覺得好辛苦(我之前從未想過有咁既感覺)。

mother904 發表於 23-10-8 17:16
第一年頭兩、三個月,我好似失戀咁個心好實,每日去呀女間房執拾下摸下佢既被舖,不斷買野寄過去,個心好空 ...

一樣啊 。我唔敢入孩子房。晚上覺得呼吸困難,我有點depression啊。

我的也是獨生子,full time mom, 由出生day 1我自己湊,自己到學校接送,A L才到英國..空巢感覺係強烈的。為咗令自己忙啲,我去學整麵包、甜品,認識多啲朋友。到現在已經大學y3,每次見完仍有空虛失感..不過相比疫情期間不能隨意飛,現在已經很好了。仔亦知道父母掛念,都會一星期幾次FaceTime。努力試吓習慣,發掘興趣,多做運動..或者可以嘅話,計劃一下長假期去探望吧。

JN125 發表於 23-10-8 18:09
我的也是獨生子,full time mom, 由出生day 1我自己湊,自己到學校接送,A L才到英國..空巢感覺係強烈的 ...

嘩,我可以想像到你當時幾強烈!你看著他16年!!我也睇著孩子18年,一到18歲生日當天,申請成人身份證及其他證件,到拿到身份證過幾日就飛。回鄉證同HKSAR係佢飛到大學後幾天先收到。

長假期,我真係怕我更唔捨得,我好唔想困在飛機十幾個鐘(在這個時刻好難捱)。多謝steve jobs, 依家隨時免費phone call或video call。

nicolemummy 發表於 23-10-8 17:36
可以分享點解11歲就過去?好細喎!我個18歲過去讀有dormitory 既大學,我自己都覺得好辛苦(我之前從未想 ...

我都係Full time mum , 送她返Y7 學校後我返港 ,開頭都唔慣,瞓瞓下半夜入房想幫佢蓋被架 。 我收到風她在學校喊,但打比我時她跟我說 , 少少情緒梗有啦 , 收線我都喊 。 但隔了兩個月同朋友去個短Trip , 有時跟朋友上國內食下野 ,慢慢就習慣。 今年升Yr 1 ,都送她去大學和她開學。

katrinafu 發表於 23-10-8 20:01
我都係Full time mum , 送她返Y7 學校後我返港 ,開頭都唔慣,瞓瞓下半夜入房想幫佢蓋被架 。 我收到風她 ...

你如何收到風她哭的?

相比,孩子係自己好想出國。但自己去到第3日, 就好孤單, whatsapp給我。多謝以前在BK既媽媽朋友在那邊出來找佢倾計。現在快1個月, 佢有D朋友,覺得佢已適應那邊大學生活。

我的第一個孩子9月剛到英國升U, 感覺怪怪地,有d空虛,3年連細佬都飛埋,肯定空虛都爆。9月至今安排了一次E Express, 一次寄湯包,一次寄平郵包裏。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊