用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Lloyd Bank Account
樓主: kittttty
go

[英國] Lloyd Bank Account [複製鏈接]

阿仔最近申請咗Lloyd,唔係英國 passport (HKSAR),要去分行搞

pauline_c 發表於 23-10-30 16:23
阿仔最近申請咗Lloyd,唔係英國 passport (HKSAR),要去分行搞

係,用BRP都得,冇就要去分行搞
8-)

pauline_c 發表於 23-10-30 16:23

我仔用brp, 網上開到戶口,唔使去分行

sumikogurashi 發表於 23-10-30 21:54

我個仔無 BRP

醒目開學勳章

pauline_c 發表於 23-10-30 22:06
我個仔無 BRP
我女用provisional driving licence申請,都唔使去分行攪

sumikogurashi 發表於 23-10-30 21:54
請問由申請到收到銀行咭要幾耐呢?係咪快過HSBC?

yuyueng 發表於 23-10-31 05:39

如果文件冇問題,大約一日已出到account number and sort code,一個星期內會收到debit card。其實間間都差唔多,HSBC可能咁啱因為開學,多咗人開戶口。不過佢一個人響外面生活,開有多一張銀行咭亦又冇壞
8-)

anitawong21 發表於 23-10-31 08:13
如果文件冇問題,大約一日已出到account number and sort code,一個星期內會收到debit card。其實間間都 ...

甘快?上星期我仔online申請UK滙豐個Internationalstudent bank account , 跟住佢話D同學講要好耐,有D半年,3個月,甚至無左影都有,佢話系咪要試埋Lloyd如果間間差唔多又唔想申請甘多卡,一張debit Card就夠。

culver 發表於 23-10-8 05:26
有兩種戶口可以: either Currency account (冇debit card) or Global money account (有咭)
...

兩者有什麼分別

yuyueng 發表於 23-10-31 08:34
甘快?上星期我仔online申請UK滙豐個Internationalstudent bank account , 跟住佢話D同學講要好耐,有D半年 ...

細路都唔多錢,又冇乜大數出入,其實間間差唔多!但Lloyds嘅CS好好多,就算有咩事要打電話或用app聯絡都同簡單同快趣過HSBC。但都要睇吓你用咩途徑轉錢俾佢,如果你用HSBC HK,咁呀仔用返HSBC uk又真係慳手續費!但如果你自己已經有HSBC uk或用Citibank ,咁佢真係開邊間都冇分別!

但係佢已經開咗HSBC,既然唔想申請咁多就唯有等!

8-)

anitawong21 發表於 23-10-31 11:11
細路都唔多錢,又冇乜大數出入,其實間間差唔多!但Lloyds嘅CS好好多,就算有咩事要打電話或用app聯絡都同 ...

我就系起香港一直都無滙豐戶口,所以我仔之前起英國4年都無申請英國戶口,不過今年讀大學,佢話無Debit Card好唔方便,過唔到錢比同學,佢話不如申請多一間,邊個快申請到就用邊個。

yuyueng 發表於 23-10-31 05:39

Lloyds 張card 兩個多星期收到。
HSBC 唔接受佢網上申請,要去分行

yuyueng 發表於 23-10-31 11:32
我就系起香港一直都無滙豐戶口,所以我仔之前起英國4年都無申請英國戶口,不過今年讀大學,佢話無Debit Car ...

我仔都係咁講,冇bank account 過唔到錢俾同學,好唔方便,都係要開户口,佢未到18 歲,HSBC uk 開戶仲麻煩,反而Lloyds Bank 快靚正, 之前問嘢,打電話有cs 答,感覺上服務唔錯

sumikogurashi 發表於 23-10-31 11:48
我仔都係咁講,冇bank account 過唔到錢俾同學,好唔方便,都係要開户口,佢未到18 歲,HSBC uk 開戶仲麻 ...

多謝資訊,我仔話最驚一直等滙豐得個吉,之前有張credit card夠用,而家大學好多活動要debit card過數,最怕等2個星期至話差D乜野,跟住又話申請唔到之類,又唔知正常系幾耐至收到,始終唔系當地居民應該麻煩D

yuyueng 發表於 23-10-31 12:24
多謝資訊,我仔話最驚一直等滙豐得個吉,之前有張credit card夠用,而家大學好多活動要debit card過數,最 ...

同感,唔係當地居民真係麻煩啲,叫阿仔開埋Lloyds , in case hsbc 都唔知要等幾耐。有張debit card 真係方便好多。

peggy 發表於 23-10-31 03:22
我女用provisional driving licence申請,都唔使去分行攪

阿仔申請 provisional driving licence,好多阻滯,仲未成功申請到

醒目開學勳章

pauline_c 發表於 23-11-1 11:17
阿仔申請 provisional driving licence,好多阻滯,仲未成功申請到
有咩阻滯?
Online apply +  比埋$, 約一星期會收到form, 係form 度簽名 + 貼上 photo, 寄番去約1- 2星期就收到provisional driving licence。

peggy 發表於 23-11-2 01:53
有咩阻滯?
Online apply +  比埋$, 約一星期會收到form, 係form 度簽名 + 貼上 photo, 寄番去約1- 2星期就 ...

收唔到張 form,自己去郵局攞咗張 form,準備寄
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊