用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Lloyd Bank Account
go

[英國] Lloyd Bank Account [複製鏈接]

阿B一夠18歲就話要喺英國開個理財戶口, 想開Lloyd銀行或Barclays, 請問有冇過來人在當地開過呢兩間銀行嗎? 邊間方便D同容易開戶D呢?  謝謝
   2    0    0    0

kittttty 發表於 23-10-6 20:06
阿B一夠18歲就話要喺英國開個理財戶口, 想開Lloyd銀行或Barclays, 請問有冇過來人在當地開過呢兩間銀行嗎?  ...

Lloyd用app開戶就得,用落冇乜問題,Barclays 唔清楚
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

謝謝你Anita, 再請教你呢個戶口可以做埋定期嗎? 如果可以我想將未用嘅英鎊匯埋俾佢

kittttty 發表於 23-10-6 20:40

謝謝你Anita, 再請教你呢個戶口可以做埋定期嗎? 如果可以我想將未用嘅英鎊匯埋俾 ...

我係最普通等級current account但App入面可以另外upgrade或加開其他類型savings,savings有類似活期、零存整付,定期都有但唔係香港咁樣,你可以睇吓先。同埋Lloyds一般只有£冇其他貨幣,(emoji)英鎊係可以,但如果要有埋其他貨幣戶口好似係要開international account,不過哩方面我唔清楚

https://www.lloydsbank.com/savings.html
8-)

好的, 我自己研究下 謝謝你.

Lloyds 嘅 international account 只有美金、歐元、英鎊,而且佢係子公司(?)係 Isle Of Man 注冊而唔係UK. 所以如果真正 international account 都係 HSBC UK, 佢個 global money account 同 HSBC HK One account 好類似

kittttty 發表於 23-10-6 20:40

謝謝你Anita, 再請教你呢個戶口可以做埋定期嗎? 如果可以我想將未用嘅英鎊匯埋俾 ...

唔洗定期,佢都有好幾種 saving 戶口,你可以叫阿囝 online make appointment 去分行了解各種saving 嘅長短處

kittttty 發表於 23-10-6 20:06
阿B一夠18歲就話要喺英國開個理財戶口, 想開Lloyd銀行或Barclays, 請問有冇過來人在當地開過呢兩間銀行嗎?  ...

barclays如果有大數出入會好易hold住你條數

sleung2020 發表於 23-10-7 10:32
barclays如果有大數出入會好易hold住你條數

其實英國間間都係咁,如果早知道將有大數進出户口,一定先通知銀行點解會有哩筆錢出入,否則會凍結舊錢直到你解釋清楚
8-)

anitawong21 發表於 23-10-7 13:11
其實英國間間都係咁,如果早知道將有大數進出户口,一定先通知銀行點解會有哩筆錢出入,否則會凍結舊錢直 ...
想問下 幾多錢被介定為大數呢?如果2千-5 千英磅算嗎?

yuyueng 發表於 23-10-7 16:29
想問下 幾多錢被介定為大數呢?如果2千-5 千英磅算嗎?

應該吾會咁少吓  好多人交租都吾止呢個數

印像中英國戶口最多每日25k 轉脹,多過呢個數你多要搵佢地,HSBC 要落分行做

culver 發表於 23-10-7 01:38
Lloyds 嘅 international account 只有美金、歐元、英鎊,而且佢係子公司(?)係 Isle Of Man 注冊而唔係U ...

請問知唔知,HSBC uk 可否存美金?

lm251099 發表於 23-10-7 16:46
應該吾會咁少吓  好多人交租都吾止呢個數

印像中英國戶口最多每日25k  ...
謝謝解答,不過25K 係指英鎊?因為打算T/T轉生活費比我仔,驚戶口比人凍結。

yuyueng 發表於 23-10-7 22:00
謝謝解答,不過25K 係指英鎊?因為打算T/T轉生活費比我仔,驚戶口比人凍結。 ...

25K 是指英鎊

minmin 發表於 23-10-7 20:57
請問知唔知,HSBC uk 可否存美金?

有兩種戶口可以: either Currency account (冇debit card) or Global money account (有咭)

Lloyds 交2萬幾鎊學費,無凍結戶口

anitawong21 發表於 23-10-7 13:11
其實英國間間都係咁,如果早知道將有大數進出户口,一定先通知銀行點解會有哩筆錢出入,否則會凍結舊錢直 ...
唔同銀行鬆緊唔同

我試過轉1萬英鎊比孩子交學費,都比英國HSBS銀行hold 住。當時剛好我人在英國,要親身去銀行解釋,客戶服務又要打電話去?Birmingham 總行講一輪,用了很多時間才解決。之後我只敢每個transaction 轉5000英鎊,螞蟻搬家。

DYPT 發表於 23-10-8 13:45
我試過轉1萬英鎊比孩子交學費,都比英國HSBS銀行hold 住。當時剛好我人在英國,要親身去銀行解釋,客戶服務 ...
即係£5000 係安全,thanks!

多謝以上家長解答
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊