用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面 ...
樓主: chunchun1986
go

報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面試班?   [複製鏈接]

fmf903 發表於 23-10-23 18:00
其實證書唔重要,都係講面試時的presentation skills。
都要佢有料先有自信去present, 咁咩叫有料呢? 咪又係證書囉, 唔好以為證書一定係考返黎, 有更多係參加就有既證書.
就算你講要skill, 一樣係某D課程學返黎, 唔可能小朋友天生就識架.

tummypooh 發表於 23-10-25 15:20
唔係因為有咩證書而成功,你冇證書但有同一技能,一樣可以,調返轉你有張普通話證書,但人地同你講普通話你 ...
有證書未必成功, 但無證書更加無機會成功.
證書只係經過一個過程既證明, 無成年人咁傻以為有cert就係萬能既, 只係小朋友學多一個過程或經歷, 依個經驗就會化成自信.
我想講既係證書有用, 好現實, 香港教育, 有錢係大哂.

回覆 Anne_Hall 的帖子

性格重要,交際都好重要,如果一味學野少左交誼,係面試上都未必佔到優勢。
我地當時都只係報左一間直資小學,托賴當年都收晒我兩個小朋友

Philichak 發表於 23-10-5 23:20
自我介紹拍片當然全部順利, 英文有拎到movers, 數學識小小乘法, 運動有網球遊水證書.當時係K2咋.
事後睇返, ...
介唔介意講下小朋友係咩background?
小朋友有movers識乘數好利害,名幼都未必考到movers, 但都唔收係怕羞表現唔好定咩原因?真係只係冇讀名幼? 定係你報嘅係神校?

謝謝🙏🏻
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊