用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面 ...
go

報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面試班?   [複製鏈接]

一直有外補英文,沒有上過面試班,覺得面試班太怪獸。

但係而家有啲後悔。

在家試過同小朋友玩自我介紹同叫佢講下故仔俾爸爸媽媽聽,10次有2次肯講,肯講時其實正正常常。其餘8次都係唔俾反應,行開一二邊。

近來小一interview in 左7間,出到黎問佢入面有咩玩,小朋友都係話唔講俾你知(emoji)‍(emoji),waiting list左4間,之後仍有約7間小學將會面試。

Search 小一面試班,坊間實有太多,而且都係K2要開始上。

我相信小朋友學術能力足夠乖同靜,但係自信心及專注力不足,唔肯主動舉手答問題,經常會坐係度聽人講唔回應人。

請問有沒面試班用家或經驗人士指教(emoji)(emoji)‍♂️而家先臨急抱佛腳,邊間會有助改善自信心及專注力?
   8    0    0    0

你諗清楚先,咁做有D過份左

有waiting 證明都唔差,in埋實會有offer ,仲有排玩,我哋都未有offer..

請問出左邊4間?

Sky1220 發表於 23-9-23 22:22
請問出左邊4間?

音小,英華,王錦輝, ST. MARGARET'S CO-EDU

heidya 發表於 23-9-23 21:53
你諗清楚先,咁做有D過份左

請問你意思係咁遲先報過分?

定意思係帶小朋友去面試班過分……?

babyjjj 發表於 23-9-23 22:16
有waiting 證明都唔差,in埋實會有offer ,仲有排玩,我哋都未有offer..

加油

chunchun1986 發表於 23-9-23 22:58
音小,英華,王錦輝, ST. MARGARET'S CO-EDU

yw,wkf 和smc 都係min 3 round interview。你24-25小一嗎? 如果1st round 都已經waiting,這3間都机会微…  

chunchun1986 發表於 23-9-23 22:58

yw,wkf 和smc 都係min 3 round interview。你24-25小一嗎? 如果1st round 都已經waiting,這3間都機會微…
但如果依家想操練下面試技巧,都可以,起碼等小朋友可以練下對答。屋企家長練,同出面陌生老師練,係不同的。還有可以看到其他班上小朋友怎樣對答,小朋友一定會有進步

Yw, WKF 如果未有 2nd in, 應該係算 rejected?

cc7 發表於 23-9-24 00:03
Yw, WKF 如果未有 2nd in, 應該係算 rejected?

我諗都係,正常推斷,學校call waiting都由3rd in 既waiting 開始call

第一輪就waiting 機會渺茫

chunchun1986 發表於 23-9-23 15:30

但係而家有啲後悔。

冇自信唔主動已是面試大忌,性格都很大影響。短時間很難大改變。
而家係出second in 時間,無second in 是叫reject,不是waiting

10次有2次肯講, 你都由佢?
要100 % 肯答陌生人先叫有機會,也不一定有offer. 捉佢同陌生人聊天。

chunchun1986 發表於 23-9-24 00:12
我諗都係,正常推斷,學校call waiting都由3rd in 既waiting 開始call

第一輪就waiting 機會渺茫

英華10/18 先二面…
你點會有waiting

抱歉抱歉,YW 及WKF 係reject, SMC 係waiting

chunchun1986 發表於 23-9-23 15:30

但係而家有啲後悔。

如果小朋友自信心不足,上面試班確係有幫助,俾小朋友知道面試模式係點,免得佢到時對住陌生人嚇親,唔講野。

老實講,而家係9月尾,好多學校都見完1st in , 神校陳守仁DBS 嗰d 1st in 未到但都係只係仲有1個月左右。

邊間可以短時間train 到自信對答,應該係難的,1個月時間太短。

建議喺屋企附近睇吓有無d密集式面試班,一個星期可以上2-3堂嗰d.

宜家先上面試班就遲左啲 不如直接上啲你心儀學校既面試專班熟習面試流程同題型 再買啲教材做多啲對答可能有啲幫助

chunchun1986 發表於 23-9-24 02:33
抱歉抱歉,YW 及WKF 係reject, SMC 係waiting

WKF 今年 1st interview 係拍片,和臨場表現無關喎

回覆樓主:

如果現在的話,我覺得家長應該自己操練,有進步得幾多得幾多,睇吓之後的會唔會入到second in…
另外應該多報一啲次熱門非神校嘅學校,起碼容易有offer在手先。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊