用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面 ...
樓主: chunchun1986
go

報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面試班?   [複製鏈接]

eledak 發表於 23-9-26 10:11
面試班其實幫助唔大。好多家長都係報左心理上好似好d。
我小朋友幼稚園/小學/中學都冇報過面試班。佢又係唔 ...
但如果真係冇offer一路到出年6月叩門, 樓主呢大半年都真係唔易過

回覆 chunchun1986 的帖子

而家先尼上冇乜用
一般K2開始已經上. 有D仲夸张到K1就上

而家適齡兒童數量咁少, 如果唔係心頭高嘅下年一定會收到call waiting或者叫你小朋友再去in
私校實有學位嘅

K_Hay    發表於 23-9-27 11:15
heidya    發表於 23-9-27 09:00

heidya 發表於 23-9-24 12:05
分享一下過往經驗面試班真係冇必要,你有waiting 已經證明唔差啦
in 15 間稍為多咗少少,相信有好幾間只係 ...
閣下一連串事例,呢個唔係正正就係反面例子?奇怪仲叫樓主唔好報面試班?

lcmyk 發表於 23-9-29 02:24
閣下一連串事例,呢個唔係正正就係反面例子?奇怪仲叫樓主唔好報面試班?
...
報左面試班, 唔一定百分百擔保入到心儀學校.

同意樓上所講,唔覺面試班有太大作用,係家長覺得要「做d嘢」嘅心理上幫助比較大。

回想返幾年前小朋友升小,再揀過我會寧願花時間同小朋友去多d認識學校,好過上面試班。

heidya    發表於 23-9-29 11:06

MsMJ 發表於 23-9-25 16:43
請問你SMC一面之後收waiting,定係 二面後waiting 呀 ? 謝謝你。

係一面後waiting

Dybala 發表於 23-9-26 16:04
而家適齡兒童數量咁少, 如果唔係心頭高嘅下年一定會收到call waiting或者叫你小朋友再去in
私校實有學位嘅
...

有咁樣諗過,希望係咁啦(emoji)

melolo317 發表於 23-9-29 09:39
同意樓上所講,唔覺面試班有太大作用,係家長覺得要「做d嘢」嘅心理上幫助比較大。

回想返幾年前小朋友升 ...

Hello咁你最後有心儀學校offer嗎?

報左面試班唔一定有offer, 但如果你小朋友已經好叻,但欠少少,會有點幫助。
出面考到神校/名校 全部人學術都超班,要在這班人突圍而出,自問無咩信心靠自己,唔搵有經驗人士幫下。

如小朋友本身唔叻,過唔到first round,報面試班唔會化腐朽為神奇。
如果小朋友已經進入直路最後一關,面試班就真係有幫手助攻的。

唔認同面試班無幫助,至少個細路同家長都可以熟習下面試模式,知到會問啲咩玩啲咩有啲咩考有啲咩做。點都好過白紙一張走去interview嘅。我會比喻當係考mock咁。
當然,上完個小朋友吸收到幾多就係另一個問題。。。

個人覺得上幾堂面試班又未必有用,用好多時間和金錢上面試班又好似唔值。

面試班有作用,不過係比谷神校的小朋友用,一般人幫助唔大。

如果連音小都waiting,咁先要解決基礎問題,面試班幫唔到

回覆樓主:

面試班都係因人而異,冇話絕對有用或冇用嘅,正如讀同一間學校,同一位老師教,唔同學生都會有唔同效果。我兩個小朋友,升小時一個有讀面試班,另一個冇,但仍然無法比較出面試班對小朋友有冇幫助,因為佢哋本身就有好 戈嘢唔同。大嘅上過面試班,反而係俾家長知道有啲嘢原來學校係會考嘅,而沒有經驗嘅家長如當時的我,真係有作用。到細嘅升小前,我自己會提前俾呢類訓練個小朋友,冇打算報面試班喇。 我兩個小朋友最後都有三私/一直及其他幾個直私嘅錄取,面試班對我嚟講係有一定作用,但並不代表對每個人都有效。個人認為負擔得起,就做多啲無防,總好過乜都唔做。
當個好爸爸

milk67890 發表於 23-9-29 10:30
Hello咁你最後有心儀學校offer嗎?

當年只in咗4間直/私,最後有1間offer。到final in時要父母一齊見,以我觀察,成功原因係小朋友符合學校喜歡嘅類型,多過係面試表現好而成功(因小朋友當日in得相當麻麻)。

快樂火雞 發表於 23-10-1 21:16
面試班有作用,不過係比谷神校的小朋友用,一般人幫助唔大。

如果連音小都waiting,咁先要解決基礎問題, ...

面試班入神校無用,谷入普通學校有用。

Rpp 發表於 23-10-2 09:28
面試班入神校無用,谷入普通學校有用。

坊間有啲出名既private tutor 專攻神校,聽聞成功率係超過5成,而且教得好好,唔單只死操技巧,會提升思維能力,大範圍教授唔同方面知識,上完一年除咗幫到面試小朋友亦會叻好多。
不過好難約,有啲只接特定幼稚園既學生(例如BH, CCKG)

家長真要小心過濾資訊,如之前師兄說,小朋友本身叻,欠小小技巧可報幾堂試試。如期望長時間報讀,令小朋友变做超人躋入名小就太不切實際。面試老師見咁多人,點揀同揀邊D同學生,心理有數。就算僥倖入選,家長未能花時間配合或小朋友未到發力階段,學習变成壓力,继而討厭學習,之後要修正就非常困難。慎思明辨。

Adiezz 發表於 23-10-2 12:01

坊間有啲出名既private tutor 專攻神校,聽聞成功率係超過5 ...

面試要讀一年有點浪費時間,不如一年時間攪好張成績單。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊