用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1 年 GCSE or A level?
樓主: ill
go

[英國] 英國1 年 GCSE or A level? [複製鏈接]

9284 發表於 23-9-22 12:38
其實好難唔裸考, 我睇過GCSE BIO個範圍, 好廣, 小朋友好難在考EXAM之前自己一個去睇識哂個範圍入面D內容,  ...

考數學可以用計數機,上年考幾間都可以用,至於GCSE syllabus 內容的確大過HK 的,真係好難全部食晒,自修得幾多就幾多,盡力。完全裸考盞搞,明知人地係問GCSE 內容。

我女早兩年係香港讀緊中五上學期搵英國sixth form插班,更難搵學校收,但點都會有嘅。我都冇比佢考GCSE, 但餘下果半年,讀yr 12,讀自己鐘意果三、四科,適應下,準備考IELTS, GCSE中文科咁樣。

到之後個九月開學,佢重讀yr 12,所揀科目都有改變,會聽老師建議。今年九月佢就yr 13,準備考A Level啦。

silvia_ng 發表於 23-9-22 13:43
我女早兩年係香港讀緊中五上學期搵英國sixth form插班,更難搵學校收,但點都會有嘅。我都冇比佢考GCSE, 但 ...
其實我見英國D學校, 來來去去其實都係香港果D科, 講真, 小朋友在香港讀開中英數PHYCHEMBIO, 就算係無興趣, 考入學試份卷咪一樣係考返BIO和數, 點會夠膽考D香港無讀過既科, 其實我女有興趣讀PSYCHOLOGY/PHOTOGRAPH, 但係入學試又無得比你考呢D卷, 咁咪即係又係無得讀

9284 發表於 23-9-22 14:25
其實我見英國D學校, 來來去去其實都係香港果D科, 講真, 小朋友在香港讀開中英數PHYCHEMBIO, 就算係無興趣,  ...

重點係呢啲科目對入大學一啲幫咗都冇,講得好聽啲叫soft subject。其實入大學讀photography或者psychology甚至唔使A level讀過,所以根本就唔多學校會開。

其實我見英國D學校, 來來去去其實都係香港果D科, 講真, 小朋友在香港讀開中英數PHYCHEMBIO, 就算係無興趣,  ...

見 Headington 有這兩科 AL 要求如下
想讀 Psycho 要考 Bio/Chem+Maths?

https://www.headington.org/sixth-form/academic/

https://docs.google.com/document/d/1NrUbMHU1FEJFiKMR4dJYEM56rQ_W5hwkfGrL_WtBg7c/mobilebasic

Subject Essential GCSE

PHOTOGRAPHY
7 IN ART OR TEXTILES
OR SIGNIFICANT PORTFOLIO

PSYCHOLOGY
7 IN BIOLOGY OR CHEMISTRY AND MATHS

回覆 ill 的帖子

姪女上年S4, 學校成績中下,對選科都冇方向,因為成績問題有好多學校都唔收,最終今年入讀一間有提供一年preAlevel 課程的學校其實對於中四學生考sixth form既入學試-d都唔易,因為要考subject papers, 但考核範圍(特別數學)有部份係未學,所以如果諗住讀完中四去讀yr12,一般都會早兩年準備。

UKCB 發表於 23-9-22 21:10
回覆 ill 的帖子

姪女上年S4, 學校成績中下,對選科都冇方向,因為成績問題有好多學校都唔收,最終今年入讀 ...

明白,謝謝你

UKCB 發表於 23-9-22 21:10
回覆 ill 的帖子

姪女上年S4, 學校成績中下,對選科都冇方向,因為成績問題有好多學校都唔收,最終今年入讀 ...

呢樣真呀,好似數學咁,有啲topic 香港都未教但就要考subject paper, 我哋唯有對一對個syllabus 見邊啲未學過嘅就惡補下,最後去考entrance paper 時才應付到,如果唔係預早準備下,唔會過到關。

我女兒都係讀完中四後UK year 12, 因為佢暑假出世,所以要跳級。去到英國只係讀三科,重點係可以避免英文(因為英文麻麻哋)讀完兩年A-Level加IELTS可以入U。
你小朋友唔使跳級,應該讀完中五才去英國讀Year 12 or sixth form, 我覺得sixth form 唔困難入,只要地址在附近及用中四/五成績表邊入到,我朋友有三間Offer。

eli_leung 發表於 23-9-23 10:23
我女兒都係讀完中四後UK year 12, 因為佢暑假出世,所以要跳級。去到英國只係讀三科,重點係可以避免英文( ...

你講緊政府學校呀?點解關地址在附近事?

pharaoh 發表於 23-9-23 10:40
你講緊政府學校呀?點解關地址在附近事?

Yes, 我估sixth form 通常for state, year 12 通常for independent

eli_leung 發表於 23-9-23 10:59
Yes, 我估sixth form 通常for state, year 12 通常for independent

官校開 AL 課程普遍有幾種
Senior school 本身有 Y12/13
Sixth form college 供修讀 AL/BTEC
FE college 類似業餘進修中心

估你女中三science成績都麻麻,無謂去讀1yr Igcse, 唔會考得好。我女文科人,幸好Y 9已去英國,比時間佢適應先考得好。 Sixth form要求唔高不是太難考,我女舊校有幾十人走,好多想轉coed /ranking更高學校。現在叫你女想想大學修甚麽?就會得知alevel怎選科,要留意有些學校Y12要讀四科,宜慎選。考入學試一定似alevel past paper, 好好利用這一年去準備。

我諗都係讀完中五之後先讀UK嘅Y12 會好好多
用中五成績報 應該得 唔使考igcse
英文就要考ielts
A-Level 有Art Geography 報 不過同accounting 最相似嘅應該係 Business
同時亦都建議讀埋Maths,因為大學好多都會睇呢科 (唔需要擔心銜接唔到,因為英國Y12嘅數係由香港中四一開學就教嘅quadratic equation 開始之後先慢慢build up)
good luck

我可能果陣比較趕,冇咩比較sixth form開設嘅學科。呀女果間學校,果陣入學試比較有趣,係似啲性向測試,最後得出邊啲學科佢會讀得比較好咁樣。但呀女本人對學校結果唔係太有興趣,所以頭半年先讀自己有興趣嘅科目:Bio,History ,psychology 同埋Business 。
後來見到自己某啲科成績唔係太理想,到而且呢啲選修科令自己他日揀大學好局限,所以新學年就轉科,只專攻三科,讀psychology, Econ and Maths。感恩過去一年成績真係慢慢上緊,搵到學習嘅樂趣。以前係香港讀數慘過死,通常攞E,而家由C開始,慢慢上緊A, 仲會願意主動做練習。所以專咗環境,學習心態都會好唔同呢。

silvia_ng 發表於 23-9-26 12:44
我可能果陣比較趕,冇咩比較sixth form開設嘅學科。呀女果間學校,果陣入學試比較有趣,係似啲性向測試, ...

你阿女有冇話喺英國,老師教Math 好有系統?我仔剛剛喺英國開學,佢覺得幾個數學老師都教得好好,令佢好明白,由於佢修埋further math, 所以math + further math 共有幾個老師一齊教,當然係講緊分set 分時段上課,而呢幾個老師佢都覺得教得好。在香港時,老師嚴重飛書,尤其教M1 嗰個激到佢死。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊