用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多唔多人買沒包寄艙行李的機票
樓主: kochiyee
go

[英國] 多唔多人買沒包寄艙行李的機票 [複製鏈接]

katrinafu 發表於 23-9-19 01:42
我都覺得唔要寄倉行李好厲害 ,我女返來香港都兩大喼 ,她好多野帶返香港洗 ,又會帶書, File 返來「話」 ...
我同小朋友聖誕復活節嗰啲來回香港全部都Sport bag上機,係暑假先有寄艙行李,冇行李真係超方便,自己Online check完又唔使排隊寄艙,落機又可以直接走人。

回覆 katrinafu 的帖子

其實有D咩要特登帶回來洗? 學校應該有人洗衫, 如大學要自己洗但點解要回港洗嘅, 真心八卦咩黎?

回覆 foxli 的帖子

我來年復活節都是買BA 沒包行李, 第一次試下, 平CX 二千幾, 暑假就未必了, 始終放咁耐, 可能好多野使用到......

回覆 cfs 的帖子

BA 除了餐難食, 仲有咩問題? 只坐過一次單程

CJCJ 發表於 23-9-19 15:17
回覆 foxli 的帖子

我來年復活節都是買BA 沒包行李, 第一次試下, 平CX 二千幾, 暑假就未必了, 始終放咁耐, ...

如果早前買落,留意下佢會cut 一班飛機。

katrinafu 發表於 23-9-19 01:42
我都覺得唔要寄倉行李好厲害 ,我女返來香港都兩大喼 ,她好多野帶返香港洗 ,又會帶書, File 返來「話」 ...

我個仔都……話……溫書架,哈哈哈哈

其實我仔都係試過一兩次無寄倉行李,因為疫情後已經唔可以一年飛四五次。大學更只會暑假才回港。
溫書我仔話主要係用pad,好少要實體書。

CJCJ 發表於 23-9-19 15:10
回覆 katrinafu 的帖子

其實有D咩要特登帶回來洗? 學校應該有人洗衫, 如大學要自己洗但點解要回港洗嘅, 真 ...

呢d問題我都問過 , 去到Year 9已經要自己洗衫 ,去laundry 嗰邊洗衫要行10分鐘 , 要set好時間去洗衣機攞衫, 再拎去乾衣機乾衣,又要set好時間去取衫 ,洗衣、乾衣如果遲去取出 ,D衫有可能會在地下 ,因為其他人要用 。
好厚的衫, 有好多時乾衣完縮水 ,如果洗完掛起,如果嗰個term間細房係冇位比你掛在房間內。
低年級時時有人洗衫,試過有次唔知邊個咁衰,洗衣機裡面有個扣針 , 結果大部份衫都爛哂, 仲有經常唔見衫。

cfs 發表於 23-9-19 00:54
我仔反而要帶衣服來回,鞋又要配合不同場合,還要打波裝備,因為唔會每邊都買兩件,冇咁多錢買,所 ...

我仔都係好多野帶返來,打排球一對鞋,打乒乓波一對鞋,出街一對鞋,各運動有配唔同既球衣。

Belfastmummy 發表於 23-9-19 21:50
我仔都係好多野帶返來,打排球一對鞋,打乒乓波一對鞋,出街一對鞋,各運動有配唔同既球衣。
...

有時Term end 上午都要返學,下午飛機,上午要穿校服 、皮鞋 ,咁真係會帶埋 返來 , 因為當日一早起身清哂間房床單被鋪枕頭 寄存學校的行李storage而且會上鎖, 下個term會轉房 。

cfs 發表於 23-9-19 15:23
如果早前買落,留意下佢會cut 一班飛機。

吓(emoji)(emoji)(emoji)我剛剛前兩天見到才買咋....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊