用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多唔多人買沒包寄艙行李的機票
go

[英國] 多唔多人買沒包寄艙行李的機票 [複製鏈接]

如題(emoji)(emoji)有無遇到咩问題呢?
   0    0    0    0

kochiyee 發表於 23-9-17 14:31

留意手提行李大細重量是否嚴謹

讀中學一年返幾次時,試過復活節時買唔包寄倉行李。無咩要帶返hk,亦無咩要買去英國,所以無問題。

kochiyee 發表於 23-9-17 14:31

唔會買沒有行李的,因為去讀書一定有一件行李。可以做到不帶行李的很利害

cfs 發表於 23-9-17 17:38
唔會買沒有行李的,因為去讀書一定有一件行李。可以做到不帶行李的很利害
...

好有錢就得,去到先買。

cfs 發表於 23-9-17 17:38
...

BA,hand-carry 有23kg 等於一件checked ,還有一件handbag . 無液體都可以嘅

lm251099 發表於 23-9-17 19:14
BA,hand-carry 有23kg 等於一件checked ,還有一件handbag . 無液體都可以嘅
...

我就係見到這個,平二千幾蚊,諗住復活節來回,问呀仔都話都無乜嘢帶,但老公又話唔好....

SIYip 發表於 23-9-17 16:36
讀中學一年返幾次時,試過復活節時買唔包寄倉行李。無咩要帶返hk,亦無咩要買去英國,所以無問題。
...

(emoji)(emoji)(emoji)屋企仲有衫褲鞋襪,又可以穿哥哥的,想不到有乜要帶....但又見好少人咁....

kochiyee 發表於 23-9-18 09:27
我就係見到這個,平二千幾蚊,諗住復活節來回,问呀仔都話都無乜嘢帶,但老公又話唔好....
...

如果無液體及利器要帶,我想吾到有咩分別,果23kg 你起碼可以帶十幾廿套替換衣服,Checkin / Checkout 都比人快一步。 買左先,返來果程無野帶已安全,回去需要時再買Checked,都係680(BA),點都有賺

回覆 lm251099 的帖子

BA hand carry 確實係23kg, 但個喼有size限制, 只係一個20吋的喼,小心唔好過大,有時會check個喼的size。

我仔上年聖誕和剛剛暑假坐CX有行李包埋,但佢都系only 拎手提行李,所以出年復活節我買BA 比佢

lm251099 發表於 23-9-18 10:12
如果無液體及利器要帶,我想吾到有咩分別,果23kg 你起碼可以帶十幾廿套替換衣服,Checkin / Checkout 都 ...

ok wor (emoji)(emoji)

如果平二千幾蚊ok 吖,有需要時加行李都係大約七百蚊

Chole 發表於 23-9-18 14:37
如果平二千幾蚊ok 吖,有需要時加行李都係大約七百蚊

我想知如果買機票時買多咗見checked in行李,而家發覺冇咩野帶去,唔知有冇得退錢呢?

cpmummy 發表於 23-9-18 19:29
我想知如果買機票時買多咗見checked in行李,而家發覺冇咩野帶去,唔知有冇得退錢呢?
...

Sorry 未試過,唔清楚。

Chole 發表於 23-9-18 19:32
Sorry 未試過,唔清楚。

好,唔該晒!

lm251099 發表於 23-9-17 19:14
...

我係謝絕BA,佢實在太好服務

kochiyee 發表於 23-9-18 09:30
(emoji)(emoji)(emoji)屋企仲有衫褲鞋襪,又可以穿哥哥的,想不到有乜要帶....但又見好少人咁....
...

無錯。一年返幾次,宿舍一日三餐,男仔衣著求其,真係無咩要帶。嗰時佢hand carry 都放唔滿。佢當年係坐BA,但即使唔係BA,7kg hand carry其實都夠,最重係佢d 電子用品。

SIYip 發表於 23-9-18 22:53
無錯。一年返幾次,宿舍一日三餐,男仔衣著求其,真係無咩要帶。嗰時佢hand carry 都放唔滿。佢當年係坐BA ...

我仔反而要帶衣服來回,鞋又要配合不同場合,還要打波裝備,因為唔會每邊都買兩件,冇咁多錢買,所以就算返香港一個星期都要大半喼,衣服要坐飛機,籃球鞋都要成日搭飛機,否則回港冇得打波了。我已經禁止結他坐飛機,每邊一個二手結他。所以唔要行李好利害。考試期更要抬書本電腦…

cfs 發表於 23-9-19 00:54
我仔反而要帶衣服來回,鞋又要配合不同場合,還要打波裝備,因為唔會每邊都買兩件,冇咁多錢買,所 ...

我都覺得唔要寄倉行李好厲害 ,我女返來香港都兩大喼 ,她好多野帶返香港洗 ,又會帶書, File 返來「話」溫書 。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊