用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差 ...
樓主: Master0121
go

奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-9-13 09:55
想谷成績要學生作文,我估家長唔會反對

我地有一班中文較弱,開學第一個星期已經作左幾篇不同文體給新學 ...

B1生一般鬥心都強又捱得,作多篇文其實大不了!不知其他科如何?會否加料谷?
我有另一想法,樓主可能係現職英文老師,要額外多改文,就出帖強調這對學生「不人道」政策!

fatman69 發表於 23-9-13 10:03
B1生一般鬥心都強又捱得,作多篇文其實大不了!不知其他科如何?會否加料谷?
我有另一想法,樓主可能係現 ...
哈哈 又一個陰謀論。其實不相信的話可以進來體驗,事實就已經分享出來了,供參考而已

Master0121 發表於 23-9-13 11:09
哈哈 又一個陰謀論。其實不相信的話可以進來體驗,事實就已經分享出來了,供參考而已 ...
在EK所有批判学校的留言都不会太受欢迎的,很容易会被视作刻意抹黑或匿名弱者的片面之词。要作出指控,就要有实质的证据。通常是相片,人证,录影,录音等等。

1)作两篇文的问题,我觉得只是处理手法的高低问题,处理不当,好事变坏事。
2)新校长推行「追求卓越成績」,因此學校取消了社際及班際活動。是可惜的事,今时今日讲求全人教育,这学校反行其道,单以追求分数为先。但作为一间B1C学校, 如果DSE成绩不保,其生存空间也是岌岌可危的,可能这是鱼与熊掌的问题吧。
3)带运动服回校上PE课,的确很多学校都已经如此实行了。
4)商會中學訓導組如「黑社會」口吻,尤其是光頭訓導老師,視學生如監犯,使用強迫口吻,高壓政策。訓導老師 以 維護威嚴之名義,強行誣蔑/冤枉學生 ,其後學生提供證據,但光頭訓導老師 及訓導組老師以維護訓導組尊嚴而拒絕道歉。」这件事反而是严重一些。最好是可以取得录音和人证,让真相公开。

Master0121 發表於 23-9-11 13:43
奉勸各位家長弟兄們,現在千萬千萬不要進入元朗商會中學.以下我會歸類幾點供大家參考:
1)元朗商會中學近 ...

雖然講到咁差,但現實中比佢更差嘅B1學校都有。記得以前某校有個出咗名嘅英文Miss,個個星期都用兩堂時間要學生即場作文,但作文永遠一去冇回頭。所以d學生基本上會亂寫一通,或者抄襲一些離題的範文。果然不出所料,到學期尾在教員室的廢紙回收箱內,找到一疊疊沒有批改過的作文。即使有人投訴,亦年年如是,呢個英文miss仲仍然教緊。

UTB 發表於 23-9-13 13:12
雖然講到咁差,但現實中比佢更差嘅B1學校都有。記得以前某校有個出咗名嘅英文Miss,個個星期都用兩堂時間 ...
这位英文老师应该去教育大学开个讲座,造福下一代老师,学习如何在中学写意地过活。

猴子爸 發表於 23-9-13 13:50
这位英文老师应该去教育大学开个讲座,造福下一代老师,学习如何在中学写意地过活。 ...
是否老油條?

Ek 以前就係家長分享街外人睇唔到嘅嘢,所以人氣先旺。
但依家有人分享就要提供證據/數據。

所謂證據絕大部分都係高位者話事,邊度係家長學生隨便提供到。
客觀數據就淨返DSE,所以係EK講學校好唔好,DSE/升學成績就係一齊。ek咁靜唔係無原因。

樓主意見係主觀,其他網友多數係家長又係成年人,自己衡量參考價值,但唔洗吓吓質疑係抺黑係陰謀論。

minichong28    發表於 23-9-21 10:22
HK-MAN    發表於 23-9-14 10:52

worldcat 發表於 23-9-14 10:15
Ek 以前就係家長分享街外人睇唔到嘅嘢,所以人氣先旺。
但依家有人分享就要提供證據/數據。
“但依家有人分享就要提供證據/數據“ - 非也,因为楼主的言论牵涉到指控”光头训导“和副校长,近乎指名道姓,那就当然需要比较实质的证据来支持。

猴子爸 發表於 23-9-13 13:50
这位英文老师应该去教育大学开个讲座,造福下一代老师,学习如何在中学写意地过活。 ...

學校入面仲有幾件「極品」老嘢,又惡又懶,全部SGM,個個都有後台撐腰。難為佢哋下面班GM/TA個個做到趴低。
教師年資十分兩極:一係廿年以上(包括班老油條);一係就一至四年(被糟質的新人);冇人年資介乎五至廿年(頂唔住走晒)。

如果阿仔每星期要交咁多作文, 吃不消, 我都會了解下先
有需要會出口同學校反應阿仔壓力大
(雖然心裡面會高興學校總於願意谷下成績

Master0121 發表於 23-9-11 14:36
早已知道,但學校視之不理
學校咁打橫行, 小心報復, 搵阿仔阿囡麻煩, 玩針對

UTB 發表於 23-9-16 00:08
學校入面仲有幾件「極品」老嘢,又惡又懶,全部SGM,個個都有後台撐腰。難為佢哋下面班GM/TA個個做到趴低 ...

好多公司都有類似情況,有啲老屎忽唔做嘢,中層移民走得七七八八,唔出奇。

猴子爸 發表於 23-9-14 10:29
“但依家有人分享就要提供證據/數據“ - 非也,因为楼主的言论牵涉到指控”光头训导“和副校长,近乎指名道 ...

你甘樣其實唔合理,錄音/影片學生好易比人認出係邊個學生做既
如果學校施壓,要求老師們玩針對,學生又可以點?
唔通家長翻牆入學校?
而且偷錄,除非勁近/貴既器材,否則燥音勁多,好難清晰舉證,本身舉證難度就大。
學生同老師之間地位就不平等,家長同老師學校之間有信息差,對學生家長而言係好不利
樓主公開得資訊,信米當參考,唔信睇完就算,你要求樓主舉證呢個行為,本身就唔合理,似你想起樓主底多D囉

第一,學校踏入校園就唔比用手機、錄音呢D行為,你叫樓主舉證,姐係叫樓主既小朋友去違反校規
第二,就算法庭上,非法取得既證據,偷拍、偷錄等都不能作為一個合理既證據呈交上庭,既係話呢個行為除左滿足你個人既要求之外,係法律上都不被認可

如果你撐學校,你舉合理既證據,例如學校過往既成績(都有其他家長提及)即可,無需要去攻擊人地既身分用意,你都係斷估無痛苦,又憑咩要求樓主提供證據呢?

fatman69 發表於 23-9-11 16:25
我覺得「追求卓越成績」不等於放棄「鼓勵學生全面發展」。

若閣下認為「追求卓越成績=製造讀書機器」。
不錯!有家長會不喜歡子女追求卓越成績嗎?

sheung000 發表於 23-9-17 01:01
你甘樣其實唔合理,錄音/影片學生好易比人認出係邊個學生做既
如果學校施壓,要求老師們玩針對,學生又可 ...
没办法,在“疑点利益归于被告”的原则下,特别是关于"唱衰学校“的言论,没图/没录音没真相。不过,相信有心考虑元朗学校的家长,看过这张帖后,宁可信其有, 避险下都可能会 尽量放弃选择这间学校。

食飯期間的確聽到學生講訓導問題,儀容問題應該係有點過火左,眼見幾個學生都好端整,頭髮眉上,原來唔可以齊陰,校服裙太淺色, 唔可以孖辮,襪太長,怨氣係重

UTB 發表於 23-9-16 00:08
學校入面仲有幾件「極品」老嘢,又惡又懶,全部SGM,個個都有後台撐腰。難為佢哋下面班GM/TA個個做到趴低 ...
埋d野, 乜organizations都有, 通常都要內部制度加上上層又唔理而出現, 我地常常听到的明言, 上量不正下量Y (唔話得果几個字点寫).
通常解决放法都係升職了事 (當有個新老板泥到, 唔想要哩d人時, 就直接promote哩d老乜乜去其它部門了事).

twhkleung 發表於 23-9-23 00:49
埋d野, 乜organizations都有, 通常都要內部制度加上上層又唔理而出現, 我地常常听到的明言, 上量不正下量Y ...

上樑不正下樑歪。

twhkleung    發表於 23-9-23 06:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我們以前為了學好英文,都會主動寫文给老師修改,也十分感謝英文老師!

校長這樣做也是為了學生好,成績好的學生並不會因為要寫多1-2篇文章而專登考差啲!

73662710 發表於 23-9-23 08:12
我們以前為了學好英文,都會主動寫文给老師修改,也十分感謝英文老師!

校長這樣做也是為了學生好,成績好 ...

我嘅年代係請老師幫忙去改,老師非常樂意,時代不同了。

我指不是學生,係指個別老師心態。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊