用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差 ...
go

奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差   [複製鏈接]

奉勸各位家長弟兄們,現在千萬千萬不要進入元朗商會中學.以下我會歸類幾點供大家參考:
1)元朗商會中學近來「政變」,不能否認2021連或之前 元朗商會中學仍是一間優良傳統學校,
但在2022年起 學校進行「大型批鬥」,令八成 充滿熱誠嘅老師走咗. 剩返啲老油條喺度。
2)2023-2024年度 更換校長!! 新校長已改大部份教學方針,元朗商會中學不再已「鼓勵學生全方面發展」作為藍圖 ,而以「追求卓越成績」,因此學校取消了社際及班際活動,令學生不能享受體育的樂趣。
3)學校規定必須要帶運動服回校更換!! 這項政策本在2020年被推翻,但而家復退令人不解。
4)商會中學訓導組如「黑社會」口吻,尤其是光頭訓導老師,視學生如監犯,使用強迫口吻,高壓政策,
針對學生,令商會中學訓導組如黑幫迫害學生。光頭訓導老師,令幾乎全校同學不滿,學校內怨氣大增。
5)學校改變方針令學生得不到情緒支援,元朗商會中學近來有多宗學生情緒病事件,但學校視之不理,
強行推 「本末倒置措施」
6) 上述所說的本末倒置措施,在2023-2024 年度,周校長推行全級頭20名,需要每星期交兩篇英文作文,
措施令校內學生「鬥考得差」,根本是本末倒置,冇腦的措施。
其中一項最嚴重的事情!!!
7)元朗商會中學副校長、訓導老師 會以「維護訓導的威嚴」而 拒絕為他做錯的事情道歉,
訓導老師 以 維護威嚴之名義,強行誣蔑/冤枉學生 ,其後學生提供證據,但光頭訓導老師 及訓導組老師以
維護訓導組尊嚴而拒絕道歉。

如果各位家長 希望你嘅子女可以 全方面發展,請不要選擇元朗商會中學,校內學生氣氛相對和諧,但老師質素參差,經常大換血** ,令學生同老師之間冇默契,加上訓導組打橫行,後來氣氛抑壓!!!

heidya    發表於 23-9-11 17:27
   7    0    0    0

回覆樓主:

舊年我仔p5,去過Open Day 感覺好好!事隔一年變成咁。。。。
請問孩子讀咩年級?thx

回覆 Babetoto 的帖子

細女中四,大仔中六

Master0121 發表於 23-9-11 13:43
奉勸各位家長弟兄們,現在千萬千萬不要進入元朗商會中學.以下我會歸類幾點供大家參考:
1)元朗商會中學近 ...
"在2023-2024 年度,周校長推行全級頭20名,需要每星期交兩篇英文作文,
措施令校內學生「鬥考得差」,根本是本末倒置,冇腦的措施。"
这位周校长。。。

heidya    發表於 23-9-11 17:28
aptt    發表於 23-9-11 16:08

Master0121 發表於 23-9-11 14:17

細女中四,大仔中六

高中階段,好影響喔!

回覆 Master0121 的帖子

在校人士好易搵到樓主身份~

ucw 發表於 23-9-11 14:23
回覆 Master0121 的帖子

在校人士好易搵到樓主身份~
早已知道,但學校視之不理

Master0121 發表於 23-9-11 14:17

細女中四,大仔中六
幫細女轉校。

大仔頂多半年。

Master0121 發表於 23-9-11 13:43
1)元朗商會中學近 ...

2).追求卓越成績。
3).帶運動服回校更換。

同聖保羅男女一樣!

回覆樓主:

全世界都要帶運動服回去換架啦! 之前是因為新冠先臨時取消播, 我仔佢哋依家都要帶運動服回去換啦!有咩問題先。

Szetimmy0225 發表於 23-9-11 15:13
全世界都要帶運動服回去換架啦! 之前是因為新冠先臨時取消播, 我仔佢哋依家都要帶運動服回去換啦!有咩問題 ...
就係囉,疫情期間不想大家在更衣室聚集先唔使換,而家復常,要帶衫好正常的。同埋佢標題與內容不符,學術要求高點會係校風差嘅?

hiuching8 發表於 23-9-11 15:26
就係囉,疫情期間不想大家在更衣室聚集先唔使換,而家復常,要帶衫好正常的。同埋佢標題與內容不符,學術要 ...

依家真係世界變啦! 學術要求高 竟然有錯 重要變成挍風差。

就係囉,疫情期間不想大家在更衣室聚集先唔使換,而家復常,要帶衫好正常的。同埋佢標題與內容不符,學術要 ...
學術要求高≠ 取消所有非學術活動學術要求高≠ 校風好 因為 入面 老師同老師批鬥 ,學生對 學校 經常「大換血」、
「高壓措施」而積累怨氣
如果返學校淨係追求學術,可以去恆水,而家已經唔係八九十年代,
學生所追求嘅再唔係淨係成績.
校風 係講緊校園嘅風氣,將老師同老師之間嘅批鬥 放喺學生身上,
將老師自己嘅壓力發洩喺學生身上,難到有助學生身心發展?

fatman69 發表於 23-9-11 15:08
2).追求卓越成績。
3).帶運動服回校更換。
😮‍💨 呢間學校追求嘅係「鼓勵學生全方面發展」而吾係 製造讀書機器

唔係學術要求高,所以校風差。係學校內部批鬥,老師同老師之間批鬥,將措施 壓力發洩喺學生身上,加上學校推行「高壓管治」,要以高強度高壓力 令學生成績好,學生其他嘢視「阻礙學習」

Szetimmy0225 發表於 23-9-11 15:13
全世界都要帶運動服回去換架啦! 之前是因為新冠先臨時取消播, 我仔佢哋依家都要帶運動服回去換啦!有咩問題 ...
如果單因為傳統就永遠保留呢啲 無厘頭 、帶嚟不方便 、浪費時間嘅政策,難道清朝嘅紮腳 到現時亦合理?

雖然唔可以淨係睇片面之詞,但又好難得有家長親自發聲。如果一年之內超半數老師離開,我諗擺喺任何學校都唔多唔少係出咗D問題。

Master0121 發表於 23-9-11 15:59
😮‍💨 呢間學校追求嘅係「鼓勵學生全方面發展」而吾係 製造讀書機器 ...

我覺得「追求卓越成績」不等於放棄「鼓勵學生全面發展」。

若閣下認為「追求卓越成績=製造讀書機器」。
這種思維,可看到對教與學的膚淺!

7-seven 發表於 23-9-11 16:24
雖然唔可以淨係睇片面之詞,但又好難得有家長親自發聲。如果一年之內超半數老師離開,我諗擺喺任何學校都唔 ...

新Account ,我覺得似學校前員工多過家長囉!

ekhc    發表於 23-9-12 17:37
yip144    發表於 23-9-12 08:26

fatman69 發表於 23-9-11 16:29
新Account ,我覺得似學校前員工多過家長囉!

Po得呢啲文用新賬號就唔出奇,實情就希望有其他用家證實/反對。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊