用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差 ...
樓主: Master0121
go

奉勸各位千萬不要進入元朗商會中學!! 校風極差   [複製鏈接]

你標題「校風極差」,會令人誤會學生品行極差。

pccw2017    發表於 23-9-13 11:36

19801980 發表於 23-9-11 19:14
你標題「校風極差」,會令人誤會學生品行極差。
好怪,我認為校風差=打交/欺凌/食煙/拍拖/粗口,點知係要做英文作文同帶運動服

回覆樓主:

Poyau 可否講吓元朗商會近3年成績呀!

fatman69 發表於 23-9-11 20:48
Poyau 可否講吓元朗商會近3年成績呀!

元朗商中網頁有歷屆成績供參考
近三年主科4+平均有B1C水平
英文有進步空間 4+有年低於三成

https://www.ylmass.edu.hk/web/en/hkdse-2023

Poyau 發表於 23-9-11 21:22
元朗商中網頁有歷屆成績供參考
近三年主科4+平均有B1C水平
英文有進步空間 4+有年低於三成

Thx !
其實成績算對家長有交待!

p.s. 我另一青年會帖可否提供下4+/5+率?再次感謝!

10090 發表於 23-9-11 19:54
好怪,我認為校風差=打交/欺凌/食煙/拍拖/粗口,點知係要做英文作文同帶運動服 ...
不知道如何更正標題,應該改為 學習風氣 較合適.感謝指正

猴子爸 發表於 23-9-11 14:18
"在2023-2024 年度,周校長推行全級頭20名,需要每星期交兩篇英文作文,
措施令校內學生「鬥考得差」,根本 ...

2023-2024年度才開學一星期,咁快已經「每星期」交了2篇作文?咁快已經有測考成績?又可以「鬥考得差」?彷彿穿越時空到未來!唔明點「本末倒置」?真令人費解!叫學生多作2篇啫,就被人罵,你估佢唔使改㗎,如今為人師表真難,真係慘!

小華媽媽 發表於 23-9-12 16:53
2023-2024年度才開學一星期,咁快已經「每星期」交了2篇作文?咁快已經有測考成績?又可以「鬥考得差」? ...

即使是老作,但政策確實令人反感,被父母谷成績嘅學生,無主動性,不難想像的確會特登考差啲:(
而為人師表,二篇per week,批改質素可想而知^-^其實不應chur學生,只要教得好,根本唔洗gum辛苦

插班學生 發表於 23-9-12 18:09
即使是老作,但政策確實令人反感,被父母谷成績嘅學生,無主動性,不難想像的確會特登考差啲:(
而為人師 ...

考級頭廿名的學生,我又唔覺得會專登考差啲咁蠢。一般考級頭的b1學生自己都想好,你只是假設。(教得好唔多練習就自然作文成績好?)如果我係家長,我喜歡成績好的學校,唔通選擇多活動但成績差的學校咩?公道啲,人地果個新校長好似剛上任,就話人地的校政唔好,是否諗多咗,叫學生作下文啫,又好似冇話一定逼學生要交,比著我,如果我住元朗,有人免費幫我子女改作文,我非常高興,唔使叫佢出去補英文作文,超正!作多2篇文就唔好,咁出去補英文作文咪一樣想有人改下文,有免費都話晤好,真奇怪!總之,我覺得b1學校一定係搞成績,成績唔夠好,邊個想讀?

唔想作文的人,自然會用chat gpt幫手,唔會特登考差啲

ekhc    發表於 23-9-13 11:38

10090 發表於 23-9-12 22:21
唔想作文的人,自然會用chat gpt幫手,唔會特登考差啲

樓主行文有條理,刻意打錯少少字,扮學生,而且又是新account, 41分,似有意使今屆小六生不選商中,莫非……爭學生使用的手法,以前都好似見過……惡意抹黑⋯⋯
估計「聰明人」先會相信啦!用意不言而喻!

小華媽媽 發表於 23-9-12 21:55
考級頭廿名的學生,我又唔覺得會專登考差啲咁蠢。一般考級頭的b1學生自己都想好,你只是假設。(教得好唔 ...
我為你的子女感可憐 亦深刻明白 香港 青年自殺率 為何 如此高.感謝分享

小華媽媽 發表於 23-9-12 23:03
樓主行文有條理,刻意打錯少少字,扮學生,而且又是新account, 41分,似有意使今屆小六生不選商中,莫非… ...
哈哈哈 陰謀論

2023-2024年度才開學一星期,咁快已經「每星期」交了2篇作文?咁快已經有測考成績?又可以「鬥考得差」? ...
假設你係一個高中生,面對七科,倉猝嘅課程. 而 學校 逼你每星期交兩篇文,如果你係打工仔 都唔會想做多啲嘢啦! 更何況學生有叛逆心,如果你不解 我諗你不了解 青少年心理

小華媽媽 發表於 23-9-12 21:55
考級頭廿名的學生,我又唔覺得會專登考差啲咁蠢。一般考級頭的b1學生自己都想好,你只是假設。(教得好唔 ...
呢位媽媽 免費嘅嘢永遠係最貴。更何況 學生根本唔係發自內心咁樣去作,正如如果學生用GPT , 難道這樣不是 每星期罰抄兩篇文嗎?

搞好成績 現今已經不適用上世紀的方法,更何況而家大學學位氾濫,競爭比起當年低了許多,
喺呢一個年代不再係成績決定命運。

唉 咁我再講多一次啦 ,學校內部批鬥,令老師壓力也大增 才會推行此政策。所有嘢都係細嘅做,細嘅冇權得揸fit,正如香港的高官 不會是他們做的

樓主行文有條理,刻意打錯少少字,扮學生,而且又是新account, 41分,似有意使今屆小六生不選商中,莫非… ...

如果係真嘅話,樓主可能是盧幹庭/元朗信義/白約翰的打手

我一話同區中學爭b1學生,樓主凌晨330不停寫了幾個帖回應我,辛苦曬,明白曬,「家長」你真係好熱心,多謝曬!唔該你呀!

ekhc    發表於 23-9-13 11:40

小華媽媽 發表於 23-9-13 06:47
我一話同區中學爭b1學生,樓主凌晨330不停寫了幾個帖回應我,辛苦曬,明白曬,「家長」你真係好熱心,多謝 ...

我覺得樓主好強調「老師之間鬥爭」影響到學生!
疑點一:
間間學校都有鬥爭,但係好少好少會表面化到學生家長都咁清楚!
疑點二:
在EK 多年,打手好少甚至冇在9月出帖打對手!多數在11月自行開始,3月準備抽獎呢D關鍵時間!
疑點三:
打手無理由對學校內部策略方向咁清楚!一般打手多數會打學生行為校風問題,呢D係「家長最痛」之位!但打成績好要「罰作文」就可能有反效果!
疑點四:
我一直信前員工所為。只有前員工先知咁多行政策略野!加上好強調「老師鬥爭」,一般都係輸左果個先出來嘈!而且離左職先夠膽做呢D野!走左想你衰係好多打工仔心態!相信校方都估到係邊個,只係走左奈佢吾何!

個人睇法,在EK 家長學生多看重成績校風,對內裡的行政鬥爭好少關心!
感覺校方係想「捽老師谷成績」多,只係有人做吾好「被離職」,9月正式走人先出帖攪你,不過入D位就差D囉!

都係果句
「好校唱不衰,弱校讚不好」!

ekhc    發表於 23-9-13 11:42

fatman69 發表於 23-9-13 09:10
我覺得樓主好強調「老師之間鬥爭」影響到學生!
疑點一:
間間學校都有鬥爭,但係好少好少會表面化到學生 ...

想谷成績要學生作文,我估家長唔會反對

我地有一班中文較弱,開學第一個星期已經作左幾篇不同文體給新學年中文老師睇,學生都係口裏系抱怨,但一樣乖乖照做,點解?因為知道自己渣,要俾老師執囉,老師肯額外改文睇佢地程度,非常難得啦

ekhc    發表於 23-9-13 11:44
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊