用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔讀書,無希望入到大學,仲俾唔俾補習? ...
樓主: jenny10
go

唔讀書,無希望入到大學,仲俾唔俾補習? [複製鏈接]

kirstyau 發表於 23-9-7 14:29
係㗎大女去補習,見有人係度瞓覺。尤其超大班個類
真係好過份! 浪費父母既錢, 所以我覺得真係有心去補習, 有心想提升先好去啦

唔温習好可能水平有差距, 不论返学或去補習社, 可能根本聽唔明, 所以根本冇能力做相对的習作. 所以我一直強調, 成績未夠, 令原留班都唔好升班.
時到今日, 坦白同囝囝傾下, 佢重想唔想讀書,
-- 如果唔想, 傾下可出來社会做d乜, 目标唔好學壞, 說不定三几年后, 成熟了會再想讀反書, 但學壞了就难反轉头.
-- 如果还想讀書, 不如应真平估一下目前水平, 例如只得S3程度, 就從S3從新开始讀起, 要找到合適水平, 上課才能听懂課文, 才会有兴趣继續學習下去

回覆 jenny10 的帖子

是否有吾明跟不上所以索性吾温吾做練習?如果係的話揾私補幫佢清慨念補底。

kirstyau 發表於 23-9-7 13:53
EK都已經好出名
數 超研HY Lau
chem Element Gary sir

請問補bio呢間ok嗎?想入精英班要考試嗎?

piv 發表於 23-11-14 20:54
請問補bio呢間ok嗎?想入精英班要考試嗎?

女暑假上到10月,上左4個月,11月轉返凝皓 Sabrina Chan。阿女純粹鍾意 Sabrina 多D。

Bionation elite class 係升中六先開始有,主要操卷, 其實之前都一路上開Sabrina live班/買片,暑假轉Bionation 因為Sabrina 堂女已經上得7788(因為買片追學校進度),暑假又未係操卷班,到9月開始Sabrina 中六班係操卷班,但個時已交bionation 9-10月學費,所以11月轉返Sabrina。

其實2個都教到野, 純粹阿女個人喜好。

Bionation 上2小時,500頭一堂,其實都幾貴,不過時間長過Sabrina 1小時15分鐘。200幾一堂。

kirstyau 發表於 23-11-15 00:18

女暑假上到10月,上左4個月,11月轉返凝皓 Sabrina Chan ...

多謝你的分享

kirstyau 發表於 23-9-7 13:53
EK都已經好出名
數 超研HY Lau
chem Element Gary sir

想問中六依家先去補數遲唔遲?

Lovelybbs 發表於 23-11-16 08:44
想問中六依家先去補數遲唔遲?

DSE 數15/4/2024考,仲有5個月,但唔清楚你地程度,要拔尖定補底,因為出面中大型補習社 有自己課程時間表,未必合用,最好搵小班/1:1。女補緊個間已經開始操卷。

jenny10 發表於 23-9-2 16:33
主要佢自己都唔溫書或練習。底都差,自己唔讀,補習可幫到幾多
应该是底子差,觉得已经被甩开很远, 变成没心机没信心继续读书,但学业又不知可以怎样继续下去,唯有逃避,什么都是到时先算。我跟一位资深公文式老师交谈,他告诉我,他见过不少中学生,觉得他们应该需要由小学再开始打好基础,但他们往往没有耐性,想尽快解决提升目前中学测验考试的分数,所以到最终他们都是两头不到岸。
他见过一个很个别例子,这位学生愿意花额外时间去打基础,不介意由最基础的小学分数再出发,结果多花一些时间,但数学成绩真的一直往上去,到最后也开始充满自信了,DSE成绩都不俗。
当然,打底不一定用公文式,也不一定是从小学程度出发,这只是一个例子,一个看法而已。

kirstyau 發表於 23-11-16 09:49

DSE 數15/4/2024考,仲有5個月,但唔清楚你地程度,要拔 ...

阿女一路有私補,但少操卷,數學成績好飄忽,或者上去centre了解下先,唔該晒

Lovelybbs 發表於 23-11-16 11:29
阿女一路有私補,但少操卷,數學成績好飄忽,或者上去centre了解下先,唔該晒
...

純粹操卷,甘去超研問下,面授堂都幾full。但女上堂時間幾夜,6:30外開始,有時過9點先完。

kirstyau 發表於 23-11-16 11:44
純粹操卷,甘去超研問下,面授堂都幾full。但女上堂時間幾夜,6:30外開始,有時過9點先完。
...

謝謝你,希望唔太遲
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊