用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唔讀書,無希望入到大學,仲俾唔俾補習? ...
go

唔讀書,無希望入到大學,仲俾唔俾補習? [複製鏈接]

小朋友中六唔讀書唔溫書,成績差,一定入唔到大學,你俾錢佢補習,佢去補習社完返來唔會溫書做練習。咁仲俾唔俾佢繼續補習?
   2    0    0    0

jenny10 發表於 23-8-19 03:43
小朋友中六唔讀書唔溫書,成績差,一定入唔到大學,你俾錢佢補習,佢去補習社完返來唔會溫書做練習。咁仲俾 ...

孩子有冇表示佢根本唔想去補習係你迫佢去?如有就照佢意思唔補,無就繼續補啦(只剩大半年就考DSE)。F 6咁大個仔女,溫書未必想你知道/見到,可能佢有溫只係成績反映唔到。

回覆 jenny10 的帖子

繼續啦,剩返最係呢一年,呢個時候放棄有點可惜,除非孩子自己話唔想補。

小朋友中六唔讀書唔溫書,成績差,一定入唔到大學,你俾錢佢補習,佢去補習社完返來唔會溫書做練習。咁仲俾 ...

佢肯去照補啦, 可能有D聽到入耳, 總好過屋企hea 咗去, 另外父母叫做已經盡力幫佢, 將來等佢"長大"冇得賴你一早放棄佢睇死佢!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

熱媽 發表於 23-8-19 07:11
孩子有冇表示佢根本唔想去補習係你迫佢去?如有就照佢意思唔補,無就繼續補啦(只剩大半年就考DSE)。F 6咁 ...

其實一直都有補習,成績都係差,問佢佢有講過唔補,但自己又唔會溫書

gracelam 發表於 23-8-19 12:14
佢肯去照補啦, 可能有D聽到入耳, 總好過屋企hea 咗去, 另外父母叫做已經盡力幫佢, 將來等佢"長大"冇 ...

其實家長都想盡能力幫佢,但見補習費好似白白咁俾,心唔舒服,但唔俾佢去又怕成績太差,好矛盾

MGTM 發表於 23-8-19 07:30

繼續啦,剩返最係呢一年,呢個時候放棄有點可惜,除非孩子自己話唔想補。 ...

我有問佢究竟想考好個dse 定讀完中六就算,佢就話唔知,追問就話唔補

我覺得#4 講得岩,起碼係家長方面已盡全力冇得賴你唔幫佢,日子耐左最怕小孩淨係記得你係考DSE 前停佢補習傷感情。

繼續補。盡最後嘗試及努力。如果覺得現在的補習老師未太幫到手,同佢或佢自己再search吓再試吓其他

繼續 ! 除非小朋友開聲話唔補
免得日後怨你....

有冇考慮私補?較大機會搵到他的學習問題,大班好難知道他的真實問題。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

如果小朋友都無心機補,浪費金錢時間,或再同佢商量下。

jenny10 發表於 23-8-19 13:31
其實一直都有補習,成績都係差,問佢佢有講過唔補,但自己又唔會溫書

一路補成績一路差,會唔會個補習唔夾佢。補習 都有分拔尖定補底,真係要花時間搵同夾,上網睇問下身邊人

kirstyau 發表於 23-9-1 18:38

一路補成績一路差,會唔會個補習唔夾佢。補習 都有分拔尖定 ...

主要佢自己都唔溫書或練習。底都差,自己唔讀,補習可幫到幾多

jenny10 發表於 23-9-2 16:33
主要佢自己都唔溫書或練習。底都差,自己唔讀,補習可幫到幾多

好明呀!所以我搵間 補數 貪佢每堂有功課,唔交2次下堂冇得上,測驗唔合格要補測。 之前補chem個間又係功課,測驗唔合格又係要補測。依家搵左間bio又係有測驗,唔達標會踢。

kirstyau 發表於 23-9-2 17:22
好明呀!所以我搵間 補數 貪佢每堂有功課,唔交2次下堂冇得上,測驗唔合格要補測。 之前補chem個間又係功 ...

請問媽媽可方便PM介紹嗎?謝謝!

karli_lam 發表於 23-9-7 13:48
請問媽媽可方便PM介紹嗎?謝謝!

EK都已經好出名
數 超研HY Lau
chem Element Gary sir

Bio 升中六暑假 試 bionation Elite班

kirstyau 發表於 23-9-7 13:53
EK都已經好出名
數 超研HY Lau
chem Element Gary sir

謝謝媽媽介紹 :)

jenny10 發表於 23-8-19 13:34
其實家長都想盡能力幫佢,但見補習費好似白白咁俾,心唔舒服,但唔俾佢去又怕成績太差,好矛盾
...

“唔俾佢去又怕成績太差”.....其實佢去到,人在魂不在,成績都唔會因為人到左而好。所以應該話,唔俾佢去,自己個心果關又過唔到,俾佢去,又覺得白交學費嘥錢。

Yanamami 發表於 23-9-7 14:06
“唔俾佢去又怕成績太差”.....其實佢去到,人在魂不在,成績都唔會因為人到左而好。所以應該話,唔俾佢去 ...

係㗎大女去補習,見有人係度瞓覺。尤其超大班個類
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊