用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Smc (聖瑪加利)插班升中三
樓主: 插班學生
go

Smc (聖瑪加利)插班升中三 [複製鏈接]

插班學生 發表於 23-7-27 12:19
一般津校1C,下學期average 80+ (頭五),全年全級頭十,上年都有apply過but failed,今年有冇機會?
另外 ...
其實我覺得你反而要問下自己, 插SMC目的為何? 想得到什麼? SMC不是神校, 什致不算名校, 而且學校細, 不是大部份家長目標, 咁你點解想入埋間呢?

SMC好的地方在於可培養學生好英文, 愛看書和求知. 但這些對高中生來講, 作用已不太明顯, 可以咁講, 如果4年後你DSE成績考得好, 應該歸功於你自己多於SMC了. SMC不是不去谷高中同學成績, 而是相對B1官律的谷法, 可能有距離, 所以如目標入SMC是想谷好d DSE成績, 可能官律谷得校率重高. SMC DSE成績主要是從少便培養了學生以上3種習慣, 成績自然好.

當然SMC係好學校, 插到相信一定不會後悔的.

lawiskcyu 發表於 23-7-28 12:23
直資學校,有5人以上就可開班。

我仔嗰間直資要10人,要知道由中四讀到上中六,中途有幾多人可以讀到尾唔drop? M1 M2 見唔少drop剩半班都冇。

SMC 5人就可以開到?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-7-28 14:00
我仔嗰間直資要10人,要知道由中四讀到上中六,中途有幾多人可以讀到尾唔drop? M1 M2 見唔少drop剩半班都 ...

可以

樓主已經備戰緊DSE? 插中三,計正讀緊嘅都仲未入DSE課程戲肉,已經predict自己中文英文中史會有5*。
嗯.......

pochario 發表於 23-7-28 14:28
樓主已經備戰緊DSE? 插中三,計正讀緊嘅都仲未入DSE課程戲肉,已經predict自己中文英文中史會有5*。:questi ...
一般1C校級頭5應該可以有幾個5*.
但要keep 到中六

73662710 發表於 23-7-28 15:00
但要keep 到中六
咁真係唔識,S2已經predict到DSE成績真係估唔到...... 科都未揀

pochario 發表於 23-7-28 15:32
咁真係唔識,S2已經predict到DSE成績真係估唔到...... 科都未揀

只是奢望一下,現實總事與願違
有55555 enough
現在正增值自己,了解及先學定history高中課程(因知多嘢費事到時自己學得咁辛苦),另外自修German,數學則溫故知新,希望可以高分一點,數學就是我的終極弱點⋯⋯真係超廢,每次考試要做一千條數先有60-75分

插班學生 發表於 23-7-28 17:40
現在正增值自己,了解及先學定history高中課程( ...

(每次數學考試都有很多人90幾分)

如果要apply uccke,咁就真係要靠彩數,皆因佢有唔同嘅combination,唔係年年都撞正,我想讀嗰幾科,但係如果真係咁好彩都可以去試吓申請,但係就唔會留喺屋企住lu

73662710 發表於 23-7-28 15:00
但要keep 到中六
Ching 唔係唔信你,但資料顯示某嚴選1A校級頭都4個5**加兩科5+,

插班學生 發表於 23-7-28 17:40
現在正增值自己,了解及先學定history高中課程( ...
同學你講嘢好有自信,係好事,有目標就要去努力加油。數學唔係只係做多啲就得,係邏輯思維,解題,相反文字題係中文好嘅人有優勢,中文差數叻會解錯題。

BB-Tiger 發表於 23-7-29 12:24
Ching 唔係唔信你,但資料顯示某嚴選1A校級頭都4個5**加兩科5+,

咁睇返個別學校啫,我學校4/4+%每年都喺50%上下徘徊,而所謂’elite’成績其實稱得上極之 unstable ,就似top5作例,近五年有第五名有best5 30+,但也有剛剛25分,而第一名更有4個雙星,3個單星,所以banding未必可以作準,還是要靠校內各級做吓成績比較

BB-Tiger 發表於 23-7-29 12:29
同學你講嘢好有自信,係好事,有目標就要去努力加油。數學唔係只係做多啲就得,係邏輯思維,解題,相反文字 ...

我覺得自己有思維但沒有邏輯

試埋插YW 喇,朋友個仔由1c 插入,開頭有d 唔適應排名中下,經調教後讀左一年後已入全級30內,考試有3科90以上

仔仔錫錫你 發表於 23-7-29 20:27
試埋插YW 喇,朋友個仔由1c 插入,開頭有d 唔適應排名中下,經調教後讀左一年後已入全級30內,考試有3科90 ...

有啲難⋯⋯
未必有得interview
我識一個人,佢上年數學全級第二,靠數學轉咗去葵青一間地區名校,後來因為佢遇着一個極差的數學老師,成績一落千丈
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊