用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Smc (聖瑪加利)插班升中三
go

Smc (聖瑪加利)插班升中三 [複製鏈接]

一般津校1C,下學期average 80+ (頭五),全年全級頭十,上年都有apply過but failed,今年有冇機會?
另外問問高中選科,雖然我是男生但鍾愛人文地理文學藝術,如果可以我想讀中+英文學,歷史,第四科可以是German或者倫理宗教,我看學校好像開了中文文學,但本人亦存疑(smc 中文能力稍弱不知是否夠人開班),我知道我有興趣嘅科都係乞食科,但幸運我的家庭全家也是文人,都唔係怪獸家長,我嘅堅持成功換取大家支持,允許我闖蕩其他地區,申請轉校

只是數年嚟都冇join 過太多全港比賽,今年唯一亮眼的只有speech festival中英兩個亞軍,唔知smc會唔會要求applicant 要all-rounded。

以上
   1    0    0    0

回覆樓主:

又即本試吓囉,SMC 中文係冇咁好,應該都想收啲中文好的同學拉返高學校中文水平,收左就比心機讀, 唔收又再部署過

插班學生 發表於 23-7-27 12:19
一般津校1C,下學期average 80+ (頭五),全年全級頭十,上年都有apply過but failed,今年有冇機會?
另外 ...

好多中學插班試已經考完, 成功嘅已經收到書單及要買校服了, 想插就打電話去問仲有冇位喇!

隔離post見人成功插到6間中學, 其中一間係聖瑪加利!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-7-27 14:46
好多中學插班試已經考完, 成功嘅已經收到書單及要買校服了, 想插就打電話去問仲有冇位喇!

隔離post見 ...

Smc 一向慢
應該都會睇多點唔同學生,冇更好既先call waiting,一定仲有空位,已經apply,不過都預最快要8月尾先搞掂

你個case,睇面試表現重啲。你優勢係中文好,speech festival,英文SMC每年都好多人有名次。今年S4就唔見有中國文學,宗教都唔覺有。

pochario 發表於 23-7-28 09:27
你個case,睇面試表現重啲。你優勢係中文好,speech festival,英文SMC每年都好多人有名次。今年S4就唔見有 ...

提供科目都喺從chsc裏面搵
係23-24 年度
上年已經問過,話係有plan會開
果然都冇人想讀呢

插班學生 發表於 23-7-28 09:41
提供科目都喺從chsc裏面搵
係23-24 年度
上年已經問過,話係有plan會開
如果諗住入SMCESPS 讀中國文學的話, 最好唔好諗住有得讀喎.9成9999開唔成去匯基會好D.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 23-7-28 09:48
如果諗住入SMCESPS 讀中國文學的話, 最好唔好諗住有得讀喎.9成9999開唔成去匯基會好D. ...

有啲太遠…雖然有校車

回覆樓主:

Spc有開中國文學
難得一間會開呢科的男校
有冇試下申請?

geminialing 發表於 23-7-28 10:08
Spc有開中國文學
難得一間會開呢科的男校
有冇試下申請?

覺得自己未夠班

插班學生 發表於 23-7-27 12:19
另外 ...

我見有一位由喇沙轉來 SMC 插班,是考paper, 試卷過關就無問題。

插班學生 發表於 23-7-28 10:08
覺得自己未夠班
話明試,何必在意夠唔夠班。一試無妨,加油。另外樓上講得啱,如果好想讀中國文學,SMCE唔好預會開,今年一講開得成IAL,級頭20%有7,8成跳咗船去讀IAL,好多都係因為唔想考中文DSE

lawiskcyu 發表於 23-7-28 10:16
我見有一位由喇沙轉來 SMC 插班,是考paper, 試卷過關就無問題。
如果有位,覺得樓主in實有得in,只係SMCE未必有佢想讀嘅科目。

只好說,全世界重理輕文的風氣令文科生的求學之路注定顛簸:)已經不是甚麼資源問題,其實小弟的學校去年經已有開chin lit的計劃,只是今年開會被高層banned咗,連我中一的中文老師都叫我transfer。我和history sir爭論過,他的結論就是4易5難,難獲得好成績。
後來再聽說中文科助理主任直接話貴 校學生中文唔掂,我反感但無能為力⋯⋯

也有考慮過中基,但係怕猝死咗喺㗎巴士度

插班學生 發表於 23-7-28 10:57
只好說,全世界重理輕文的風氣令文科生的求學之路注定顛簸:)已經不是甚麼資源問題,其實小弟的學校去年經 ...

今年s5 校內中史 predit 成績有5**, 5*, 5。 中文 成績都有 5**,不知能否達到你要求?

SMC 假如 中/英/ 數 其中一科不達標,就要留班,SMC 不似津校,成績不達標仍可直升。

SMC 是有同學英文不達標的!

插班學生 發表於 23-7-28 10:57
只好說,全世界重理輕文的風氣令文科生的求學之路注定顛簸:)已經不是甚麼資源問題,其實小弟的學校去年經 ...

其實中國文學呢科就算間中學會開, 但嗰年報讀人數太少都會開唔成!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-7-28 11:59
其實中國文學呢科就算間中學會開, 但嗰年報讀人數太少都會開唔成!

直資學校,有5人以上就可開班。

lawiskcyu 發表於 23-7-28 11:56
今年s5 校內中史 predit 成績有5**, 5*, 5。 中文 成績都有 5**,不知能否達到你要求?

SMC 假如 中/英 ...

Very informative!
我中文/中史應該也只大約5*-5** (based on 學校過往成績)
我要求很低的:)

插班學生 發表於 23-7-28 12:34
Very informative!
我中文/中史應該也只大約5*-5** (based on 學校過往成績)
我要求很低的:)

至於英文,5*都還ok,5**應該就冇了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊