用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 而家於澳洲陪讀
樓主: jellycookies
go

[澳紐] 而家於澳洲陪讀 [複製鏈接]

Activehealth 發表於 23-8-4 15:14

1. 澳洲好多女子寄宿中學如

請問有沒有聽過Adelaide St. John Grammar School?仔已經收到offer,不過今年無宿位,之後又唔知道有冇,唔知好無放棄個位。

Activehealth 發表於 23-8-4 15:14

1. 澳洲好多女子寄宿中學如
多謝您提供的 2所女子中學。我見寄宿的費用相等於學費,即係一個DOUBLE, 正確嗎?
另外, 租住外面的APARTMENT 會唔會平D,但係咪相對亦危險?

Mtcoook 發表於 23-8-4 16:53
請問有沒有聽過Adelaide St. John Grammar School?仔已經收到offer,不過今年無宿位,之後又唔知道有冇, ...

呢間無聽過。但望過佢Year 12 公開試results 唔錯。

點解唔問吓學校/agent 有無澳洲host family 可以介紹?住host family 做住day boy 先,排boarding 位。

通常grammar schools 都有啲FTM阿媽,橫掂都要接送自己仔返放學,做埋host family. 尤其依家澳洲供樓利息加咗咁多,好多想搵外收幫補下(最好唔駛報稅)。

回覆樓主:

多謝你回覆呀!其實學校話會安排住homestay比佢,但係仔同我都想佢寄宿,所以現在都好懊惱!

回覆 jellycookies 的帖子

樓主hello我都係Adelaide 陪讀媽
都係yr 8

micoo 發表於 23-8-4 17:24
多謝您提供的 2所女子中學。我見寄宿的費用相等於學費,即係一個DOUBLE, 正確嗎?
另外, 租住外面的APARTMEN ...

Adelaide 中學boarding fee 大約AUD30K/年,包三餐食,水電上網。
阿仔U of A dorm 淨住宿、水電上網,但完全唔包食,自己flat要自己清潔,都差不多AUD20K。
租apartment (furnished)最平都AUD500/week, 唔包水電上網,-年都AUD26K,仲要未必近學校,Adelaide public transportation city 可以, 出咗city 就非常麻麻; 間flat有乜野壞囡一個人住搞唔掂。如果嫌貴可以考慮homestay 會平少少。
如果讀大學foundation course, 就可以住大學dorm。

Activehealth 發表於 23-8-4 23:40
Adelaide 中學boarding fee 大約AUD30K/年,包三餐食,水電上網。
阿仔U of A dorm 淨住宿、水電上網,但 ...

多謝你的回覆!
咁我有個預算,知道租屋與寄宿的費用不是差很遠。
或者也可考慮homestay.  但請問可以在哪裡找?要經agent 介紹?homestay 家庭安全嗎?
謝謝(emoji)

回覆 micoo 的帖子

Homestay 應該學校會安排,如果自己一個細路租屋唔係咁好。或者問下agent 有無另一間可以寄宿。

回覆 galaxiiy 的帖子

Hello!你既生活又點過呢?又點解會陪讀呢?

micoo 發表於 23-8-5 15:33
多謝你的回覆!
咁我有個預算,知道租屋與寄宿的費用不是差很遠。
或者也可考慮homestay.  但請問可以在哪 ...

學校介紹homestay 通常OK, 學校會screen 過,當然都要自己執生。

多謝各位的意見!  
都有個疑惑。 在港完成F5後, 應該選擇中學Y11 還是 Foundation?
是否Foundation 會比較多華人學生?  
兩者有咩 pros & cons?  

請問如果唔揸車,係咪住市中心apartment,例如norwood呢D地區方便啲?

如果入讀公立學校,質素是否同私立差好遠?

謝謝

Adelaide 市中心係Adelaide City, Norwood 係Adelaide City 東邊一個suburb, 不是市中心。
Adelaide City Grote Street, Morphett Street, Elizabeth Street, Franklin Street 附近好住,近Central Market 及Chinatown. 有市場、超市、Asian 雜貨店,不同餐館包括飲茶林立,有醫務所藥房,門口有電車(city 內免費),巴士站(city 內兩條循環巴士線免費),衣食住行一應俱全。

公立學校同私立學校水平可以爭好遠,除非係公立selective school (只收PR/citizen)或個別出名公立學校。

micoo 發表於 23-8-8 11:04
多謝各位的意見!  
都有個疑惑。 在港完成F5後, 應該選擇中學Y11 還是 Foundation?
是否Foundation 會比較 ...

我亞女選擇Foundation, 不用浪費時間金錢去讀Y11, 再者,有保證可入讀自己心儀大學的科目,當然要Foundation 合格啦。

Foundation 是較多華人的。

香港讀完中五,可直接申請你心儀的大學,選埋科,一條龍!

....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊