用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 而家於澳洲陪讀
go

[澳紐] 而家於澳洲陪讀 [複製鏈接]

之前搵澳洲中學,BJ 無咩人講,而家用陪讀簽留澳洲,如果有野想知,可以同大家一齊傾下。
   3    0    0    0

你好呀!請問陪讀可以工作嗎?

不可以工作,就是讀書也只可讀3個月以內的短期課程。

請問你在澳洲邊度?小朋友讀幾年級?

回覆 kids_queen 的帖子

在Adelaide,兒子year 8

請問租屋一個月大約幾多?生活洗費?Adelaide 安唔安全,如果只有媽媽帶住細路讀書, 謝謝

回覆 男仔頭 的帖子

租屋都睇地點和大小,apartment 和house  好唔同。食物如出外食就貴,自己整就便宜。生活費可睇YouTube ,好多講澳洲生活。我就覺得好安全,晚上甚少出街。

請問依家 Adelaide 冬天凍唔凍? 需唔需要帶羽絨 ?

回覆 new-father 的帖子

而家雖然係冬天,但比去年暖,下午一般都有15/6度,如果好太陽,試過18度晚上會凍啲,有時得6/7度,由於我比較怕凍,所以有著羽絨。

點解會揀Adelaide 而唔去澳洲其他地方?小朋友讀私立定公立學校?
另外、點解會決定同小朋友一齊過嚟而唔俾佢自己一個讀boarding school?
唔好意思、咁多問題🙏🏻

回覆 kids_queen 的帖子

點解選阿德?

先由選澳洲開始講起,當時有想過用BNO去英國, 但因為不打算移民,而且1. 怕天氣2. 覺得英國讀書比較academic,不適合佢, 所以選澳洲.

至於選阿德?因為這裡生活比較悠閒,人少D, 自己希望輕鬆D,至於生活費, 其實無大差別.

點解不讀寄宿學校?

這裡Homestay較多, 自問兒子未夠獨立,而且正直青少年迷茫時期,希望在身邊支持下. 覺得更加可以了解當地生活情況, 體驗實際起居, 況且簽證到佢18.令他更有信心自己住.

樓主請不要介意,我覺得陪讀呢個概念好奇怪,點解阿仔讀書要陪?
樓主陪仔就夠,唔駛陪香港老公或其他屋企人?
咁樓主陪仔由Year 8 到Year 12 (18歲),陪讀visa 不能工作,讀書只限3個月內課程,其實阿仔返咗學,樓主有乜寄托(我假設樓主在Adelaide 無乜親戚朋友)?當然樓主要照顧阿仔起居飲食、打理家頭細務,但樓主不覺得虛耗生命嗎?阿仔18歲後樓主自己有乜打算?
利申:我自己在澳洲讀中學、大學,之後在澳工作了兩年才回港。我阿仔正在Adelaide 讀大學,過去一年我去咗Adelaide 4次探仔。我從來無諗過攵或母要來澳陪我讀書。我有同阿仔傾過,問佢想唔想我回流澳洲陪佢,佢話千祈唔好,佢想學識獨立,我亦樂意放手。
我在港有自己工作、生活圈子,仲有年老父母要照顧;及最重要係陪老公,因為始終阿仔有自己嘅生活,老公係陪我到尾嘅人。
我在Melbourne同Sydney 都各住過幾年,Melbourne同Sydney 住屋無論租屋或買都確比Adelaide貴好多(Australian  statistics 都係咁顯示)。仲有,Melbourne 同Sydney 比例上亞洲人種佔多(無論土生或移民),相比Adelaide 較多白種人。Adelaide 比Melbourne/Sydney 安全,我喺Adelaide 成日晚上揸車出街,我唔覺澳洲外出食嘢貴,因為啲嘢食好大份,係香港食物分量兩三倍。澳洲農產品又平又靚,自己煮真係抵過香港好多!

回覆 Activehealth 的帖子

謝謝你的分享!既然你住過澳洲不同地區,咩原因阿仔會揀在Adelaide 讀大學?
以我認識,在Sydney 大城市不是見識更多?

其實都好明白你的想法, 不過每個人有不同的取捨, 我唔同意你用虛耗生命來形容我在澳洲的日子. 我就是唔想虛耗生命, 所以決定來澳洲.我沒有在外國讀書和生活的經驗 , 想見識下外國的文化和體驗一下, 擴闊視野.想重新思考一下人生. 其實而家科技進步, 朋友隨時可聯絡, 而我地又真係無家人要陪(已過身), 老公放假都會過黎, 就係知道仔女大左都會離開 , 所以陪多幾年. 我是一個幾獨立既人, 不用成日要同老公一齊.
至於生活費貴定平, 有平有貴, 無謂討論.
簽證完左, 我當然打算返香港 , 呢幾年, 當放自己一個悠長假期 , 因為係香港做野做左好耐好耐 , 不後生, 所以想休息下,抖下氣, 暫時未覺悶,每日好快過.
每個人的性格背景唔同, 所以選擇就有唔同.

kids_queen 發表於 23-7-31 10:58

謝謝你的分享!既然你住過澳洲不同地區,咩原因阿仔會揀在Adelaide 讀大學?

阿仔揀Adelaide 讀大學係佢自己嘅選擇。
入大學前幾年開始,每逢香港長假,都帶咗阿仔返唔同的澳洲城市拜訪大學逐間睇,先後去過Sydney/Canberra/Perth/Melbourne/Brisbane/Adelaide,基本上走勻了澳洲八大(Go8)
阿仔係Pure Science 人,佢唔鍾意大城市,佢香港考完IB返澳洲half year gap 正開始認真考慮報大學,基本上佢報Go8相關科目間間都收佢,佢揀U of Adelaide 其中一個原因係Adelaide 我地有直系親人有照應(雖然阿仔住dorm),Adelaide 比較淳樸人比較友善,住宿較便宜。仲有, U of Adelaide 將會在1/1/2026跟U of South Australia合併。南澳政府會投放AUD200 million 在合併後的大學Adelaide University 作科研經費。

jellycookies 發表於 23-7-31 19:53

其實都好明白你的想法, 不過每個人有不同的取捨, 我唔同意你用虛耗生命來形容我 ...

多謝回覆,完全明白不同人有不同取向。

回覆 jellycookies 的帖子

陪讀也是一個很特別的人生體驗! 好欣賞大家互相尊重地交流心得

請問 Adelaide 有冇女子寄宿中學?  如果打算今年在香港完成 F5, 2024年過澳洲應該讀Y12 or  可以重讀 Y11 嗎?
一般 Adelaide 幾時開始新學年?
澳洲要考咩公開試才上大學?  
唔好意思, 對外國升學無所認識,希望有人解答。
謝謝!

micoo 發表於 23-8-4 13:10
請問 Adelaide 有冇女子寄宿中學?  如果打算今年在香港完成 F5, 2024年過澳洲應該讀Y12 or  可以重讀 Y11  ...

其實如學生完成F5可以報讀大學的foundation, 達到每學科成績就可以直接上大學

micoo 發表於 23-8-4 13:10
請問 Adelaide 有冇女子寄宿中學?  如果打算今年在香港完成 F5, 2024年過澳洲應該讀Y12 or  可以重讀 Y11  ...

1. 澳洲好多女子寄宿中學如
Seymour College
https://www.seymour.sa.edu.au
Walford Anglican School for Girls
https://walford.sa.edu.au
-般可以重讀Y11, 澳洲公開試係Y11+Y12 課程,通常Y11入,好少可以Y12入。
2. Adelaide 中學一般1月尾/2月頭開學,大學2月中至尾
3. 澳洲各個state 有自己公開試,如VCE(Victoria), HSC(NSW), SACE (South Australia)等。

正如上面回覆,如果成績或英文唔係咁理想,讀Foundation 會係最簡單直接方法。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊