用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 揀科選項疑問
樓主: Ving
go

揀科選項疑問 [複製鏈接]

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 23-7-19 20:22
乜原來唔知㗎?
但我女舊年,中學同學同佢成績加權後完全一樣,A1 入咗 UST BBA Finance, 我女擺 A2 唔入 ...
UTS BBA Finance 得 30 個位,亦都多人揀,所以 A1 有可能已經派晒啲位
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

lm251099 發表於 23-7-20 08:22
你呢個選擇係一個好正常嘅排法。
果科會有一條自己想收嘅隊,再係條隊學額人數位置內(emoji)出A1 同學,有 ...

多謝意見, 咁即係話, 喺相同條件的同學下, 同科都會撰選排A1收咗先, 有位才輪到A2,  至於剩餘嘅學位就按條件收生, 係咪咁理解.

0605 發表於 23-7-20 09:24

多謝意見, 咁即係話, 喺相同條件的同學下, 同科都會撰選排A1收 ...

建議你睇#16啦。

JUPAS 派位比學生分兩方面。

首先是學系收生。大學某學系只知道學生把他們放在A。但完全不知道是A幾。該學系一定有它的收生條件,可能是分數,有否讀某科,面試表現或者有否把它放在A。綜合考慮後,該學系只能決定收你或者唔收你。然後輸入JUPAS系統。

另一方面,就是JUPAS派位。JUPAS系統會檢查20個選擇中有哪些學系收你。然後會把收你的,你自己排得最高的派比你。比方說,假如你A1是中大神學(收你),A2中大醫科(唔收你),A3港大醫科(收你),JUPAS派位就以收你的而你自己排位最高的派比你。這情況下就是中大神學了。但要注意,JUPAS不會告訴你原來港大醫科都收了你,而且可能你一世都唔知。

所以,就算是JUPAS本身,都會教同學A1 放膽些,放心儀(但當然不能太不現實)的科目。A2就是你估計自己能力與對方要求大概相約的學系。A3就要穩當的了。

0605 發表於 23-7-20 09:24

多謝意見, 咁即係話, 喺相同條件的同學下, 同科都會撰選排A1收 ...

是,以學科收生次序及學生意願為依歸。但就算你分數高但在學院收生次序排較後,就較難被選中

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊