用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 揀科選項疑問
go

揀科選項疑問 [複製鏈接]

小兒升中六,學校老師叫準備personal statement和選報三科A1,A2,A3. 但選科不是十一月才交給考試局嗎?另外不是要選二十個嗎?

另放榜後是可更改多少選項的?

8    0    0    0

Ving 發表於 23-7-17 09:23
小兒升中六,學校老師叫準備personal statement和選報三科A1,A2,A3. 但選科不是十一月才交給考試局嗎?另外 ...

老師應該是想早點了解學生們的選擇。
在JUPAS 截止更改日期前隨時更改選擇。
Jupas Band A offer 高達90%
DSE 放榜後,在指定時段內可以更改一次,這次可以有五個選擇進出,次序無限次編排。

請問今年十一月左右是否只需填寫三個選擇交考試局?A1,A2,A3排名是否有先後之分

如果放榜後填的五個選項是跟之前填的三個不同有否問題?

Ving 發表於 23-7-17 10:32
請問今年十一月左右是否只需填寫三個選擇交考試局?A1,A2,A3排名是否有先後之分

如果放榜後填的五個選項是 ...

1)年尾係交選擇俾 JUPAS (大學聯合招生辦法),負責機構係大學聯招處。
2)理論上可以交幾多個都可以,一個都得,不過如果自己填報嘅全部落空就可能被「求其」塞一個學位俾你,因此大部分有心喺香港升大學嘅同學都盡量填晒廿個選擇。
3)我理解係先睇 A1 收唔收,如果落空就 A2,如此類推。
4)DSE 放榜之後改選,我理解係新嘅五科可以係之前未選過嘅。我女舊年 JUPAS 放榜後突然決定改變策略填得進取啲,於是將 A1 踢走, A3 調落 B2, A2調落 A3,A1同A2 搏兩科要求比較高嘅科。

YolandaTam 發表於 23-7-17 12:16

1)年尾係交選擇俾 JUPAS (大學聯合招生辦法),負責機 ...

請問有冇一個網站可以睇晒咁多間大學學位資料?謝

wonderbaby 發表於 23-7-17 12:28
請問有冇一個網站可以睇晒咁多間大學學位資料?謝

JUPAS 網站
學友社網站

YolandaTam 發表於 23-7-17 12:16

1)年尾係交選擇俾 JUPAS (大學聯合招生辦法),負責機 ...

2)如果全落空,係唔會求其塞個學位畀你。如果全落空,JUPAS main round就無offer,要看clearing round.

nicolemummy 發表於 23-7-17 13:07
2)如果全落空,係唔會求其塞個學位畀你。如果全落空,JUPAS main round就無offer,要看clearing round.
...

謝謝指正

但如果有一些神科如Mbbs等不放在十二月底前A1至A3是否就算考到好夠分大學都未必收

Ving 發表於 23-7-17 19:02
但如果有一些神科如Mbbs等不放在十二月底前A1至A3是否就算考到好夠分大學都未必收 ...

不是。夠分就收

nicolemummy 發表於 23-7-17 19:22
不是。夠分就收

我成日都聽到「鬥高分,夠分就收」,係咪真係夠分就收?點為之夠分?以咩作標準?真心唔識玩依個遊戲

Ving 發表於 23-7-17 19:02
但如果有一些神科如Mbbs等不放在十二月底前A1至A3是否就算考到好夠分大學都未必收 ...

個人認為第一次選科不太重要,放榜後那次有5進出已很足夠。如果這次更改,你沒有將MBBS 放Band A1,  就算你係狀元應該都入吾到,正常程況下你已被A1取錄了,而且熱門學科A1 都收吾晒

nicolemummy 發表於 23-7-17 19:22
不是。夠分就收

都會睇學生意願,你夠分,但沒意讀這科點收你啊,明搶

lm251099 發表於 23-7-18 09:09
都會睇學生意願,你夠分,但沒意讀這科點收你啊,明搶

放榜後改選變A1

回覆樓主:

想間間有經驗嘅家長, 阿仔A1想博(參考上年 just meet LQ), A2就足夠分入; 但如果入唔到A1, A2熱門科又係人哋嘅A1, 咁嘅情況下, 學院會揀排A1嘅高分收先, 定係計有撰嗰科嘅人一齊計高分來收? 謝謝解答!

聯招派位的方法跟中學派位不同。

大學不會知道你放A1,A2,A3 的實際排位。大學只知道你放Band A (即1-3), 定Band B(4-6)。

大學每個課程會將有選該課程的學生排一條隊,一般都睇DSE分數,有啲課程會考慮埋面試表現,有啲會考慮埋OLE, 校長推薦等,HKU有講過只會考慮放Band A 的學生。

綜合各種因素後,每個課程將所有選該課程的學生排好先後次序後,就交個名單俾聯招(Jupas).

然後聯招就會睇吓學生A1 的課程有冇收,無就再睇A2, 然後A3, 如此類推,直至你的20個選擇都無的話,就係no offer.

所以學生甲放A2, 學生乙放A1,係唔會影響學生甲的入讀機會。因為從大學的角度,只知道你哋兩個學生都係Band A, 只要學生甲的整體排位高過學生乙,個位都係屬於學生甲。

bbc0101 發表於 23-7-19 19:37

大學不會知道你放A1,A2,A3 的實際排位。大學只知道你放Band A (即1-3), ...

非常清楚, 十分感謝!

bbc0101 發表於 23-7-19 19:37

大學不會知道你放A1,A2,A3 的實際排位。大學只知道你放Band A (即1-3), ...

乜原來唔知㗎?
但我女舊年,中學同學同佢成績加權後完全一樣,A1 入咗 UST BBA Finance, 我女擺 A2 唔入,跌咗落 A3 喎。

https://www.jupas.edu.hk/tc/appl ... -programme-choices/

你可以睇返Jupas網頁有關實際排列次序

雖然兩個學生的分數(經加權後)係一樣,但係還有其他因素,每個課程可能考慮的其他因素會有不同,有啲會著重面試,有啲會考慮OLE,…

0605 發表於 23-7-19 18:50
想間間有經驗嘅家長, 阿仔A1想博(參考上年 just meet LQ), A2就足夠分入; 但如果入唔到A1, A2熱門科又係人 ...

你呢個選擇係一個好正常嘅排法。
果科會有一條自己想收嘅隊,再係條隊學額人數位置內(emoji)出A1 同學,有剩餘學額就到 A2, 如此類推,直到學額派完。如50個學位,就在第一至第五十(emoji)出A1 同學,有果這50學生內有3個同學已給其他科收了,那麼截龍位置就會到退多3個位到53,如此類推。
Jupas 有條片講派位的

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊