用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 入Yr.12, 入學試問題, 求教!
樓主: 9284
go

[英國] 入Yr.12, 入學試問題, 求教! [複製鏈接]

pharaoh 發表於 23-7-14 16:34
以我上年看過一些subject entrance paper, 就算是phy chem bio , 內容都已經係香港中四至五的東西,數學就 ...
睇左成個星期寄宿學校既資料, 已經睇到個人好厭世 , 再加上佢本身學術又唔係特別好, 淨係得科英文叫好少少, 我對佢都無咩期望, 都唔係讀書材料, 仲點期望佢肯額外準備人地入學試, 我都係博一博睇下邊間咁有義氣肯收佢入去讀咋

9284 發表於 23-7-14 08:21
多謝你回覆,阿女香港中三成績一般,所以中四都只可以得2科elective, 咁就顺理成章得中英數常+2科商,UK大 ...

GCSE 是英國學生讀A level 前的課程,所以考AL entrance exam 的paper 會有佢哋GCSE syllabus 的內容是好平常。但唔同學校的paper 又的確會有深淺之分,入學考試除咗考AL 選修科的paper 仲會考eng 卷,共4 份卷

9284 發表於 23-7-14 16:41
睇左成個星期寄宿學校既資料, 已經睇到個人好厭世 , 再加上佢本身學術又唔係特別好, 淨係得科英文叫好少少, ...

都明嘅,我上年找資料時都一頭煙,好彩呢度好多家長提供有用資料幫到手。經歷了考試發覺競爭真係好大,以你的情況或者你找啲less competitive 嘅學校俾阿女試吓碰吓運氣。

9284 發表於 23-7-14 15:40
以我理解返各位網友既意思, 即係其實我女過去果邊讀ALEVEL即係UK學校會預我好似中三剛開始讀PHY CHEM BIO ...
試吓再解釋多少少。
英國一般人考GCSE都會考起碼十科八科(有啲甚至12/13科),由英文、到數學、到地理、歷史到外語、到藝術、音樂、到電腦不等。諗下都知時間有限,每科深入程度有限。到咗A level,一般人只係揀3科,可能揀返拿手科目,又有機會睇住大學想讀咩嚟揀,亦有揀啲GCSE冇讀過嘅科目嚟考(例如佢學校GCSE唔開Econ但係佢大學想讀,到A level就揀)。A level只讀三科,當然深入好多,個程度同GCSE爭好遠。

香港嘅syllabus內容同英國可以差天共地,由其係文商科目,就算香港讀過都可能等於未讀過一樣。反而理科科目,來來去去都係嗰啲,而且香港教得比較前,所以香港讀理科科目去到英國大多用得返,甚至可以輕鬆應付。

CAT4或者UKISET喺英國叫做Pre-test,目的唔係憑佢去揀學生,只係正式篩選學生之前嘅Pre篩選。因為英國學校太多人報,佢哋冇可能見晒所有學生,但係我之前都講過,對英國學校嚟講Interview同埋校本入學試先係sixth form揀選學生嘅時候。為咗可以公平咁見晒有potential嘅學生,唯有用pre test去篩走啲弱啲嘅candidates 。所以唔會話考咗UKISET 就代表實入到,或者唔會覺得UKISET成績好就等於能力高。

我明白由零開始揀學校係唔易嘅事,如果覺得我幫到嘅可以PM我傾。

9284 發表於 23-7-14 15:40
以我理解返各位網友既意思, 即係其實我女過去果邊讀ALEVEL即係UK學校會預我好似中三剛開始讀PHY CHEM BIO ...

我係指考入學試。
你下學年報名,學期初已經開始搵學校,當考入學試時,其實中四都學咗唔多嘢,所以你揀咩科對考入學試影響唔大。
至於揀科,有jm 已經講過,hk 同uk 課程唔同,hk 讀嘅對uk ALevel 未必有用。如果你女英文唔係超勁,唔可能揀英文,唔係好叻好鍾意數,唔應該揀further math. A Level 讀三科,學校其實可以提供好多選擇,唔一定係GCSE有嘅科。而且,俾著你,明知之後唔駛考DSE, 你會唔會好認真咁學&溫中四嘅嘢?所以,假如佢鍾意econ,maths 唔差,就揀呢兩科,然後加一科佢鍾意嘅。呢個情況下,揀咗中學先,然後睇佢有咩科提供/咩科強,再揀第三科。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊