用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 入Yr.12, 入學試問題, 求教!
go

[英國] 入Yr.12, 入學試問題, 求教! [複製鏈接]

小朋友在香港讀完中三, 打算讀完中四之後去升Yr.12, 在香港多數會讀econ, business, math, english, 但十月份考Yr. 12入學試我只係讀左一個月多D的econ, business, 咁點考人地UK學校果份入學卷呢?  
另外, 想問下通常比學校的application fee 係幾時交? interview完? 考完卷交? 間間都千千聲, 報得多又貴, 報得少又怕無學校收, 好矛盾

同埋早D報, 係咪易入D? 因為一路收人, D位少左就難D, 係咪咁架? 因為之前睇過有人話有間學校本身係要考UKISET, 但在香港的展覽IN完, 考完入學試就收左, 係咪真?

如果我報十間, 但間間都係100名以內既(當然唔係好名校果D), 但小女在香港成績一般, 會唔會少得滯?
   1    0    0    0

1. 你仔女唔得, 唔代表 別人的仔女 中四考唔到
2.  小心, ALEVEL 英文科, 本地人都極難讀 , 不建議讀ALEVEL 英文, 子女堅持就無法

3. 一般來說, 如果父母有準備, 中四  之後Y12

是一早就準備 中三  準備Y12 入學試( I/GCSE 大部份內容)

同埋通常AGENT  會 見你夠分才俾你報

4. 有個暑假, 訓身準備入學試,  應該夠有突

盡快拿本 I/GCSE 相關科目讀

9284 發表於 23-7-13 22:22
小朋友在香港讀完中三, 打算讀完中四之後去升Yr.12, 在香港多數會讀econ, business, math, english, 但十月 ...

又嚟econ + business , 知唔知呢個組合報大學有麻麻地,business 呢科大學count 係non preferred subject, 另外有冇睇清楚心儀學校俾唔俾學生take 呢個組合,我上年報時心儀嗰幾間冇一間俾咁報,不過唔排除有些學校唔強硬地唔俾嘅

報10 間?你講笑定講真?-間收你3 千,10 間都3 皮。間間考幾粒鐘試,10 間不敢想像。

Prepare yr12 entrance exam, 大至上要熟悉IGCSE 課程,盡快識咗佢為上策。

至於AL 揀Eng 為修讀科,絕對唔夠當地人玩,份entrance test paper 都未必過到関,請三思。

pharaoh 發表於 23-7-14 00:39

又嚟econ + business , 知唔知呢個組合報大學有雷,另外有 ...
香港小女間學校個combination係咁,我也冇辦法,science stream, business stream都fix左你讀邊D科。咁正常報幾多間?我係真係唔知先問,我都知間間要比$間間要考試,我新手唔識所以先上黎問

9284 發表於 23-7-14 07:49
香港小女間學校個combination係咁,我也冇辦法,science stream, business stream都fix左你讀邊D科。咁正常 ...

先挑選10間學校 ,再係裡面抽 最想入讀3-5間申請 。 其實學校都會睇成績比唔比你申請 , 正常是接受你申請才交報名費,然後先會再安排Entrance test , 面試等 。

9284 發表於 23-7-14 07:49
香港小女間學校個combination係咁,我也冇辦法,science stream, business stream都fix左你讀邊D科。咁正常 ...

咁你要睇清楚uk 心儀中學的選修科目詳情,我上年揀來考的學校真係幾間都寫明唔可以,你堅持揀的話就要睇下邊d 學校俾。香港你女間學校係咁安排啫,唔等於uk 學校也一樣。自己細心閱讀各學校的選科guidelines.

你問正常考多少間,5 間之內,考一間學校做卷要幾粒鐘。

pharaoh 發表於 23-7-14 00:39

多謝你回覆,阿女香港中三成績一般,所以中四都只可以得2科elective, 咁就顺理成章得中英數常+2科商,UK大學入學試又冇中文又冇常識,你話我係咪得英數+2商可以讀?另外,唔明何解要識GCSE?真心唔明

katrinafu 發表於 23-7-14 08:11
先挑選10間學校 ,再係裡面抽 最想入讀3-5間申請 。 其實學校都會睇成績比唔比你申請 , 正常是接受你申請 ...
多謝你的回覆,咁我又想問下,係唔係只係好少例子可以喺exhibition 面試完,跟住就可以即刻考入學試,跟住收offer?

其實好建議你去升學中心直接了解, 我覺得你太少準備。同時不坊刨下多D 討論區文章, 一定對你有幫助。

9284 發表於 23-7-14 08:21
多謝你回覆,阿女香港中三成績一般,所以中四都只可以得2科elective, 咁就顺理成章得中英數常+2科商,UK大 ...

1. 英國學校系統唔係設計嚟銜接香港學校,所以香港修咩科同去英國可以揀咩科完全冇關係。你喺香港讀history + geography ,去英國揀phy/chem/bio都得㗎,考到入學試收就得。所以無需要因為香港揀科去限制英國揀科。

2. 英國英文係first language咁教,香港係當係second language咁教,有根本性分別。就算香港英文100/5**都唔代表讀得掂A level English,呢樣你上網搵啲A level English past paper就會了解到。我就唔會建議你揀喇。

3. 報英國sixth form最重要係interview同校本入學試,有啲學校會要求UKISET ,有啲會要求IELTS,部分都會考慮埋香港成績。每間學校要求唔同,真係要逐間了解。唔排除有部分會因為exhibition interview表現超强所以跳過其他要求。重點係interview要揮灑自如,又表現到自己實力。

4. 報英國sixth form唔一定要GCSE,但係網友意思係A level課程係銜接GCSE課程,所以香港讀緊乜根本冇關係,反而揾啲GCSE嘅課程/past paper睇下,了解下英國課程學緊乜教緊乜更重要。考校本入學試都係會考英國課程範圍,唔會理你香港讀緊咩。

5. 盡快理解你唔係去緊一間香港國際學校,而係去緊另一個國家,去插入人哋嘅學制。

6. 報學校,間間都三幾千,十間真係多得滯。我認為好似網友提議咁可能先篩選十間八間,再喺裡面揀三四間報就好喇。冇信心嘅,咪揀啲收生門欖低啲嘅嚟做保險,唔好太進取囉。

你有其它問題可以直接PM我討論。

1)如果系明年9月讀Y12,基本上你而家就要報名,10-12月已經出結果啦,12月至報隨時8成學校已經招滿學生,得番候補位。
2)每間學校考試內容都唔同,有D系比份英數你做再加面試同本身校內成績。
3)正常唔會報10間,最多報5間,揾2間好想入既,再加2-3間中等既,5間入面有3-4間比你申請甘就夠啦,接受你申請就要比報名費。
4)上面好多會員講左讀Econ就唔好讀Business啦,英文都唔好,A Level好多人只系讀3科,科目既野其實等收左你之後或者9月開學後都仲可以轉。

beastiebistro 發表於 23-7-14 09:09
1. 英國學校系統唔係設計嚟銜接香港學校,所以香港修咩科同去英國可以揀咩科完全冇關係。你喺香港讀histor ...
咁本身UK既SIXTH FORM學生在GCSE都已經讀緊果D科, 如果我在香港讀都未讀過果D科(DRAMA, PE, FILM STUDIES, ETC...)但又去選, 咁咪追返人地既課程都好辛苦囉?我明白英文呢科跟本無得同人比, 而家慘就慘在如果要接軌返人地SIXTH FORM讀過既科, 只有BIO, MATH, CHEM, ENG, 但阿女已經講明唔再想讀BIO CHEM, 想讀ECON, 咁衰又衰在學校必定係ECON + BUSINESS, 咁我先至無哂彎轉啫

另外, 除在ENTRANCE EXAM及INTERVIEW, 其他要考UKISET, CAT4, IELTS我都唔會考, 我自己睇過果D CAT4卷, 其實都幾無聊, 所以唔會考, IELTS又講名適合AT LEAST 16YR的小朋友考, 我女都未夠秤, 所以又唔會考, 淨返UKISET, 我地根本都無準備過, 但操完之後考得好又點, 考得再高分都反映唔到我個女在ACADEMIC方面差既缺點, 入到去果D睇UKISET成績既學校咪盞人地一陣高估左我個女, 而我個女又追唔到其他人咁就仲慘, 所以我都知變相自己可以選的學校又少左

yuyueng 發表於 23-7-14 13:27
1)如果系明年9月讀Y12,基本上你而家就要報名,10-12月已經出結果啦,12月至報隨時8成學校已經招滿學生, ...
1.我知呀, 所以我而家日睇夜睇UK的寄宿學校, 希望快D可以SORT OUT想考既學校出黎2. 其實英文果份都知無好結果, 但數學果份係咪都可以同人地D學生FIGHT下呢?
4.如果讀人地本身GCSE已經讀緊既科, 我地呢D本身無讀過又走去簡, 真係好輸蝕, 如果讀過既就亦只有PHY CHEM BIO ENG MATH, 就算連PE都唔係我地香港果D體育堂PE , 咁點簡啫? 阿女又講明唔想讀PHY CHEM BIO, 唉

9284 發表於 23-7-14 14:36
咁本身UK既SIXTH FORM學生在GCSE都已經讀緊果D科, 如果我在香港讀都未讀過果D科(DRAMA, PE, FILM STUDIES,  ...

UKISETD唔使去考,無謂浪費時間金錢,早D報英國學校,有位既唔系想像中甘難,有D好求其下都有,無位就難考啫

9284 發表於 23-7-14 14:42
1.我知呀, 所以我而家日睇夜睇UK的寄宿學校, 希望快D可以SORT OUT想考既學校出黎2. 其實英文果份都知無好結 ...

F Maths得唔得?都唔少人就甘讀Maths + F Maths + Physic,甘你可以試下2科數學+Econ

又或者心理學呢D?我仔有個女同學佢GCSE無讀過心理學,但ALevel有讀。

考英文同A Level 揀英文係兩件事。前者係學校想知你嘅英文能力,呢方面唔駛同local student 比;後者係真正選科,如果你apply 學校時話想揀呢科,學校其實都未別俾你讀。
其實,亦唔係間間都會按你想選嘅科考你。你可以搵agent 攞吓初步料。

9284 發表於 23-7-14 14:36
咁本身UK既SIXTH FORM學生在GCSE都已經讀緊果D科, 如果我在香港讀都未讀過果D科(DRAMA, PE, FILM STUDIES,  ...

其實hk 學校揀咩同A Level揀咩無關係。
但hk 學生比英國叻嘅係數理,英文無得同local student比,讀文科有d 蝕底,你要考慮清楚。
我仔中三地理好好,去英國讀GCSE Geography 係完全兩回事,反而數理都考得好好。

SIYip 發表於 23-7-14 15:11

以我理解返各位網友既意思, 即係其實我女過去果邊讀ALEVEL即係UK學校會預我好似中三剛開始讀PHY CHEM BIO咁白紙一張咁重新簡科?咁我又唔明, 人地GCSE已經讀緊/讀過喇喎, 唔洗追返人地已有知識既咩? SORRY, 可能我蠢, 真係點極唔明, 我真係唔名咩叫 "其實hk 學校揀咩同A Level揀咩無關係"呢句, 因為在我既MINDSET認知, 唔係香港讀過, 有左起碼果科既基本知識(即GCSE)先可以入去讀人地再高一個層次(SIXTH FORM)既知識的嗎?

SIYip 發表於 23-7-14 15:11

Geog 關唔關答題essay skill 事?因為香港中三geog 的答法比較簡單

9284 發表於 23-7-14 15:40
以我理解返各位網友既意思, 即係其實我女過去果邊讀ALEVEL即係UK學校會預我好似中三剛開始讀PHY CHEM BIO ...

以我上年看過一些subject entrance paper, 就算是phy chem bio , 內容都已經係香港中四至五的東西,數學就係igcse 的內容,和香港課程有少少分別,有幾個chapter 香港中三和中四開初未cover 到,係要額外溫習的,你女是完成中三,中四上學期考入學試,即是要額外準備。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊