用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Jo vs 華仁
go

St Jo vs 華仁 [複製鏈接]

想問吓有冇人做過比較,會傾向揀邊間?Ek上爬文都只係搵到10年前嘅比較,好似都不能作準

感覺SJPS比較醒目精叻,運動好,英小,較谷
華小比較斯文重紀律,近屋企,不過中小,前幾年仲話可能脱龍

升中比率上網睇應該差唔多

大家會點揀?
   4    0    0    0

tinwater 發表於 23-7-6 00:55
想問吓有冇人做過比較,會傾向揀邊間?Ek上爬文都只係搵到10年前嘅比較,好似都不能作準

感覺SJPS比較醒目 ...

我仔St Jo, 佢幼稚園best friend 華仁,我見有以下幾點
1. SJPS英數 vs WY中數
2. 一樣3考,但WY 一年班冇考試,有regular嘅進評,第一個試係2年班二考
3. WY中文較SJPS深
4. SJPS校舍細啲,亦將會重建,WY新校舍,大
5. SJPS運動比WY好

heidya    發表於 23-7-6 12:28

一位住東區朋友仔考插班 佢自己就鍾意st Jo 多啲

喺EK 應該 SJPS 一面倒。
1. 華仁二年級下學期先有考試,SJPS一年級。
2. SJPS 英文語景好啲, WY中文係著重啲。
3. SJPS 未來原位重建。
4. 升上去都係傳統名校,兩間都收自己小學都多我覺得。
5. SJPS 比WY 難叩。
6. 一間14網龍頭 , 一間12網龍頭,有邊個區揀邊間。
7. SJPS 比 WY 傳統我覺得。

結論係兩間都係難得既好學校

我覺得華仁無咁傳統。

華仁(中學)校長係st jo仔;華仁校長個仔而家都係st jo仔!

2jkidsfather    發表於 23-7-6 15:35

華仁 - 校舍新、近屋企、小一冇測考

chun719 發表於 23-7-6 12:51
喺EK 應該 SJPS 一面倒。
1. 華仁二年級下學期先有考試,SJPS一年級。
2. SJPS 英文語景好啲, WY中文係著重 ...

Hi, 知唔知SJPS重建時搬去邊度做暫時校舍?

St Jo

PTL_L 發表於 23-7-6 12:56
華仁校長係st jo仔;華仁校長個仔而家都係st jo仔!

你講緊中學部校長吧,華小校長係港華畢業生
另一項資料...

中一直屬位 / 小一學額
港華 79 / 華小 100 = 79%
SJC 99 / SJPS 150 = 66%

Poyau 發表於 23-7-7 10:59

加埋華小有啲外闖

Poyau 發表於 23-7-7 10:59

港華係唔係唔會縮位?

St Jo去到小六仲有冇150人?

vslc285 發表於 23-7-6 08:07
我仔St Jo, 佢幼稚園best friend 華仁,我見有以下幾點
1. SJPS英數 vs WY中數
2. 一樣3考,但WY 一年班冇 ...
尋日路過 SJPS, 感覺佢地個校舍似監躉...

純個人意見:今時今刻問,兩者不需花太多時間比較。揀 SJC。

St joe 小學校舍五十年前已經用淨水泥工業風冇修飾設計,香港冇學校用依種design....依幾年日本最流行。末定搬去邊不過st Paul cath 前幾年係搬去chai wan

華仁中小學都唔咬牙,don't see eye to eye.....

Nbranson 發表於 23-7-7 15:21
華仁中小學都唔咬牙,don't see eye to eye.....
唔明?唔咬牙即係咩意思?Don’t see eye to eye?

St Jo。港華前幾年嫌華小唔夠band 1學生俾佢地,搞到學校有唔達標繼續辦英中嘅危機,中學想轉直資脫龍,但最後政府唔批。唔知而家小學轉咗區收生有無好d,加上中小學都轉咗校長,兩校關係唔知有無好咗。

當年華仁中學同小學啲教師舊生都有互相表達不滿.... 最後教育局都以呢個為其中一個理由拒絕左轉直資。當年最搞笑係,華仁話轉直資收學費係最好嘅方法去幫助窮困嘅學生得到好教育!?呢幾年兩間學校都唔多溝通,始終辦學團體都唔係一樣。覺得係依個不一致令到學校嘅發展停咗喺度.....

Sjps 課程深但唔谷,教淺考深,精英制,學校偏心偏到出面,最好小朋友要10項全能,否則猶如透明的一樣,可以好似未存在過的!但班仔真係smart嘅,多才多藝!
Wyps 真係無聽過特別重紀律,因為男校普遍小朋友都係活躍,控制佢哋咪即係唔俾小朋友自然發展,但wyps課程較淺,亦比舊區男女私淺,運動亦比sjps稍弱,中學都係sjc比wy強!

以dse近年成績嚟睇,sjc 比wy好,但要成績好又係咪代表自己果個係其中一個呢!?相信插班、叩門係sjps比wyps難,從此可見,sjps會較wyps愛歡迎!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊