用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優評估
發新帖回覆
go

資優評估 [複製鏈接]

我仔今年升小二,家長日時班主任話幾位主科老師都覺得小朋友有資優特質,建議我地同佢做下評估,學校可配合資優教學。

我地一向只覺小朋友較聰明,思想比較成熟,讀書方面我地都不用太粗心,就無特別諗佢係資優,所以都無留意。

社交方面就較差,幼稚園時有轉介政府精神科,最近評估係自閉譜系-社交困難同焦慮。我仔一向都係獨行俠,幼幼園到小學都無朋友仔,佢心覺得唔需要朋友,自己一個都得。老師問野都只問一句答幾粒字,陌生人更加不會講野(emoji)

老師、社工同埋精神科醫生嗰邊,都覺得做資優評估對小朋友有幫助,因我仔可能覺同學仔思相較小朋友,佢會想同返啲思想成熟既人做朋友,如評定左係資優後,有啲小組等可比佢同返佢認為同等級既人溝通,慢慢學習同朋友相處。

請問,如果要做資優評估,應係邊到可以做?你地小朋友有無呢啲問題?想問下我而家應該點做?

謝謝解答(emoji)
   1    0    0    0

好多NGO都有得做,大概6-7千左右。我地幾個月前做過,過程約1小時,第二天有report。

monkichi1983 發表於 23-7-1 09:37
我仔今年升小二,家長日時班主任話幾位主科老師都覺得小朋友有資優特質,建議我地同佢做下評估,學校可配合 ...

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

yonghui 發表於 23-7-28 18:08
好多NGO都有得做,大概6-7千左右。我地幾個月前做過,過程約1小時,第二天有report。
...

你係邊間做呀咁?可參考下嗎?

iloveapplepie 發表於 23-8-3 02:03
我兒子的情況跟你仔仔都有些相似

我地俾佢做評估只係想知道佢邊一方面的能力唔平衡可以幫吓佢

係呀,只係想知有咩可幫到佢,成績好當係bouns ….. 可否分享你係邊到同小朋友做評估
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊