用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因
樓主: mom06
go

[加拿大] 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-7-7 11:13
相信同揀嘅科目都有直接關係。你小朋友報CS根本就係最熱門科目之一,本身英國AL/IB學生都爭崩頭,仲未計海 ...
想借問一句, 在英國, Accounting and Finance算不算是熱門科目?  競爭性怎樣?  

我見除了LSE, 其他G5都無開這科; 其他G5都有開 Econ/Econ and Finance, 但我仔仔無讀 Further Maths, 所以唔敢揀.  

我個人吾會考慮加拿大。英美大學出名的大學較多,QS ranking top 10 大部份都係英美學校。如果本身成績可以入,一定揀英美

HelloKitty2003 發表於 23-7-9 14:27
我個人吾會考慮加拿大。英美大學出名的大學較多,QS ranking top 10 大部份都係英美學校。如果本身成績可以 ...
如果入到英美 top U 既 top 學科 (eg. computer science) 但國際生學費 vs 加拿大 top U 既 CS 但本地生學費,你會點揀?

ckmammy 發表於 23-7-9 15:08
如果入到英美 top U 既 top 學科 (eg. computer science) 但國際生學費 vs 加拿大 top U 既 CS 但本地生學 ...
我自己本身一開始吾會揀加拿大,因為出名的大學撰擇吾多。加拿大中學的成績認受性相對IB 同A level 低。如果經濟能力可以下,我也是會撰擇英美top的學校

ckmammy    發表於 23-7-9 16:20

jaycee_mami 發表於 23-7-9 14:06
想借問一句, 在英國, Accounting and Finance算不算是熱門科目?  競爭性怎樣?  
以我所知,A&F相比Econ/E&F一定冇咁受歡迎或者熱門,入學要求亦相對低啲。一般睇法係Econ比A&F課程rigorous好多,出路亦更闊。都直接影響有幾多學校會開科,有求先有供嘛。

jaycee_mami    發表於 23-7-9 17:09

jaycee_mami 發表於 23-7-9 14:06

Repeated

HelloKitty2003 發表於 23-7-9 15:29
我自己本身一開始吾會揀加拿大,因為出名的大學撰擇吾多。加拿大中學的成績認受性相對IB 同A level 低。如 ...

我都覺得英美名牌大學多好多,但又可從另一覺度比較一下。例如,入到名牌大學的机会.

大家对排名只可作参考,但從数句分析角度,总要有些数句。以QS的Computer Science為例吧。

Top50大學分报如下,

美国(20),英國⑸,加拿大⑸,澳洲⑴,香港⑷,中國⑵,星加波⑵,其它(11,包括,欧洲,日本,韓國,印度,馬來西亞)

如果Top100,分报如下,

美国(30),英⑻,加拿大⑸,澳洲(7),香港⑹,中國⑹,星加波⑵,其它(36)。

從数量上,美英最多,澳中港加第二,但如加上人口比較,HK应是最易入到Top 50大學地方,但講得海外留學,就不計自己地方了。

咁!美国有三憶人以上,英国有近七千万人,加有约三千五百万,澳约近三千万。

如要入Top 50,应該最易係加,英可能比美國易一点。

但如入Top100,应該是澳最易,其次是加,之後是英,最后是美。

當然,這只是纸上談兵,當係另類再度的睇法吧

beastiebistro 發表於 23-7-9 16:03
以我所知,A&F相比Econ/E&F一定冇咁受歡迎或者熱門,入學要求亦相對低啲。一般睇法係Econ比A&F課程rigorous ...

唔好意思, 想問多一句, 如果我仔仔心儀 LSE的Accounting and Finance, 但我見學校網站寫了一句: "BSc Accounting and Finance prefer an essay writing subject but will consider other combinations",

如果我仔仔無essay writing subject, 只是讀全理科 (core Maths, Phy, Chem, Bio 4科),  請問是否機會渺茫?   坦白說, 我不熟悉英國大學的 hidden rule, 不肯定"prefer"是否好大機會等如須要.  先感謝你的幫忙.

jaycee_mami 發表於 23-7-10 20:23
唔好意思, 想問多一句, 如果我仔仔心儀 LSE的Accounting and Finance, 但我見學校網站寫了一句: "BSc Acco ...
唔敢講渺茫,但係寫到明prefer,冇就預咗會減分。(又或者條件相若,有就秤先過冇喇)。但係心儀就試下啦,唔使諗太多。

beastiebistro 發表於 23-7-10 20:29
唔敢講渺茫,但係寫到明prefer,冇就預咗會減分。(又或者條件相若,有就秤先過冇喇)。但係心儀就試下啦, ...
明白了, 非常感謝你的幫忙, thanks a lot

jaycee_mami 發表於 23-7-10 20:33
明白了, 非常感謝你的幫忙, thanks a lot
祝好運

jaycee_mami 發表於 23-7-10 20:23
唔好意思, 想問多一句, 如果我仔仔心儀 LSE的Accounting and Finance, 但我見學校網站寫了一句: "BSc Acco ...

“The undergraduate BSc Accounting & Finance programme is topically focused on accounting and finance but is fundamentally grounded in other core social science disciplines as well as practically connected to the social sciences through optional courses and LSE100.”

LSE寫到好似係social science courses ,所以要求essay writing skills。但係學位係 BSc,唔小心會中伏。

我當年嘅英國大學有AFA,Accounting and Financial Analysis ,係 BSc,數理反而優先。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-7-12 13:29
“The undergraduate BSc Accounting & Finance programme is topically focused on accounting and finan ...
謝謝回覆, 我都希望如此, 讀數理科唔會太蝕底.

回覆樓主:

stream b 的放寬会不会对大家小朋友去向有改变呢?

回覆 twhkleung 的帖子

而家只係放寬學歷,而且整個計劃仍然有期限,對而家先過去讀書既小朋友係咪其實唔關事?

twhkleung 發表於 23-7-7 10:57
非常同意

所以,之前另一位網友講得arm, 去加讀中學,就唔冧英美的名牌大學了,習中uofT,UB ...

Guelph 獸醫好出名

回覆樓主:

謝謝各位分享和給予正面的回應。同多个朋友傾完,美國唔揀了,除非我們去到ivy legue水平就值得去。我同意加英相對安全些。唔報太好,集中精神考好dse,因為寫personal statement也需時間。

ckmammy 發表於 23-7-7 11:15
而家d 小朋友報大學真係辛苦, 過五關斬六將。 又要考慮邊科喺邊間讀好。想當年我報加拿大東岸大學, 填完 ...

絕對同意,當年係加拿大,就甘報等收信,而家我女報ut ,又要寫文又要interview,多好多野做。

回覆樓主:

我當年(差唔多三十年前)讀U of T St George Campus , 自己住在大學附近的Yorkville condominium, 所以治安比較好。當年因為有親戚在Toronto , 所以我爸爸選擇了送我去加拿大。
在Toronto 讀中學的時候,就住在親戚屋企.

Greta1111 發表於 23-8-23 14:56
絕對同意,當年係加拿大,就甘報等收信,而家我女報ut ,又要寫文又要interview,多好多野做。
...

我差唔多三十年前報U of T St George Campus 都要interview, Actuarial Science/ Computer Science.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊