用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因
go

[加拿大] 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因   [複製鏈接]

除左因為加拿大心儀学科收左之外的原因.......

我自己就覺得.....

美國學校本來幾好,但學費貴,重點是治安愈來愈差。LA朋友番尼話行商場都怕被打劫

英國,熱門留學之地,很多唔錯學校,但我地對uk環境一點也不熟悉,治安又唔知如何.....

加拿大,幾年前去過多倫多,當年Ut附近環境算幾安全,又有地鐵輕軌,有需要叫uber,唔揸車都可以。溫哥華天氣幾好,相對安全,學校又唔錯。

10    0    0    0

mom06 發表於 23-6-29 08:34

我自己就覺得.....

當頃計討論下,出得國讀書,相信或多或少都會考慮將來會否留低在當地發展,甚至長留當地生活,如果有咁打算,出國前就會考慮多一點。我仔選擇出國之前,英/美/加/澳 我哋都有考慮過。

我有親戚住在澳洲,但我仔覺得澳洲天氣太熱,全球暖化,佢怕熱話要向北移

美國教育同科技先進其實都想去,但排華太嚴重,有同事響美國大學畢業後都選擇立即返港,因有感治安麻麻地, 當地太容易有槍,啲人一發癲好危險, 華人隨時首當其衝  

如果英國唔脫歐,我仔可能會選擇過去,但自從脫歐後經濟下滑,加上BNO事件好多人過咗去, 找尋工作不易。 識人響當地大學工程師畢業,都搵唔到好工做最終返香港。

對於加國我哋當初不太熟悉,因沒有親戚朋友在當地,但了解多咗又發覺佢係一個唔錯嘅居住地, 加本來就係移民大國,集合了世界各地 不同種族嘅移民, 生活樸素但包容度高,再加上咁啱加國推出港人Stream A/B移民計劃, 趁年輕就決定過去讀書申請永居,將來畢業後再決定回港或留低發展,比自己多條出路

當然呢啲都係我哋自己嘅睇法, 純粹傾下偈唔認同請略過 。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-29 19:45
當頃計討論下,出得國讀書,相信或多或少都會考慮將來會否留低在當地發展,甚至長留當地生活,如果有咁打 ...

我C6話,US,怕有命去冇命番

謝謝分享 我要多吸收唔同角度意見,有時自己有盲點,可能有諗唔到嘅地方。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-29 22:32

mom06 發表於 23-6-29 08:34

我自己就覺得.....
唉,乜美國而家真係咁恐怖? 我之前喺 NY 住咗十幾年, 感覺好好。 近幾年返咗香港,所以而家變成點真係唔知,但係好似聽到個個都話美國好差。 有冇話邊個省特別差? 搞到都唔知應唔應該送個仔去美國讀大學

加拿大、澳洲都係宜居國家,兩地都有家人、朋友,口碑好。

阿仔選校,心水選擇是美國>加拿大>英國;不過如果以ranking和知名度而論,英國>加拿大>美國。

最後,佢去咗美國;so far, 小城市,較平淡,活動範圍在campus。我們也會提醒他少去party, 人多地方要留神。如果不用考慮經濟,就讓孩子選自己喜歡的地方和學校吧。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-29 22:14

Radiomama 發表於 23-6-29 22:00

阿仔選校,心水選擇是美國>加拿大>英國;不過如 ...
Ranking 係指你仔仔報嘅學系? 如果讀  STEM related 既課程,唔係應該美國最勁,之後英>加?

mom06 發表於 23-6-29 21:17
我C6話,US,怕有命去冇命番  

謝謝分享  我要多吸收唔同角度意見,有時自己有盲點 ...

我同事話佢去美國讀書嗰時,真係唔敢周圍去, 美國排華及歧視亞裔問題嚴重,所以我仔初初話佢想去美國讀書時,我同爸爸真係唔放心

我仔過咗加拿大都接近一年,暫時遇到嘅人都算友善,感恩就連租地方住個業主對佢都好好

ckmammy 發表於 23-6-29 21:29
唉,乜美國而家真係咁恐怖? 我之前喺 NY 住咗十幾年, 感覺好好。 近幾年返咗香港,所以而家變成點真係唔 ...

感覺自從發生 Covid 19事件之後,美國對華人歧視情況好似更加嚴重

ckmammy    發表於 23-6-29 22:51

ckmammy 發表於 23-6-29 22:09
Ranking 係指你仔仔報嘅學系? 如果讀  STEM related 既課程,唔係應該美國最勁,之後英>加? ...

我講嘅係Ranking +知名度。

英國的IC, 加拿大的UoT在ranking 和知名度上都好高,我仔選美國果間是較少香港人入讀,好多人未聽過。

唉,乜美國而家真係咁恐怖? 我之前喺 NY 住咗十幾年, 感覺好好。 近幾年返咗香港,所以而家變成點真係唔 ...

我九十年代也在纽約住了很長一段時間, 今年四至五月之間也在紐約住了一個月, 見了許多老朋友, 他們都說喜歡紐約生活, 這是我意料之外的, 好像沒有外人所說的住得惶恐.  我兒也在紐約十年, 五月搬到Brooklyn, 我心目中的Brooklyn不是好區, 誰知跟朋友說起, 回覆說Brooklyn近年變化很大, 從前很大片不好的區, 現在都變為好區.

回覆 dlam141231 的帖子

紐約是否好凍?如果講治安, 是否加洲的Irvine 好些?其實美國大學如果唔係治安問題就應該幾好,因為畢業生的人工幾高, 尤其是電腦工程科目。

dlam141231 發表於 23-6-29 23:11
我九十年代也在纽約住了很長一段時間, 今年四至五月之間也在紐約住了一個月, 見了許多老朋友, 他們都說喜 ...
我都 仲有好多親戚朋友喺 NY, NJ 住。 亦都冇聽到佢哋話嗰邊有咩問題。 或者可能加州嗰邊問題比較嚴重

Radiomama 發表於 23-6-29 22:42

英國的IC, 加拿大的UoT在ranking 和知名度上都好高,我仔選美國果間是較少香 ...
我就係好奇如果你仔選既科目英國同加拿大 ranking 及知名度較高, 點解最後反而會選美國? 定係純粹佢自己鍾意美國

Radiomama 發表於 23-6-29 22:42

英國的IC, 加拿大的UoT在ranking 和知名度上都好高,我仔選美國果間是較少香 ...
唔使咁謙喎,你個仔讀嗰間係Top CS School,CS ranking 高過IC 同UoT,好多人想入都入唔到。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-29 22:21
我同事話佢去美國讀書嗰時,真係唔敢周圍去, 美國排華及歧視亞裔問題嚴重,所以我仔初初話佢想去美國讀書 ...

我去多倫多,朝早七點幾喺條街度行去地鐵,條街好闊,無啦啦都俾人撞,初頭c6話我敏感,我話條街都冇乜人,如不是専登,有乜可能會撞到我。可能我生得細粒,果D人專揀啲細粒來蝦 。我哋去多倫多參加暑期班 個感覺非常之好,嗰度啲人都好友善。

但係去到大瀑布玩,我又俾人pick on。排隊畀錢個,輪到我時,个收銀員叫我後邊嗰個行上嚟畀錢(佢可能以爲我唔識聽英文),我望住後邊嗰個,好彩後面的人有家教,叫我繼續上前畀錢,嗰個收銀員見整蠱唔到我,好冇癮

個個地方唔同,如果本地人熟悉地方,就知道邊啲應該去,邊啲唔應該去,但係而家過去讀書,人生路不熟,所以先擔心。

Radiomama 發表於 23-6-29 22:00

阿仔選校,心水選擇是美國>加拿大>英國;不過如 ...

我家那位最鍾意留喺香港

去party,最驚俾D人一齊get high.....

kk1186 發表於 23-6-29 23:51

紐約是否好凍?如果講治安, 是否加洲的Irvine 好些?其實美國大學如果唔係治安問 ...

Irvine唔知。east LA,downtown一定差,usc附近也差,一入夜就要小心。

kk1186 發表於 23-6-29 23:51

紐約是否好凍?如果講治安, 是否加洲的Irvine 好些?其實美國大學如果唔係治安問 ...

湅唔湅相對而言, 對我這個在多倫多住過十多年的來說, 紐約市不湅.  我剛Google New York City Average Temperature by Month, 查到最冷的是一月, 二月, high 4°C low -3°C 和 high 6°C low -2°C. 我對加州不熟悉, 只聽聞好些城市現在游民很多. 兒子工作正是IT行業, 發展不俗.

ckmammy 發表於 23-6-29 23:52
我都 仲有好多親戚朋友喺 NY, NJ 住。 亦都冇聽到佢哋話嗰邊有咩問題。 或者可能加州嗰邊問題比較嚴重 ...

如果入到caltech,我C6應該覺得加州治安不是問題 .........純粹發下夢

ckmammy    發表於 23-6-30 09:34
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊