用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因
樓主: mom06
go

[加拿大] 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 23-7-4 15:09
agree.
不过有時唔靠HR去screen, 個hiring manager可能睇CV都睇到死, 所以internal refer成功率重高, 請錯 ...

Experience hired 可以,毕业生点 refer 呀。

我以前請顾问,我係一百几十份C V自己睇,我会揾d特别profile或者经验嚟见,经HR通常都冇乜好结果!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-7-4 15:52
Experience hired 可以,毕业生点 refer 呀。

我以前請顾问,我係一百几十份C V自己睇,我会揾d特别profi ...

哈哈,正常情況下,咁又係机会细d...

但係廿幾年前,我離开大學第一份工,就係internal refer, 因為個project 係果間工司sponsored, 所以,成日要同佢地d engineer 一齊做野,差唔多畢業時,佢地就問我有冇兴去佢公司,就後咁傻下傻下就入左間超大既IT公司...
(emoji)

twhkleung 發表於 23-7-4 18:12

但係廿幾年前,我離开大學第一份工,就係internal refer, 因為個pro ...

不过好服你,自己睇晒d CV。

我通常睇完HR比我d CV,就直接同佢地講唔arm禾,通常佢地会話我煩,叫佢地果幾間agency 來直接問我想要d乜料既人,咁通常之后都会揾得快左,可能因小左HR個screening...哈哈
(emoji)

twhkleung 發表於 23-7-4 18:12

但係廿幾年前,我離开大學第一份工,就係internal refer, 因為個pro ...

你有大家合作經驗,當然勝過一切。

阿仔都有internships 嘅經驗,一份跨國企業MT,他婉拒左。

另外兩份四大advisory,一份有return offer,做cyber security, 不過HR搞錯畢業年份。

另一份四大因為冇first class,HR篩走咗,但個用人Director 自己睇所有C V,撈返出嚟,見到Apitute Tests 爆燈,美國總部做Intern ,面試完,立即請。到阿仔離職她都講阿仔是她二十多年來最好嘅下屬。離開香港都有return offer,還一半年內返嚟,保留年資及職位。

所以每年揀interns,安排訓練,俾return offers 由他推薦,唔信HR的screening。幾個返嚟嘅都做得好好,他們都係三大first class。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我只係講我做過的公司經驗跨國金融機構,由HR先選人,的確係有睇大學名氣(呢個估炸,因為成批都係勁学校,一睇就識,以本港為例,基本上都係三大,咁係咪其他大學的學生冇申請定俾HR西走咗?),但去到hiring manager,所有成續同大學名氣都完全不重要
跟住再background check

ANChan59 發表於 23-7-4 19:01
你有大家合作經驗,當然勝過一切。

阿仔都有internships 嘅經驗,一份跨國企業MT,他婉拒左。
你囝囝好叻叻,如果我仔有十分一咁叻就好了, 佢报了UK 5間U, 5間都reject哂...

twhkleung 發表於 23-7-5 01:19
你囝囝好叻叻,如果我仔有十分一咁叻就好了, 佢报了UK 5間U, 5間都reject哂...
...

唔係叻,係黑仔!

所以佢怕咗大公司啲HR,都係俾機會H H搵錢好d。

twhkleung 發表於 23-7-5 01:19
...

咦!5個都rejected,咁佢選擇大學及學科是否太進取?

ANChan59 發表於 23-7-5 02:14
咦!5個都rejected,咁佢選擇大學及學科是否太進取?

我估不算太进取, 比咁多錢出国讀書, 起馬唔應該差过3大, 我估主要原因有二,1. 加國中學認受性比不上GCE A-level / IB / DSE
2. 加d state school 唔肯幫手比Predicated Grades.

好多謝已下網友们的安慰!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872679&pid=49236414&fromuid=2356337

twhkleung 發表於 23-7-5 12:14
我估不算太进取, 比咁多錢出国讀書, 起馬唔應該差过3大, 我估主要原因有二,1. 加國中學認受性比不上GCE A ...
如果讀 CS, 你反而無報美國大學?

ckmammy 發表於 23-7-5 13:02
如果讀 CS, 你反而無報美國大學?

我以上個link 有詳细解擇了, 就不花篇幅重複了, 請見諒

ckmammy    發表於 23-7-5 13:20

twhkleung 發表於 23-7-5 12:14
我估不算太进取, 比咁多錢出国讀書, 起馬唔應該差过3大, 我估主要原因有二,1. 加國中學認受性比不上GCE A ...

我唔熟加拿大學制,不便評論。

去到PG,應該好正常程序,點解唔跟國際接軌?

我朋友個囡都係在溫哥華讀中學,她申請加拿大、英國、香港大學,英國也是rejected,現在決定讀UBC,個囝只報加拿大,最後去UT。

ANChan59 發表於 23-7-5 19:01
我唔熟加拿大學制,不便評論。

去到PG,應該好正常程序,點解唔跟國際接軌?

咁正明加拿大果個冇公开试的制度,只依賴中學老師比分,英国d大学信佢唔过...

twhkleung 發表於 23-7-5 20:26
咁正明加拿大果個冇公开试的制度,只依賴中學老師比分,英国d大学信佢唔过...
...

我唔了解,很難評論!

ANChan59 發表於 23-7-5 23:01
我唔了解,很難評論!

唔緊要,大家吹下水啫。
果時好想呀仔去UK讀,过多两個月,佢就18歲,可自己5+1,去果边讀埋個master,就差不多搞定了,点知...

跌左個橙,執返個桔,唯有搵的藉口安慰下自己, 既然UofT比scholarship,平过反HK讀3大,再加上QS computer sci排名高过IC,依家都為有接受現实,幫呀囝睇下express entry的計分方法,plan下未來幾年做d乜可羅多d分,或者希望個stream a会extend多幾年啦。
前两天也通中大同科大,费時hold 住人地個offers.
下周Uoft暑期班开始了,要驚告下呀囝,要快d进入番狀態,接受新开始了...

twhkleung 發表於 23-7-7 05:59
唔緊要,大家吹下水啫。
果時好想呀仔去UK讀,过多两個月,佢就18歲,可自己5+1,去果边讀埋個master,就差 ...

明白哂!

twhkleung 發表於 23-7-7 05:59
唔緊要,大家吹下水啫。
果時好想呀仔去UK讀,过多两個月,佢就18歲,可自己5+1,去果边讀埋個master,就差 ...

暑期班是否那個數學班?孩子無反應,唔想暑假都要上zoom

nicolemummy 發表於 23-7-7 07:02
暑期班是否那個數學班?孩子無反應,唔想暑假都要上zoom

不用担心,你囝囝在港完成中學,数學绝对不会有問题的,HK的数學,一直都教得深过北美好多,返而我囝d数,我就真係好担心,加d中學,讀完G 12,連integration都未学,真大獲。
而且,埋個暑期班,其实只係一周二個鈡而已,HK學生讀,一定会無聊死

twhkleung 發表於 23-7-5 20:26
...
我諗法係報英國有名氣大學既學生有好多係考 IB, AP, AL 等等。 呢啲學制本身已經係 advanced, 相對加拿大只用中學成績, 並冇一個國際認受性嘅考試制度。  所以英國名大學有得選都優先選以上制度既學生。 我自己當年喺 BC 省都係用 G12 中期成績考大學, 如果同 IB 比較, IB 真係勁好多好多

ckmammy 發表於 23-7-7 10:46
我諗法係報英國有名氣大學既學生有好多係考 IB, AP, AL 等等。 呢啲學制本身已經係 advanced, 相對加拿大只 ...

非常同意

所以,之前另一位網友講得arm, 去加讀中學,就唔冧英美的名牌大學了,習中uofT,UBC同McGill,如果STEM,可加waterloo忝,或再加Alberta,

但當然还要看subject, e.g., 獸醫要首選guelph(一间小town小u,但可能劲过edinburgh)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊