用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校 ...
go

被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校   [複製鏈接]

如果唔小心被抽中吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇機會轉其他學校? 仲有邊間學校會有位?區內是但一間都好,有位就得!

我聽好多朋友講,都唔建議呢間,點算好?

定係要辛苦啲,俾錢轉去私校?

miriam  可否PM報料(小一派位)  發表於 23-6-10 21:09
   1    0    0    0

天行 發表於 23-6-10 20:36
如果唔小心被抽中吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇機會轉其他學校? 仲有邊間學校會有位?區內是但一間都 ...

叩門官津直私

好多學校尋日已經截止報名叩門,你逐間學校網站睇下邊間未截止快啲報左名先

馬鞍山主風︰

申請平台於2023年6月7日(三) 上午9:30 至 2023年6月12日(一)下午4:00期間開放
https://www.skhmoshs.edu.hk/J1_admission.html

保良局雨川︰

收表日期: 7/6-12/6/2023 (星期三至星期一, 11/6星期日除外)

https://www.plkrps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2549

保良局莊啟程︰
https://www.plkcktps.edu.hk/joomla/images/P1_applynotice/2023prep1.pdf
日期:2023 年 6 月 7 日(三) 至 6 月 12 日(一)上午 11 時截止申請

保良局朱正賢︰
https://www.plkcjy.edu.hk/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%BE%8C%E8%A3%9C%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B%E7%A8%8B%E5%BA%8F
截止申請:2023 年 6 月 12 日 (星期一) 中午 12:00

保良局蕭漢森︰
https://plkshs.edu.hk/download/LatestNews/795/202305310756431200112101037392c.pdf
⽇期 : 2023年6⽉7⽇⾄16⽇

沙田循道衛理︰
https://www.smps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//news_file/2223/2023_05/2023-05-25%20CC.pdf
遞交申請表:
6 月 7-9 日(星期三至五)及 6 月 12-14 日(星期一至三)

天行 發表於 23-6-10 20:36
如果唔小心被抽中吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇機會轉其他學校? 仲有邊間學校會有位?區內是但一間都 ...

泰伯⋯識人住錦英都唔揀佢,快啲叩門走人

比錢就有私校讀? 私校全部上年年底一早全部interview啦。而家都派晒位俾晒錢留位

可試下叩其他,就算萬一都要讀這校都不用太灰心啊,聽過有人讀這間考得前,都有機會選b1中學🙂,佢舊年有30-40個學生入b1,只要肯努力就會有成績,加油👌

quote]天行 發表於 23-6-10 20:36
如果唔小心被抽中吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇機會轉其他學校? 仲有邊間學校會有位?區內是但一間都 ...[/quote]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

好多謝咁多位前輩嘅意見同資料,由其係lopoto嘅資料,太感謝您們了。

多謝gtg435i意見,我都同意而家太遲,轉校成功機會不大...所以昨天Search返呢度其他post對泰伯有咩評價... 都幾得人驚,包括樓上嘅奶茶走冰,不少國民都叫抽中嘅人叩門其他學校...

睇返原來呢度好資深嘅會員都討論過呢間學校好唔好,升中同師資的問題(有晒分析,有晒數字,好pro咁,都幾令人擔心)... 的而且確學校網頁話2020-2022年度36%入英中,但係睇真啲個List,原來佢計埋羅定邦、林大輝、德信中學...計埋呢啲先至有36% ...

都有人話泰伯小朋友乖同有禮貌,但又有post話校友校董(定係前校董?)係暴燥黃c,係fb開個XXX之友谷做版主,會粗口問候人(唔知係咪真,要fact check),我見有報導(http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2016/0826/19702.html),係咪講緊同一個人?  最恐佈係連老師都涉及風化案https://std.stheadline.com/daily/article/amp/2432998/

雖然留言不能完全盡信,但新聞又似係真既,仲要有資深會員嘅意見同分析,咁多人都咁講,好令人擔心...

大家覺得如果之前報左國際學校佢又有位,好唔好揀呢? 學費真係好貴,佢又教簡體字,擔心小朋友中文會變到好弱。有冇前輩有小朋友讀國際學校? 佢地中文會唔會真係變得好差,定都ok架? 係咪開始左讀國際學校就應該好難轉返主流學校?

天行 發表於 23-6-12 12:54
好多謝咁多位前輩嘅意見同資料,由其係lopoto嘅資料,太感謝您們了。

多謝gtg435i意見,我都同意而家太遲 ...

讀咗IS就唔好轉返主流啦,IS無功課/中文容易,主流日日幾樣功課/中文難,小朋友好難適應…

St. Hilary呢類學校應該有位嘅,快d查詢吓。

如果真係唔得,照讀住先,一邊train小朋友一邊考插班

樓主,試下二線私校,應該仲有位,
我小朋友之前讀聖三一堂小學,你可以問下仲有冇得申請。聖三一隔離係宋皇台站,搭屯馬線番馬鞍山都方便。聖三一來年度會由前男拔副校長做校長。

利申:我小朋友當年抽到最尾志願,冇叩門直接讀聖三一,跟住插班入左直資龍校。

請問是那間國際學校

nnchung 發表於 23-6-12 12:10
佢講得呢句就知樓主有幾on 居
唔好咁講、仲有三間以上二線私校招生

chanti 發表於 23-6-12 17:52

咁不如defer 一年畢業再玩過個遊戲, 重新計劃過

不嫌遠的話,將軍澳 播道仲收緊人,加油呀!

http://www.evangel.edu.hk/ecube/ ... 46-2023-2024-2023-9

nnchung 發表於 23-6-12 17:53
咁不如defer 一年畢業再玩過個遊戲, 重新計劃過
如果係小學派位的話,一生人只有一次機會,唔可以下年再黎過

pickballboy88 發表於 23-6-12 18:31
如果係小學派位的話,一生人只有一次機會,唔可以下年再黎過

Ooo 重讀k3 得唔得

chanti 發表於 23-6-12 17:52

仲有邊間收生?

泰伯好唔好?我個人絕對唔建議樓主揀泰伯呀!

除左樓主講到嘅各種問題,我識人喺入面教,每年都好多老師辭職,科科都有老師辭職咁濟。有辭職嘅老師講到明頂唔順個新校長。

上年個課程發展主任唔撈,衣家學校搞到要搵個得幾年教學年資勁green嘅老師做課程發展主任。呢個咁重要嘅崗位,學生要自求多福了。

呢兩年有幾個老師未完一個學年就走左,教教下中途半年又換班主任,學生又重新適應過新老師嘅教學方式,難為了學生。

一般老師好少教教下走左去,大家自己諗下點解,唔講太白了⋯

如果想揀區內學校,揀純陽啦,口碑越黎越好,地理位置又好,校舍又大。衣家叩門仲趕得切呀,加油樓主

大家好,我係用家,仔仔讀到四年級,讀得非常開心,新舊老師都好關愛小朋友,唔見有樓主講的情況。學校近年進步了不少,真心講比起好多二線學校好好多,學校對每個學生都好重視,也讓每位小朋友閃亮。我仔仔本來很靜無自信,這兩年學校改革,令他有好多機會發表意見,主動學習。樓主都係聽返來, 不是事實,請大家放心。
MA
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊