用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 老師話好大影響 想考過小嘅大家幫幫手
發新帖回覆
go

老師話好大影響 想考過小嘅大家幫幫手 [複製鏈接]

小朋友性格係怕陌生人但唔怕上新興趣班 甚至可以同新老師有傾有講唯獨學校show and tell / performance 需要面對一大班人時會怯場

老師兩次打黎話咁對考小好大影響
想問有考小經驗嘅家長問下要點正視?
已經有上面試班 但情況都一樣 可以點?
   1    0    0    0

怯係指完全唔肯出去講?定講得好差?
佢呢個年紀如果可以表達點解驚,就試吓從那方向協助佢

我無乜特別既方法,對內向、易焦慮既小朋友,都係要慢慢累積自信心和成功感,日常創造多啲機會,多啲正面鼓勵讚賞。過程可能會好慢,仲有一段時間先面試,相信會逐步改善

家長一定緊張面試,就算他日未解決到,都唔好俾壓力小朋友,佢而家係學校和興趣班無問題,盡量俾佢輕鬆面對,正常發揮等老師睇到佢性格和優點

另外,面試班都有好多類型,有啲老師比較嚴同谷,都要留意會唔會影響小朋友自信心。

或者試下搵啲短期1對1、1對2既面試/presentation/story telling,按佢進度教

其實考小好少會面對一大班人講野, 最多FINAL IN時一打三..... 佢如果單獨同一個陌生人會唔會都驚?

回覆樓主:

講野弱永遠都係人生既好大挑戰,升小、升中、升大、搵工呢啲都會有困難,襯早持續訓練表達能力、膽量同邏輯思維,會有機會慢慢改善

大人面對一般人講話都會緊張
好多野都係一步一步逼出黎

父母多和小朋友溝通,聆聽小朋友的表達,係第一步
父母係第一個老師,幼稚園老師係第二個,第三個先係興趣班老師
係遊樂場嘅其他人都係訓練好幫手

事實上好多家長根本沒溝通聆聽
所以小朋友由於父母嘅差異,表現也差天共地

過來人, 我小孩以前都是, 性格天生. 多參加人多的活動有幫坐, 但不能期望一兩個月有大改善, 看你還有多少時間, 狂上面試班也只是浪費時間金錢. 我以前小孩幾次面試都怕, 但是特然有一間他第三面試對校長對答如流, 就被收了. 你永遠預計不到你的孩子那一次特然神勇, 惟有多嘗試.

獨生子女嗎?約同年紀小朋友玩多d可以嗎

要慢慢習慣,可以試吓小司儀嗰類,通常會大膽啲表達自己

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實性格係咁好難改變。我小朋友都係好怕醜,幫盡佢比好多機會佢表現自己,發現佢準備充足既話表現唔差,但考急才就好怯。最後都由佢了。

大人有時間可以帶小朋友去1)公園, 有滑梯, 迷宮玩個的, 同其他佰生兒童及大人互動, 佢見人地一堆人玩會受感染走埋去入
2)商場有兒童遊戲場果的, 作用同公園一樣, 好處係不受天氣影响
3)玩具xx城, 裏面有好多野試玩, 多人玩要排隊又可以同其他小朋友互動
4)最後可以參加街坊會的遊戲班, 有的係免費, 但好快入

呢的活動最好每星期2至3次
2至3個月見效

csyk 發表於 23-6-7 16:08
小朋友性格係怕陌生人但唔怕上新興趣班 甚至可以同新老師有傾有講唯獨學校show and tell / performance 需 ...

考直資,性格的確好大影響
叩津校,則可以憑學術

我大仔試過考直資,一到集體遊戲就睇得出班小朋友既分別,有d小朋友大膽又醒目,玩都玩得好進取投入,我覺得首先性格要夠主動,再加後天培養,如果本身細膽,就算練多人幾倍都未必得,但千祈唔好令小朋友覺得父母都認為佢唔得

又或者試吓朗誦比賽,英文廣東話普通話話一樣覺得舒服便參加那一種。先試錄音的朗誦比賽,之後可漸漸試現場的朗誦比賽。小朋友見到比賽成績(尤其是錄音比賽,其實有張證書小朋友已經覺得是獎勵),家長多些鼓勵說話例如說評判覺得他雖然聲線比較細有些緊張,但很勇敢沒有哭之類。小朋友受到鼓勵希望可以更加大膽嘗試其他public speaking.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊