用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91校網大抽獎
樓主: JaydenBoy
go

沙田91校網大抽獎 [複製鏈接]

負擔得到一定揀祟小, 有語境, 朋輩水平都高, 津校抽獎+必收生, 邊有保證
同埋呢個世界已經好國際化, 第時發展英文叻點都好有絕對優勢, 再唔係之後去外國都易好多.

我會簡沙呂,主要睇升中數據
崇小國際部升中 (數字都冇)
http://221.126.235.7/2122/2022國際小六升中派位名單.pdf
沙呂
https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

沙呂在今年沙田區小學校際游泳比賽, 襄括了男女子甲乙丙組六個團體賽冠軍

02413124 發表於 23-6-9 11:30
我會簡沙呂,主要睇升中數據
崇小國際部升中 (數字都冇)
http://221.126.235.7/2122/2022國際小六升中派位名 ...

如果你講升中數字數據,更加應該係要揀崇真國際,崇小頭70%成績學生係一定有Band 1英中直資 基督教崇真Offer, 但係沙呂個數字係2年加埋嘅數字(唔知我有冇誤解錯) , 其實我嗰陣時都唔明,點解佢當年會寫2019-2021,今年更新咗嘅就寫2020至2022?

Marris 發表於 23-6-9 12:10
如果你講升中數字數據,更加應該係要揀崇真國際,崇小頭70%成績學生係一定有Band 1英中直資 基督教崇真Off ...

佢2年唔係加埋,係小五小六當一屆
睇好個人覺得基崇係未你杯茶,我數過沙呂dse 成績好過基崇既好似多過70%
我自己會想小朋友入呂中多過基崇

Marris 發表於 23-6-9 12:10
如果你講升中數字數據,更加應該係要揀崇真國際,崇小頭70%成績學生係一定有Band 1英中直資 基督教崇真Off ...
因為呈分係呈兩年, 所以例如2023畢業, 係會寫成2021-23
以我認知係咁, 有錯請指正

02413124 發表於 23-6-9 12:14

佢2年唔係加埋,係小五小六當一屆
基祟同呂中比, 似乎係兩個層次吧

hkhk8888 發表於 23-6-9 12:22

咁又係,基崇只係一間近幾年升緊branding好快嘅直資中學, 呂中就係地區傳統官津1a 中學

不過我想講崇真國際及崇真英文部其實大家普遍都只係當佢係保底,叫有一間收七成嘅Band 1做保底舒服D( 舊年take基崇Offer嘅崇小學生其實唔多,因為一般有基崇Offer嘅都已經有更好Offer )

hkhk8888 發表於 23-6-9 12:20
因為呈分係呈兩年, 所以例如2023畢業, 係會寫成2021-23
以我認知係咁, 有錯請指正
...
其實嗰陣時我都覺得好奇怪,因為我見其他學校都唔會咁做,係得佢好似係咁寫

hkhk8888 發表於 23-6-9 12:22

所以唔明點解話睇升中數據崇小會好d

02413124 發表於 23-6-9 12:37
所以唔明點解話睇升中數據崇小會好d
大家差唔多啦🤣🤣

Marris 發表於 23-6-9 12:31
咁又係,基崇只係一間近幾年升緊branding好快嘅直資中學, 呂中就係地區傳統官津1a 中學

不過我想講崇真國 ...

我剛才數一數沙呂個個,應該都係太約7成入band 1

Marris 發表於 23-6-9 12:31

不過我想講崇真國 ...

老實講當年我都有用佢做backup,因私校可以再玩大抽獎

02413124 發表於 23-6-9 12:45
老實講當年我都有用佢做backup,因私校可以再玩大抽獎

你又啱喎,不過我當年同你啱啱調返轉,如果大抽獎中一線津校就當Backup (因為我果時大多數想入的直私都只係得waiting )

Marris 發表於 23-6-9 12:33
其實嗰陣時我都覺得好奇怪,因為我見其他學校都唔會咁做,係得佢好似係咁寫 ...

唔奇怪呀...
https://www.apskt.edu.hk/secondary.php
Aps 都會咁寫...因為edb 係咁介定呈分年升中
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html
今年就係21/23 年度

ccoffee 發表於 23-6-9 13:28
唔奇怪呀...
https://www.apskt.edu.hk/secondary.php
Aps 都會咁寫...因為edb 係咁介定呈分年升中

原來係咁,明白,唔該晒🙏🏻🙏🏻

回覆樓主:

多謝大家給予意見,請問大家對崇小國際及沙呂有無更多負面意見呢?如教師流失率等,謝謝!

JaydenBoy 發表於 23-6-9 14:37
多謝大家給予意見,請問大家對崇小國際及沙呂有無更多負面意見呢?如教師流失率等,謝謝!
...

崇真國際部教師流失率比較少,比較穩定 (我讀咗一年暫時冇聽過有老師辭職,可能國際部全部都係外籍老師關係掛)

其實我哋喺度討論,只不過係比唔同意見給你參考,始終三間學校風格都完全唔同,各有優點缺點,其實看你想提供怎樣的環境給小朋友才是重點.  但有一樣嘢可以肯定: 官津,直資,私立學校是有分別的.

回覆 JaydenBoy 的帖子

其實又唔駛特登睇負面野好似樓上話齋,最緊要睇下你想邊個方向發展

津校就係諗住繼續讀落去考dse
國際學校就更合適之後可以向ib 方向發展

所以好睇你想係個教育制度度一直玩落去定會打算第時有機會轉國際學校

純個人意見,我就打算留一手第時轉國際,你睇今年叩門安排可以咁突然改,都可以預見到教育局係冇乜planning, 之後升中玩法隨時都可能完全唔同哂或者大失預算

ronac 發表於 23-6-10 09:43
回覆 JaydenBoy 的帖子

其實又唔駛特登睇負面野好似樓上話齋,最緊要睇下你想邊個方向發展

樓上講得好啱,呢個亦都係當初點解我放棄唔揀WKF, 培基(其實對我好吸引因為免費加上屋企距離學校只有5分鐘腳程)嘅其中一個好大原因. 就係唔想一定要行DSE制度.

當日點解選擇崇真國際,因為只要你能夠考入頭70% 小朋友就一定有一間上升緊branding 嘅B1直資英中 基崇 做 backup ( Dse , A-Level ) ,而且因為國際部英文能力高(學校語景及是最多外籍老師的本地學校),中文也有一定程度(中文用本地學制課程及國語為母語老師),就算唔揀基崇,香港Banding 比較高嘅中學,都係英中,所以一間英文水平高嘅小學, 對考英中一定會有優勢,想轉去各英津中叩門去返同屬教會嘅 沙崇 或者其它英津中考回WKF又得 , 由於小學期間已接觸IB教學模式,就算揀DSE或IB 的直資中學(如優才,顏寶鈴,啓思,男拔,赤提,宏信,真道……)或國際學校行全IB路線都得, 小朋友也能夠容易適應及有足夠能力應付到;如果讀津校,無錯可以節省一筆金錢,但小朋友絕大多數要行DSE 路線,也大多數只能留在所屬地區升中,仲要有可能要倚靠政府果個運氣派位,失去左選擇權.

今年只係小一,到中五還有12年路程,漫漫長路,香港近兩年學制已經可以變化好大,加減好多嘢,何況12年? 小朋友有選擇能力,選擇權喺自己手才是最穩妥.

PS: 近年多左好多小朋友選擇讀直資,私校及國際學校,希望選擇較少受教育局控制的學校,家長用腳同銀包去投票,當中原因相信你我都知.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊