用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91校網大抽獎
go

沙田91校網大抽獎

大抽獎抽中沙呂,有崇小國際offer及培僑waiting,沒有弟妹跟尾,想問大家意見,謝謝。

miriam  可否PM報料  發表於 23-6-7 18:58

JaydenBoy 發表於 23-6-7 10:39
大抽獎抽中沙呂,有崇小國際offer及培僑waiting,沒有弟妹跟尾,想問大家意見,謝謝。
...

沙呂啦

...
沙呂

沙呂

回覆樓主:

沙呂,培僑call就培僑

一間傳統地區一線中文津貼小學,一間行半IB 課程全外籍老師英文私立小學,一間新派直資摸式教學中文小學,三間學校特質完全唔同,你要諗清楚邊一間學校最適合自己小朋友,同埋最適合屋企家庭教育理念. 其實三間都係好學校,無話邊間最好,只有邊間最適合你小朋友及你家庭計劃.

當日我自己也是91校網派咗培基, 有WKF 及崇小國際 offer, 最後揀了崇小國際,感恩當日無做錯決定,揀到一間最適合自己小朋友及家庭教育理念的學校

Marris 發表於 23-6-7 12:12
一間傳統地區一線中文津貼小學,一間行半IB 課程全外籍老師英文私立小學,一間新派直資摸式教學中文小學, ...
有WKF仲可以抽培基?

一間傳統地區一線中文津貼小學,一間行半IB 課程全外籍老師英文私立小學,一間新派直資摸式教學中文小學, ...

請問崇小國際難考嗎

回覆樓主:

小兒讀緊崇幼國際,面試約2小時,同班小朋友大約3份1有崇小國際/崇小英文offer

回覆 hkhk8888 的帖子

WKF 係公布咗大抽獎結果之後 call waiting

回覆 nnchung 的帖子

一般情況下,國際班(J班)只有一班,封頂人數最多只有29個位

可以分享放wkf揀崇小的原因嗎?難跳船?

...
沙呂、除非打算移民/初中就去海外升學、咁崇小國際個語境好合適。

yelly926 發表於 23-6-7 18:45
可以分享放wkf揀崇小的原因嗎?難跳船?
其實有好多方面,將兩者整體比較,我同太太也比較喜歡崇真國際部
PS: 我小朋友中學畢業前也不考慮出國

Marris 發表於 23-6-7 19:25
其實有好多方面,將兩者整體比較,我同太太也比較喜歡崇真國際部
PS: 我小朋友中學畢業前也不考慮出國
...

我其實目標都想入國際班,但我個仔讀創價, 怕程度冇咁高, 難考

nnchung 發表於 23-6-7 19:44
我其實目標都想入國際班,但我個仔讀創價, 怕程度冇咁高, 難考

學校揀小朋友,小朋友自己都會揀學校,如果佢喜歡間學校面試時表現也會突出很多很多的,好多時也有驚喜,所以即管試.

總結一年,小朋友係讀得超開心,雖然學費係比一般LS直私昂貴,但學校係非牟利,家長比嘅學費其實全都是用作小朋友教育身上,加上學校係私校,令學校既課程編排彈性,外籍老師數量,語境,活動教學,全方位的課外活動安排……等等也遠超其他官津及直資可提供.

國際班每班人數學校限定不多於30人 ,雙班主任制(英語及國語老師),英文及科學會以英國及新加坡教科書,並以IB形式授課,鼓勵學生發表意見小組討論….引發興趣學習;但相反中文科,由於要銜接香港呈分試關係,所以中文科會用”繁體” 國語授課,中文教學形式及程度會同本地學校相若.

其實學校仲有好多有別於官津及直資學校嘅地方…..

每個家庭及每個小朋友要求都唔同,所以揀一間合適嘅學校才是是最重要.

...

官津 → 沙呂
直私 → 崇真國際

點解唔去考祟真EPK? 唔難考~

...

有私校仲要有埋運,犀利

eleung123 發表於 23-6-8 11:25

點解唔去考祟真EPK? 唔難考~

一開頭冇諗咁多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊