用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中
發新帖回覆
go

初中 [複製鏈接]

唔好意思 請教大家, 小女今年升中一 , 一向都有補習 , 中 英 數 , 中文作文 及英文作文及普通話
我想問下大家 普通話係咪可以唔駛再學?
咁中文作文及英文作文 係咪都可以取消? 因為真係唔太知道中學 還需唔需要(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)希望大家可以教下我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝
   3    0    0    0

sasa29 發表於 23-5-23 12:24
唔好意思 請教大家, 小女今年升中一 , 一向都有補習 , 中 英 數 , 中文作文 及英文作文及普通話
我想 ...

如果間中學唔係普教中, 基本上中學只會中一至中三先有普通話堂, 又如果你又唔係追求分數嘅家長, 科科(包括閒科)全級要top 5%, 其實可以quit。

中英文作文DSE考卷佔分都好重, 中學由初中開始,所有考試都係跟DSE模式, 如果小朋友有需要可以繼續補, 但係老師就要搵識補中學生嘅老師, 因為全部都同小學唔同嘅。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-5-23 18:00
如果間中學唔係普教中, 基本上中學只會中一至中三先有普通話堂, 又如果你又唔係追求分數嘅家長, 科科( ...

謝謝你 我知道了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊