用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有咩合適學校
樓主: mlau216
go

請教各位有咩合適學校 [複製鏈接]

回覆 mlau216 的帖子

收外籍嘅話,其實新界同港島官津更多,e.g. 西貢崇真、偉倫。呢啲都係鬼佬聚集地,但很遠很遠呢!
考 DSE 但 NCS 應該係可以唔計中文?就算計,搞唔掂都可以返去澳洲。

崇真國際部學費暫時未去到國際學校水平,目前都係 $10,000 /月 樓下。冇選擇的話,佢係一個唔錯嘅選擇,起碼知道都係間好學校。

我都知玫瑰蕾小學唔得,但都係嗰句,冇學校收嗰陣,就不得不考慮多幾個安全網。學校就算未收爆學生都未必逢報必收。

如果住九龍,地利亞應該幾合適,其他以上好多間去interview 已經要考好多中文。
另外西貢多外國人間津校叫李少欽,除非住將軍澳,西貢,否則不用考慮。

ymca基信小學跟British curriculum, 可能比崇真國際更適合ncs,本身間直資中學就收好多ncs,又有gcse alevel 讀。
地利亞如果以價錢計是幾好的選擇。
好多航空業的外籍員工子女讀ymca中學

tcdino 發表於 23-5-23 09:49
ymca基信小學跟British curriculum, 可能比崇真國際更適合ncs,本身間直資中學就收好多ncs,又有gcse alevel  ...
基信小學是私校,不是直資,中學才是直資

回覆 LeeCC 的帖子

是啊,我只是說ymca 中學是直資

mlau216 發表於 23-5-22 09:03
請教吓各位:朋友將會喺今年由澳洲回流香港,小朋友五歲,負擔唔到香港嘅國際學校,但佢嘅中文接近零,如果 ...

男/女生?
MPS SPCS 有 NCS support
SPCS 高中行 DSE/AL 雙軌

Catholic Mission School

Poyau 發表於 23-5-23 12:18
男/女生?
MPS SPCS 有 NCS support
SPCS 高中行 DSE/AL 雙軌

係女仔呀

doublebmama 發表於 23-5-23 12:34
Catholic Mission School

呢間我有朋友讀緊,佢個小朋友追啲中文追到好辛苦

ymca基信小學跟British curriculum, 可能比崇真國際更適合ncs,本身間直資中學就收好多ncs,又有gcse alevel  ...

呢間我都有留意,甚至乎有考慮過比我自己個女讀,但以佢呢個學費已經可以讀到平嘅國際學校,覺得個收費有啲誇張

回覆樓主:

YMCA雖然屬於私小,但係其實佢同國際學校沒大分別,學校用英國課程(主要英國老師),上堂模式都係國際, 中文分3個stream再分set, 其他IS 例如Anfield, 保良局建造商會學校, Wycombe Abbey都係屬於私小!
九龍區最平IS 應該是Rosebud(之後到YMCA),如果肯去香港區有KIS, KCIS, PLKIS,YCA.

ol_bb 發表於 23-5-23 14:53
YMCA雖然叫私小,但係其實佢同國際學校沒大分別,學校用英國課程(主要英國老師),上堂模式都係國際, 中文 ...

咁港島真係多好多選擇

林文燦可以考慮,中文科有分班, non chinese student 分開上,會較易pick up

ymca 係讀完K2上year 1定係讀完K3先入學?

回覆 mlau216 的帖子

ymca基信小學是讀完k3入year 1

mlau216 發表於 23-5-22 23:28
多謝你嘅回覆,好值得參考

聖瑪加利真係好多人推薦,我都覺得值得一試,不過佢中學好似考DSE?

玫瑰蕾小學 EDB 註冊無咗?

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scrn=560790000121

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/560790.pdf

Poyau 發表於 23-5-30 15:07
玫瑰蕾小學 EDB 註冊無咗?

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scr ...

係喎,真係冇,咁都得⋯⋯

CKY 林文燦 陳守仁 都多收非華語學生

Yukolo0308 發表於 23-6-1 13:12
CKY 林文燦 陳守仁 都多收非華語學生

CKY 同 陳守仁都有Chinese as second language 課程?

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 23-5-22 11:52
可以試下港大同學會小學、播道書院

港小係廣東話教學,中小,就算肯收都讀得辛苦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊