用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有咩合適學校
go

請教各位有咩合適學校

請教吓各位:朋友將會喺今年由澳洲回流香港,小朋友五歲,負擔唔到香港嘅國際學校,但佢嘅中文接近零,如果想讀直資或者私校,有咩學校會適合佢呢類型小朋友呢?

回覆樓主:

漢華小學

可嘗試考直資或私校, 因為部份直資私校除了中文科之外是用英文教學的。但直資私小是需要考入的,面試時大多需要考中文的,例如認字和讀短文章,所以如果想成功考入,真的要加把勁追番D中文。

仲淹范 發表於 23-5-22 09:22
漢華小學

好的,我去了解一下,謝謝

Driftwoodv 發表於 23-5-22 10:00
可嘗試考直資或私校, 因為部份直資私校除了中文科之外是用英文教學的。但直資私小是需要考入的,面試時大多 ...

一時三刻應該追唔到幾多,佢小朋友連講都唔係好識,但聽到兩三成,我見香港都有外藉人士入讀非國際學校,好奇嗰啲係咩學校會接納唔識中文嘅學生

直接試考英文教學既直資,例如SMC,WKF。中文要外補追番

mlau216 發表於 23-5-22 10:01
好的,我去了解一下,謝謝

漢華3天英文,兩天中文,只有中文係普教,其他用英文,而且學費合理

Adiezz 發表於 23-5-22 10:16
直接試考英文教學既直資,例如SMC,WKF。中文要外補追番

呢兩間應該都會試

mlau216 發表於 23-5-22 09:03
請教吓各位:朋友將會喺今年由澳洲回流香港,小朋友五歲,負擔唔到香港嘅國際學校,但佢嘅中文接近零,如果 ...
可以試下港大同學會小學、播道書院

pccw2017 發表於 23-5-22 11:52
可以試下港大同學會小學、播道書院

呢兩間都可以?我一直以為呢兩間係好local,要有一定中文程度

mlau216 發表於 23-5-22 10:08
一時三刻應該追唔到幾多,佢小朋友連講都唔係好識,但聽到兩三成,我見香港都有外藉人士入讀非國際學校, ...

有d學校早年收生不足,轉營收多了NCS學生,例如,中西區天主教總堂

Calaci 發表於 23-5-22 13:19
有d學校早年收生不足,轉營收多了NCS學生,例如,中西區天主教總堂

呢間我有朋友讀緊,真係好多外國人,但係地點太遠,同埋佢啲中文都係好深,唔識中文嗰啲直頭放棄

會唔會考慮地利亞小學?聽講美孚校小學部唔算太差

Anne_Hall 發表於 23-5-22 15:01
會唔會考慮地利亞小學?聽講美孚校小學部唔算太差

青衣都有地利亞,都唔少外籍學生讀

LeeCC 發表於 23-5-22 15:10
青衣都有地利亞,都唔少外籍學生讀

我自己小朋友本身就讀緊地利亞,我覺得ok呀,但我朋友應該會住九龍,所以唔考慮

mlau216 發表於 23-5-22 15:17

我自己小朋友本身就讀緊地利亞,我覺得ok呀,但我朋友應該 ...
美孚方便好多

LeeCC 發表於 23-5-22 15:31
美孚方便好多

咁又係,可以叫佢考慮吓,Delia 英文好、中文差,仲要少功課,應該fit到佢要求

林文燦?呢間都多NCS

本地課程嘅一概唔建議,就算識聽識講,寫已經係一個大難題。土生土長要佢抄詞語背默都唔係個個願意,冇寫嘅練開更加唔洗旨意。入到靚學校都驚讀得吃力。
加上要考慮心理壓力,如果只有佢自己係需要額外支援,呢種感覺唔係人人接受。

值得一提,有好多私立學費追得上國際學校。同埋每間學校都有非華裔支援,但幾多支援就因學校而定。你以為佢多,實際睇報告,佢可能只係 pull-out learning 一二年級,三年級開始就“放歸自然”。

退而求其次,選擇 “stream”/ 本地課程但收非華裔多所以中文要求低

難度比較高但絕對值得長遠讀嘅直私:
聖瑪加利男女英文中小學
男拔 (French stream)

難度較容易,但 6 年後的路要預早諗:
Delia 有兩間,一間私立美孚,一間直資青衣。
崇真國際部
玫瑰蕾小學

九龍區官津:
油蔴地街坊會學校
伊斯蘭鮑伯濤紀念小學
李鄭屋官立小學

另一樣野,要諗下係咪長遠香港讀書,如果係的話,選擇更少,要部署更多。所以有適合嘅學校,遠啲都可能要考慮,始終唔一定收你,又唔一定啱你。

1998Ruby1998 發表於 23-5-22 22:15
本地課程嘅一概唔建議,就算識聽識講,寫已經係一個大難題。土生土長要佢抄詞語背默都唔係個個願意,冇寫嘅 ...

多謝你嘅回覆,好值得參考

聖瑪加利真係好多人推薦,我都覺得值得一試,不過佢中學好似考DSE?

Delia 我自己小朋友都讀緊,我都覺得對於唔識中文嘅小朋友來講係一個好好嘅選擇

而崇真國際部啲學費好似都追得上國際學校

玫瑰蕾我去school visit過,真係好唔掂

另外嗰幾間津校你唔講我都完全唔知原來佢哋會收外籍學生,咁要去睇吓

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊