用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
樓主: ashash123
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

Vana 發表於 23-6-12 22:51
路過搭下嘴  應該樣樣都關事,不過個個 case 不同

我係另類前學之園家長,一心抽名津 (的 ...

可能真係幾另類舊時我細嘅讀私幼,平過LH好多嘅私幼,一班30個,10幾個英私小,2個dbs,4個spc,2個sls,名津必收生,餘下有叩門入東區谷津,但派位極好嘅學校,有啲讀二線直,有啲讀IS/蘇淅等等,一班30個,20幾個有直私名津offers,好勁喎,係㗎,我都覺得好勁。我都係Hea Hea 媽,零面試班,好遲先起步上「英數興趣班」但學你話齋,個校名同課程都有啲關係既,起碼考親既直資名津都最少有second in先,但最後問返,入dbs,spc果啲,原來一嚟係已經大一年,二嚟上午返幼稚園,下午去進補,見到呢啲aggressive 媽媽,我先知道只靠學校一定唔夠喇,首先我要有錢先(support 學費)第二我都係要有錢(support 下午興趣班費用)第三我都要有錢(起碼唔駛返工先)第四我要有時間(無獨有偶,入到dbs嘅都係full time mum,可以好多時間自己教同帶出帶入去學嘢),咁就會升小亮麗㗎喇!

回覆樓主:

畢業後都無睇過LH網頁,見講得咁開心就返去睇下,原來比當年真係進步好多喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊