用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

如題,如成功請問成功之處在那?謝謝
   7    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我收過好多想叩門LS嘅人一大堆問題 (唔好pm我喇~ 我記性唔好,亦唔會一個個pm揾返之前d人講過乜)

但我自己仔唔係叩門入,所知全部係人地嘅case,而且,多數係前任校長年代 (包括企門口等校長~ 真係會成功嘅!仲唔止一個!),我仔係前任校長年代嘅叩門失敗者+成功插班生 (好多年前喇~仔都就嚟讀大學)

但黎校長.. 因為係兩次面見,要先過老師嗰關,而且舊生又有少少好處 (較容易有面試機會)我收過幾個成功case分享,多數係LSC舊生,非舊生就多數小朋友有過人之處

當然,近年少咗比賽機會 (不過今年都已經好返d啦~),比較難有成績見,我相信學校應該會見多d小朋友去揀

以往,第二輪見校長好似話大約1/2 機會

for st jo...我响資優家長group 見過唔少資優仔叩入st jo... 但無問過有乜野優勝,但就真係比較多非舊生子弟

恐龍家

小曳人 發表於 23-5-18 13:20
其實我收過好多想叩門LS嘅人一大堆問題 (唔好pm我喇~ 我記性唔好,亦唔會一個個pm揾返之前d人講過乜)

但我 ...

St jo果邊都未必嘅,不過我唔知你講係咪住叩入嘅幼稚園生少old boys定加埋插班生先少old boys.細仔當年被shortlist 叩門入埋second in,見校長時,校長好好亦好誠懇同我哋講,好多謝同小朋友出席interview,但因為好多old boy仔起兩round 都未入到sjps,所以叩門階段都係佢哋優先。
就自己觀察,叩門多係old boy小朋友,但插班生就一定係成績能力同特異行先喇!

小曳人 發表於 23-5-18 13:20

但我 ...

請問黎校長識唔識睇中文?

醒目開學勳章 貢獻勳章

vjcarcar 發表於 23-5-22 08:08
請問黎校長識唔識睇中文?
又真係唔清楚喎~我聽佢講過,初期佢嚟到仲會扮唔識講廣東話,迫d仔同佢講英語
學生寫信俾校長都係用英文

恐龍家

小兒係叩門入St. Jo嘅,成功之處唔敢講,要考中英數(口試),我覺得最重要係英文好。

我朋友個仔都係:非舊生 無特異功能 無考cert 無獎 讀券幼之下叩入St Jo.

kekawai 發表於 23-6-7 10:14
我朋友個仔都係:非舊生 無特異功能 無考cert 無獎 讀券幼之下叩入St Jo.

咁扣入原因係乜?

vslc285 發表於 23-5-28 00:40
小兒係叩門入St. Jo嘅,成功之處唔敢講,要考中英數(口試),我覺得最重要係英文好。 ...
請問有無考卷?有無講故事?thank you

adriantai 發表於 23-6-7 11:36
咁扣入原因係乜?
我見過叩入st joe 亦係非舊生, 無特異功能不過爸爸背景好, 媽媽有誠意

fasola 發表於 23-6-7 11:48
我見過叩入st joe 亦係非舊生, 無特異功能不過爸爸背景好, 媽媽有誠意

即係背景好

回覆樓主:

我知有一個,非舊生,非天主教徒,非1-1-1,無特異功能,無交任何reference letter

jlpcilcl 發表於 23-6-7 11:51
我知有一個,非舊生,非天主教徒,非1-1-1,無特異功能,無交任何reference letter

...
咁佢贏啲咩

回覆樓主:

我仔當年派嘉道理、叩入sjps. 1-1-1 好重要、冇特異功能、有搵名校友為reference letter、自己寫咗幾封信比校長、面試筆試仔話好開心、家長學生分開見校長之後一日收電話

想問下,係咪全部都有得interview?

kwoken 發表於 23-6-7 15:05
我仔當年派嘉道理、叩入sjps. 1-1-1 好重要、冇特異功能、有搵名校友為reference letter、自己寫咗幾封信比 ...
St joe 小學我見收叩門同插班好多時都會收啲冇乜特異功能正正常常嘅學生... 學校嘅要求其實唔功利幾人性化.... 有孖仔嘅家長... 一個仔運動好勁一個仔運動冇特別, 叩LS 校長話淨係收一個... 反而st joe 就話冇所謂收曬兩個,人性化!

fasola 發表於 23-6-7 11:48

真心討教,背景有幾好先為之「好」?

Sjps 不嬲都唔係好睇背景,入面個mix好有趣。有灣仔街坊,入面又大把上市公司嘅第二第三代專業人士仔女,好多時係因為佢哋喺中學舊生,就算plan咗讀國際學校都會畀個仔至少讀四五年,之後再算。間學校讀幾年再轉入國際學校係冇問題,eg佢哋啲英文辯論今年都贏曬DGS DBS cis Hy.... 所以話背景好,我相信只係講個爸爸媽咪有禮貌受過教育斯斯文文姐。
喇沙係九龍區st joe... St joe 係香港區喇沙,兩間學校啲學生真係差唔多,出到社會都係玩埋一齊,特別啱嘴型。

都唔記得講而家喇沙個校監bro Patrick 係以前st joe嘅校長,依家st joe個校監bro Jeffrey 係以前喇沙嘅神兄

小曳人 發表於 23-5-22 23:53
又真係唔清楚喎~我聽佢講過,初期佢嚟到仲會扮唔識講廣東話,迫d仔同佢講英語
學生寫信俾校長都係用英文

叩門信寫左中文(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊