用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
樓主: ashash123
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-6-12 12:22
真係唔好意思都要講句,有啲孤陋寡聞喎果校長知道st jo係咩學校嗎?即如果人哋25入喇沙,佢係咪都 ...

講錯咗,佢唔係25分係必收生

入學之園嘅家長九成都係想考直資。 淨低嗰一成咪就係官津25分或者係必收生。

所以放棄st joe有乜出奇? 過果位家長無放棄, 我只係想話學校唔係只係為入某類名小而收啲學生

PTL_L 發表於 23-6-12 12:22
真係唔好意思都要講句,有啲孤陋寡聞喎果校長知道st jo係咩學校嗎?即如果人哋25入喇沙,佢係咪都 ...

今時今日25分放棄名男校女校有乜出奇? 唔多,但係都有

adriantai 發表於 23-6-12 12:33
講錯咗,佢唔係25分係必收生  

入學之園嘅家長九成都係想考直資。 淨低嗰一成咪就係官津25分或者 ...
咁係㗎,老實講句,我俾錢讀私幼(當年我小朋友都係讀私幼)首選必定係傳統名津,數數手指都知,有幾多間直私同呢類學校有得比較?!既然唔係25分或必收生,就會放眼傳統名直私,呢個心態絕對明!但似乎就唔係如果有某直私就會輕易放棄LSPS,如果校長咁教,真係要考慮清楚呢間學校嘅目的係咩?想問,我入咗3私1直,升中會去邊?咪嚟嚟去去果幾間,LS,DBS,St Jo,yw,spc,wy,既然係咁,點會叫人升小25分唔搏LSPS 同SJPS呢?

adriantai 發表於 23-6-12 12:36
今時今日25分放棄名男校女校有乜出奇? 唔多,但係都有
實有㗎,一樣米養百養人咋麻,有啲一心IS,有啲讀自然學校,有幾奇?但你會唔會咁做?奇就奇在,個校長同必收生講呢啲啫?考慮清楚係咪入讀?唔好講咩學校,只係講照顧上,兩個小朋友同校都容易照顧啦!

adriantai 發表於 23-6-12 10:14

其實LH賣點從來吾係入津校,當年有人25分入st Joe, 校長 ...
其實我覺得值得放棄st.joe揀既直私都唔算好多間....
唔係咩? , 咁學之園啲學生咁多人去哂比ST.JOE好既直資?
可唔可以請教下係入哂咩學校

PTL_L 發表於 23-6-12 12:45
實有㗎,一樣米養百養人咋麻,有啲一心IS,有啲讀自然學校,有幾奇?但你會唔會咁做?奇就奇在,個校長同必 ...

有D野吾想講咁多

我只係想回應某啲人話學之園要填父母小學既原因係想做靚名津數據係吾正確既。

學之園一般只係想做好直資嘅數據, 尤其係SPCC DB DG

chun719 發表於 23-6-12 12:45
其實我覺得值得放棄st.joe揀既直私都唔算好多間....
唔係咩? , 咁學之園啲學生咁多人去哂比ST.JOE ...

有啲人著重學校嘅名氣有啲人著重學校嘅教育方式或者適合, 所謂邊間比邊間好有一定嘅咩?

PTL_L 發表於 23-6-12 12:45
實有㗎,一樣米養百養人咋麻,有啲一心IS,有啲讀自然學校,有幾奇?但你會唔會咁做?奇就奇在,個校長同必 ...

我會唔會咁做? 如果我有錢又考到我想要嘅學校我一定會咁做

adriantai 發表於 23-6-12 12:52

有D野吾想講咁多

呢個都明,揀中學睇大學,揀小學都睇中學,揀幼稚園當然睇小學啦,好多私幼都係牟利學校(呢間仲要係家族經營/不過唔太肯定)如果唔係點吸引到咁多人肯乖乖俾錢讀?

adriantai 發表於 23-6-12 12:57
我會唔會咁做? 如果我有錢又考到我想要嘅學校我一定會咁做

你已經有前設喇,「有錢」同「考到」

Nbranson 發表於 23-6-9 21:37
學之園多人入st joe真係第一次聽.... 維多利亞每年每間校舍都出入小學嘅名單。我就連續幾年都見到維多利亞 ...

係呀 我識果個維多就係老豆舊生所以入

PTL_L 發表於 23-6-12 13:14

咁當然啦,冇選擇講乜啫

PTL_L 發表於 23-6-12 13:14

所以我咪乖乖地讀傳統學校囉

adriantai 發表於 23-6-12 14:11
所以我咪乖乖地讀傳統學校囉
咁咪好囉,你估成日同人競爭係好事咩?平平穩穩讀6年小學同中學,不知幾好嘅事。

PTL_L 發表於 23-6-12 14:27
咁咪好囉,你估成日同人競爭係好事咩?平平穩穩讀6年小學同中學,不知幾好嘅事。 ...

同意

回覆 蛋白超人 的帖子

你可以研究下港島間LH幾時開始收生,幾時有K3畢業生,咁就好明了啦

lyfgfaf 發表於 23-6-12 17:02
回覆 蛋白超人 的帖子

你可以研究下港島間LH幾時開始收生,幾時有K3畢業生,咁就好明了啦 ...
港島間學之園如果K1入, 第一屆升小係2022年

家長想法未必同私幼想法

一般家長當然係除非入到spcc 呢類, 否則名津小好過一般直私

如果我係校方就唔同啦, 一定想有能力考到直私嘅學生, 全去直私, 理得你一二三線, 然後就係考唔到嘅學生, 一律有父母蔭去返父母母校.
咁數據就最靚

點解係都要講呢間幼稚園好勁?以前維記st cath啲家長都唔會講自己有幾犀利.....唔通佢哋marketing budget好高?都話咯,隔離間免費幼稚園百四k3學生,年年都各有十幾二十個入sjps WY ..... 你畀咗三四年學費都及唔上間免費幼稚園嘅percentage.... 其實數據上真係冇乜finding

jbbmom    發表於 23-6-12 23:45

PTL_L 發表於 23-6-11 12:45
但我想了解,考得好直私係咪關幼稚園事?定關家長有back up 事?幼稚園課程可以有幾深呢?3/4/5歲人仔想迫 ...

路過搭下嘴 應該樣樣都關事,不過個個 case 不同

我係另類前學之園家長,一心抽名津 (的確絕大部份LH 家長target 直私),加上最大既小朋友又係抽入名津, 所以無乜準備,零cert 零音樂運動,興趣班都接近零,我係 ftm, 日日帶住幾個小朋友瘋玩..... 學術完全靠學校

直私只報最1st tier school, 最後入左直資,直接放棄抽名津

所以我case 真係靠學校,我仔連 interview class 都無上,真係靠幼稚園既 training.... 算係無心插柳,意料之外

好啦,到最細轉左幼稚園,幼稚園乜野training 都無,但我一心想佢入哥哥直資,但我繼續乜都無做 最後反而係佢抽入名津

所以幼稚園都可以好關事,given that 好似我呢d 阿媽
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊